powered by

Η ύπαιθρος το σημείο επανεκκίνησης στην κρίση

Στην παραδοχή ότι στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι οι αγροτικές περιοχές, προχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας κατά την παρουσίαση του έργου διατοπικής συνεργασίας «Περιπλανήσεις σε Μειονεκτικές Περιοχές της Κύπρου» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος LEADER Επαρχίας Λάρνακας.

Στην ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, που ανέγνωσε λειτουργός του Υπουργείου, αναφέρθηκε ότι "η ανάπτυξη με βάση τον πρωτογενή αγροτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του τόπου μας. Είναι δεδομένο ότι η αυθεντικότητα και η προστιθέμενη αξία της αγροτικής παραγωγής και των όμορφων περιοχών της υπαίθρου αποτελούν ιστορικά και διαχρονικά το καταφύγιο και το σημείο επανεκκίνησης σε κάθε οικονομική κρίση".

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, "οι αγροτικές περιοχές και δραστηριότητες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ξαχασμένες και δευτερευούσης σημασίας, αποκαλύφθηκαν και αναδείχθηκαν ως προς το δυναμισμό τους, τις δυνατότητες και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτουν και σήμερα τίθενται στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη".

"Σε αυτή την πρόκληση", ανέφερε ότι "έρχεται να ανταποκριθεί η σημερινή δράση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το έργο Διατοπικής Συνεργασία "Περιπλανήσεις σε μειονεκτικές περιοχές της Κύπρου" με συνολικό προυπολογισμο 140 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβάνει μια σειρά δράσεων που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπίων των αγροτικών περιοχών, στη δημιουργία ισχυρής τοπικής ταυτότητας και στην αφύπνιση του τοπικού πληθυσμού, ευνοώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα που είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό".

Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι "το Υπουργείο δίνει έμφαση στην προώθηση τέτοιων εκδηλώσεων, έτσι ώστε οι αγροτικές περιοχές να μπορούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αποκλειστικά διαρθθρωτικά προβλήματα, όπως η εγκατάλειψη, η φυσική απομόνωση και η γήρανση του πληθυσμού αλλά και ειδικές προκλήσεις με έμφαση την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού".

Κατέληξε ότι "με πίστη στο κοινό μας όραμα, στις αστείρευτες δυνάμεις των Ομάδων Τοπικής Δράσης και του τοπικού πληθυσμού, την αξία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της υπαίθρου μας θα πετύχουμε το ζητούμενο που δεν είναι άλλο παρά η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η προώθηση της ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης".

Δείτε επίσης: Στρατηγική ανάπτυξης regional branding, Θεματικές διαδρομές με επίκεντρο την ελιά και το νερό

Δειτε Επισης

Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Σε πλήρη εξέλιξη η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική-Ενθαρρυντικό το ενδιάφερον των developers για το Build to Rent
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)
12th Banking Forum & FinTech EXPO 2024
Περισσότεροι από 30 εργοδότες σας περιμένουν στο 3o Job Fair
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας