Λουκάνικο και λούντζα σε... πιάτο ευρωπαϊκό

Στην Ευρώπη θέλουμε να οδηγήσουμε το κολοκάσι, τη λούντζα, το χοιρομέρι, την ποσυρτή, το ροδόσταγμα αλλά και το γλυκό τριαντάφυλλο. Οι Ευρωπαίοι θα μάθουν να τρώνε μεταξύ άλλων Παφίτικο λουκάνικο και λούντζα Πιτσιλλιάς... 
 
Το Υπουργείο Γεωργίας επιδιώκει να κατοχυρώσει κάποιες κυπριακές λιχουδιές αλλά και διάφορα «τσιλλήματα», όπως αποκαλούμε στην κυπριακή διάλεκτο τις συνοδείες της ζιβανίας και του κρασιού.

Μέχρι τώρα το λουκούμι και τα κουφέτα αμυγδάλου

Εδώ και 7 χρόνια, έχει κατοχυρωθεί το λουκούμι Γεροσκήπου, ενώ η Κύπρος κατόρθωσε το 2012 να κατοχυρώσει και τα κουφέτα αμυγδάλου. Οι ονομασίες «Λουκούμι Γεροσκήπου» και «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» αποτελούν τις δύο, μέχρι τώρα, καταχωρημένες ονομασίες στο ευρωπαϊκό μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων ΠΓΕ κυπριακών προϊόντων.

Από τις Βρυξέλλες περιμένουμε απάντηση για χαλούμι και Παφίτικο λουκάνικο

Ήδη, το Υπουργείο Γεωργίας έχει οδηγήσει στην ΕΕ δύο προϊόντα, όπου αναμένουμε σχετικές απαντήσεις. Πέρα από την γνωστή υπόθεση της κατοχύρωσης των ονομασιών «Χαλούμι» (Halloumi)/«Hellim» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που εκκρεμεί, στάλθηκε στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για καταχώρηση της ονομασίας «Παφίτικο Λουκάνικο» ως είδος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Σε εξέλιξη εσωτερική μάχη για τα αλλαντικά

Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των αιτήσεων για καταχώρηση ως ΠΓΕ των ονομασιών των κυπριακών αλλαντικών: «Λούντζα Πιτσιλιάς», «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς», «Ποσυρτή» για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις και το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε περίοδο διαβούλευσης μεταξύ αιτητών και ενιστάμενων.

Ζήτησαν κατοχύρωση λουκάνικο, κολοκάσι, γλυκό τριαντάφυλλο και ροδόσταγμα

Όσον αφορά στις αιτήσεις για καταχώρηση των ονομασιών «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» ως ΠΓΕ, «Κολοκάσι Σωτήρας»/ «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» ως ΠΟΠ και «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού» ως ΠΓΕ έχει γίνει πρόσφατα (05/12/2014) με απόφαση της Αρμόδιας Αρχής δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος υποβολής τυχόν ενστάσεων, η οποία έχει διάρκεια ένα μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης.

Τέλος, υπό εξέταση σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται και η αίτηση για καταχώρηση ως ΠΟΠ της ονομασίας «Ροδόσταγμα Αγρού».

Επιστημονικά δεδομένα για τα παραδοσιακά προϊόντα

Ταυτόχρονα, το Τμήμα Γεωργίας στα πλαίσια των προσπαθειών για διευκόλυνση τυχόν ενδιαφερόμενων για υποβολή αιτήσεων καταχώρησης των ονομασιών κυπριακών προϊόντων έχει ξεκινήσει σειρά συνεργασιών για εξασφάλιση κυρίως επιστημονικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, στις 12/12/2014 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος το οποίο αποτελεί συνεργασία  του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και του Τμήματος Γεωργίας και το οποίο έχει ως αντικείμενο το χημικό και μικροβιολογικό χαρακτηρισμό παραδοσιακών προϊόντων από χυμό σταφυλιού (σουτζιούκκος, κκιοφτέρι, ππαλουζές).

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Γεωργίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για τον χαρακτηρισμό του κυπριακού ελαιολάδου.

Παράλληλα, το Τμήμα Γεωργίας έχει προχωρήσει στη συλλογή υποστηρικτικού βιβλιογραφικού υλικού για διάφορα παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Στόχος της εν λόγω συλλογής είναι η διευκόλυνση τεκμηρίωσης αιτήσεων για καταχώρηση ονομασιών παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων, θέτοντας το υλικό αυτό στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.    

Δειτε Επισης

Θρίαμβος της Hyundai στο ράλι «Ακρόπολις» 2024-Και στις τρεις θέσεις του βάθρου των νικητών
Νέα παγωτά PAPAFiLiPOU Protein: Μαζί σου και στην προπόνηση
Η Maserati στο Goodwood Festival of Speed 2024 με δύο ειδικές εκδόσεις
Το Honda Prelude Concept επιστρέφει και στην Ευρώπη-Η Honda γιόρτασε 25 χρόνια υβριδικής τεχνολογίας
DIMCO: Η ιστορία της εταιρείας που «φωτίζει» την Κύπρο από το 1966
Volkswagen: Επένδυση πέντε δισ. στην αμερικανική Rivian-Θα ιδρύσουν μια κοινά ελεγχόμενη επιχείρηση
allin inERGY drink: Το εναλλακτικό ενεργειακό ποτό χωρίς ταυρίνη-Στην κυπριακή αγορά από την Diplomat Distributors
Refan: Ανοίγει κατάστημα στο Mall of Cyprus
Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024