Ζητούν ειδική μονάδα για διαχείριση ΜμΕ
11:46 - 16 Δεκεμβρίου 2014

Τη δημιουργία ειδικής ομάδας ή εκπροσώπου για την αναδιάρθρωση δανεισμού των μελών του Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΥΜΕΑ) που βρίσκονται σε αγανάκτηση/άμεση ανάγκη, προς αποφυγή νομικών ενεργειών, ζητά από την Τράπεζα Κύπρου ο Σύνδεσμος.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου, το αίτημα μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ Σταύρος Αλαμπρίτης σε συνάντηση που είχε στις 12 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπεία της διεύθυνσης της τράπεζας, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χούρικαν.
«Επισημάνθηκε πως ο ΣΥ.Μ.Ε.Α. προτιμά να συνεργαστεί μαζί με την Τράπεζα Κύπρου για την επίλυση των προβλημάτων των μελών του», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πρόθεση είναι η εξάντληση όλων των προσπαθειών για αμοιβαία συμφωνημένη αναδιάρθρωση και τα νομικά μέτρα να παραμένουν πάντοτε ως η τελευταία διέξοδος.
Ο πρόεδρος του ΣΥ.Μ.Ε.Α. σημείωσε ότι δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις απαιτούν απομείωση από όλες τις χρεώσεις πέραν του αρχικού συμφωνηθέντος επιτοκίου, μείωση του επιτοκίου βάση των νέων δεδομένων, μακροχρόνια αποπληρωμή και μειωμένη δόση για τα πρώτα 3 χρόνια.
Επίσης ο Σύνδεσμος παρουσίασε τις ενέργειες του που αποσκοπούν σε πιθανές συγχωνεύσεις βιώσιμων μελών του ΣΥ.Μ.Ε.Α. που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο με εξοικονομήσεις κλίμακας και συνεπώς εξόδων και ζητήθηκε επίσης από την Τράπεζα Κύπρου να διορίσει εκπρόσωπο της για την διαχείριση βιώσιμων αιτήσεων χρηματοδότησης από τις νέες συγχωνευμένες επιχειρήσεις.
Σε σχέση με την υπό ίδρυση χρηματοδοτική εταιρεία του ΣΥΜΕΑ, παρουσιάστηκαν στην τράπεζα σκέψεις προς αξιολόγηση και για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Χρηματοδοτικής και πιθανότητα για μεταφορά και απομείωση (εξαγορά από την ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτική) κάποιων μικρών μη εξυπηρετούμενων δανείων μελών του ΣΤΜΕΑ όπου η είσπραξη τους είναι πολύ δύσκολη με αντάλλαγμα ίσως μετοχές της Χρηματοδοτικής.