Athens Ledra: Το καμάρι του Γώγου Παρασκευαΐδη

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της 31 ετών ιστορίας του διέρχεται το εμβληματικό ξενοδοχείο Athens Ledra στην Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα που έχτισε τη δεκαετία του 1980 o Γεώργιος-Γώγος όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν καλά-Παρασκευαϊδη. Ύστερα από το θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιέρχεται στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 λαμβάνει τέλος η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott. Ωστόσο, τη μετονομασία- το 2014- του ξενοδοχείου σε Athens Ledra διαδέχεται λίγους μήνες αργότερα η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της ΑΣΤΥ, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα λάβει προσωρινή διαταγή που θα της επιτρέψει να αποφύγει τον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου που προγραμμάτιζε την περασμένη άνοιξη η Alpha Βank ως επισπεύδουσα δανείστρια. Στη συνέχεια η εταιρεία απέσυρε την αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 για να ακολουθήσει τη διαδικασία συναινετικής συμφωνίας με τους πιστωτές, ζητώντας εκ νέου προσωρινή διαταγή.

Πλειστηριασμός
Ωστόσο, η απόρριψη του αιτήματος προσωρινής διαταγής,  θα οδηγήσει σε ακόμη δυσκολότερους ατραπούς το Athens Ledra. Οι πιστωτές της, δηλαδή, μπορούν, να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και κατ’ επέκταση σε πλειστηριασμούς, με την εταιρεία να οφείλει επτά εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και συνολικά 30 εκατ. ευρώ στις τράπεζες Alpha, Πειραιώς και Εθνική.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr, η Alpha bank θα προχωρήσει στον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου. Ήδη, άλλωστε, τον περασμένο Μάιο είχε «κλειδώσει» ο πλειστηριασμός της μονάδας με τιμή εκκίνησης 41,1 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, όμως, αποτράπηκε καθώς η εταιρεία βρισκόταν σε καθεστώς προσωρινής διαταγής.

Τι θα συμβεί αυτή τη φορά; Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον είναι υψηλό για την απόκτηση του συγκροτήματος που βρίσκεται στην αρτηρία που καθιερώθηκε από το 1960 και μετέπειτα ως δρόμος που συνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα. Ωστόσο, η τιμή θεωρείται μεγάλη ιδίως εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Γι’ αυτό, όσοι ενδιαφέρονται για το ξενοδοχείο, που ανακαινίσθηκε το 2004,  προσβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους πλειστηριασμούς που θα πραγματοποιηθούν μετά τον πρώτο (πλειστηριασμό), οπότε η τιμή μπορεί να μειωθεί σημαντικά βάσει νόμου.

Όσον αφορά τον υποψήφιο αγοραστή, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι δεν θα είναι θυγατρική ή συνδεδεμένη με την επισπεύδουσα τράπεζα εταιρεία, όπως, δηλαδή, συνέβη με την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν από την εταιρεία ειδικού σκοπού Ημιθέα Α.Ε. συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του ξενοδοχείου, που έχει ωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ωστόσο, η κρίση των τελευταίων χρόνων στον τουρισμό, αλλά και το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα οι ξενοδοχειακές μονάδες με κερδοφορία αποτελούν «σπάνιο είδος», όπως σημειώνουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, αποτελούν τις αιτίες για το οικονομικό αδιέξοδο της ΑΣΤΥ Α.Ε.

Όσον αφορά τα πρόσωπα-κλειδιά του 314 δωματίων Athens Ledra Hotel στη θέση του γενικού διευθυντή βρίσκεται ο Gianni Riatsch που έχει «μανατζάρει» ορισμένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία σε Παρίσι, Λονδίνο, Φλωρεντία, Καραϊβική, Μπαχάμες και Χιλή.

Τέλος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΣΤΥ είναι η Θέλμα Παρασκευαϊδη (σύζυγος του Γεωργίου), ο Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης, η Λεώνη και η Χριστίνα Παρασκευαϊδη (τα παιδιά του Γεωργίου και της Θέλμας) που ελέγχουν την J&P Άβαξ Overseas.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δις ευρώ το πρώτο τετράμηνο
EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)
Πόσο αυξάνει ο τουρισμός το ελληνικό ΑΕΠ-Τι έδειξε μελέτη
JP Morgan: Γιατί συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα-Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Τα δύο τεστ που έρχονται για την ελληνική οικονομία
Πώς επηρεάζει τους Έλληνες εξαγωγείς η κρίση στη Μέση Ανατολή
Ελλάδα: Από 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις λαϊκές αγορές
«Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων»
Έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα
Ελλάδα: Άνθηση της αγοράς ακινήτων-Ζήτηση από τα «μπετά» με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις