Επιστρέφουν οι καταθέσεις στον Συνεργατισμό
14:53 - 02 Δεκεμβρίου 2014
Eισροή καταθέσεων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.
Η εισροή καταθέσεων, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, μεταφράζεται σε “αρκετές δεκάδες εκατομμύρια” ευρώ και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει “έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Κύπριου στον Συνεργατισμό”.
“Ο Συνεργατισμός έχει προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και για αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει με κάθε τρόπο να καταβάλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Συνεργατισμού και να συντηρηθούν αυτές οι πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο παρελθόν και που μπορεί να προσφέρει στο μέλλον”, είπε ο Νίκολας Παπαδόπουλος, ύστερα από τη συνάντηση στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί η ηγεσία του Συνεργατισμού με τα πολιτικά κόμματα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν γίνει πάρα πολλά θετικά βήματα σε σχέση με τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του συνεργατισμού, σημειώνοντας ότι “έχουν προχωρήσει οι ενοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν περάσει τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα είναι “καλύτερα από τα αναμενόμενα με ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Συνεργατισμός παρουσιάζει και κέρδη περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι “υπάρχει ακόμη πάρα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει”, ενώ “υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα όπως είναι τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων”, προσθέτοντας ότι “δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις με τους ρυθμούς που εμείς αναμέναμε και θα θέλαμε να δούμε”.
Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από την διοίκηση του Συνεργατισμού “να βελτιώσει ακόμη περαιτέρω την οικονομική και διοικητική διαχείριση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να έχουμε πιο σύντομα ακόμη καλύτερα αποτελέσματα”.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ “για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό, για την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί αλλά και για το επιχειρησιακό πλάνο και τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στην οικονομία”.
Ο επικεφαλής του Συνεργατισμού συμφώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο ότι “χρειάζεται να γίνουν πιο γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις” και σημείωσε ότι “είναι πάρα πολύ σημαντικό και εμείς σαν Συνεργατισμός να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τόπου και του κόσμου μας δίνοντας εκεί που μπορούμε λύσεις και προοπτική στην ρευστή περίοδο που βρισκόμαστε”.
Σε παρατήρηση ότι ο Συνεργατισμός είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα που ελέγχεται από Κύπριους και κληθείς να πει κατά πόσον ο Συνεργατισμός εισπράττει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων καταθετών, ο κ. Χατζηγιάννης, αφού ανέφερε ότι “οι πελάτες του Συνεργατισμού είναι όλη η Κύπρο και έχει απευθείας επαφή με την κοινωνία και την τοπική κοινότητα”, ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο υπήρξε “σημαντική εισροή καταθέσεων” που μεταφράζεται σε “αρκετές δεκάδες εκατομμύρια” ευρώ.
“Βλέπουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Κύπριου στον Συνεργατισμό”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Συνεργατισμός “οφείλει να διατηρήσει και να θωρακίσει αυτή την εμπιστοσύνη και να κάνουμε ακόμη περισσότερα και αποτελεσματικότερα βήματα προς την κατεύθυνσης του πελάτη και να δώσουμε λύσεις”.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το πρόβλημα όπως το διαπιστώνει το ΔΗΚΟ “δεν είναι αν ελέγχονται οι τράπεζες από ξένους ή από Κύπριους”, προσθέτοντας ότι “το πιο βασικό πρόβλημα και αυτό που επιχειρείται να γίνει είναι να ελέγχονται οι τράπεζες από μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και συγκεκριμένα την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ”.
“Σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια θα μας βρουν αντιμέτωπους γιατί δεν είναι υγιές ένα συγκεκριμένο κόμμα να ελέγχει τα μισά δάνεια του τόπου μας τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα” και “να αποφασίζει ένα κόμμα ποίοι θα αναδιαρθρωθούν και ποίοι θα εκποιηθούν, ποίοι θα βοηθηθούν και ποίοι θα κυνηγηθούν”, πρόσθεσε.
Θέλουμε να δούμε, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “χρηστή διοίκηση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και μας ανησυχούν τα φαινόμενα των κομματικών παρεμβάσεων”.