Η Ουκρανία κάνει σκέψεις για συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
21:14 - 18 Δεκεμβρίου 2014
Την ακύρωση της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας με την Κύπρο θα ζητήσει η Ουκρανική κυβέρνηση από το κοινοβούλιο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει μόνο τα συμφέροντα των πλουσίων.
Περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως χάνει η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της, εξαιτίας της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Όπως δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, το υπουργικό της χώρας του ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο ακυρώνει την συμφωνία με την Κύπρο, καθώς, όπως είπε, δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.
«Όταν είχε υπογραφεί η συνθήκη το 2012, ήταν σχεδιασμένη για να προστατεύει μόνο τα συμφέροντα των πλουσιοτέρων, αφού προνοεί μηδενική φορολόγηση όλων των συναλλαγών που αφορούσαν αγορά ακινήτων. Από τη στιγμή που τα ακίνητα πωλούνταν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, δεν πληρωνόταν φόρος ούτε στην Ουκρανία, ούτε στην Κύπρο. Είναι για αυτό που ζητούμε από το κοινοβούλιο να υποστηρίξει την ακύρωση αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιουκ.
Δυσαρέσκεια εκφράζει η Λευκωσία από αυτή την εξέλιξη, η οποία προσπαθεί να ξεκαθαρίσει αν η απόφαση αφορά αποκλειστικά την Κύπρο ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες η Ουκρανία έχει παρόμοιες συμφωνίες, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία. Πηγές του ΥΠΕΞ δήλωσαν στο «Σίγμα» πως γίνονται επαφές τόσο με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο, όσο και με αξιωματούχους στο Κίεβο, μέσω του Κύπριου Πρέσβη. Στόχος, όπως μας είπαν, είναι η εξεύρεση λύσης που θα αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις των 2 χωρών.
Άδικη για την Κύπρο χαρακτηρίζει την απόφαση ο CIPA, λέγοντας πως η χώρα μας υπήρξε πάντοτε ένας σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας. «Να προσπαθήσουμε να μην γίνει μονομερής καταγγελία της σύμβασης, διότι θα προκύψουν σοβαρά άλλα θέματα. Αν οι Ουκρανοί θέλουν να ξανασυζητήσουν τη σύμβαση μαζί μας να το δούμε ξεχωριστά. Αλλά θα πρέπει πάση θυσία, να αποφύγουμε την καταγγελία της σύμβασης», δήλωσε ο Μάριος Κλείτου, μέλος του Δ.Σ του CIPA.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρωθυπουργό, αν το κοινοβούλιο της χώρας συμφωνήσει στην ακύρωση της συμφωνίας, τότε θα αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για υπογραφή νέας συνθήκης, η οποία να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα όπως καθορίζονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ: Sigmalive