Powered by

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του ελληνικού PSI

Την απαλλαγή τους από κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του χρέους) το 2012, ζητούν με προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ (Γενικό Δικαστήριο) κατά των Ευρωπαϊκών οργάνων, έξι αιτητές.

Οι Γρηγόρης Γρηγοριάδης, Φαίδρα Γρηγοριάδου, Ιωάννης Τσόλιας, Δημήτριος Αλεξόπουλος, Νικόλαος Παπαγεωργίου και Ιωάννης Μαρινόπουλος με αγωγή τους κατά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, ζητούν από το Δικαστήριο να αναγνωριστεί η παράλειψη των ευρωπαϊκών οργάνων να νομοθετήσουν, ώστε να εξαιρεθούν ρητώς από την αναγκαστική συμμετοχή των ομολογιούχων ελληνικού δικαίου του ελληνικού δημοσίου στο P.S.I. τα ομόλογα που αγόρασαν οι προσφεύγοντες από την ελληνική δημοκρατία.

Ζητούν επίσης να δοθεί στους προσφεύγοντες η δυνατότητα να εισπράξουν το 100 % της αξίας του ομολόγου που χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς να συναινέσουν ενετάχθη στο P.S.I. και να τους τους δοθεί αποζημίωση 500 000 ευρώ σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες για την ταλαιπωρία, στενοχώρια, βάναυση παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και που υπέστησαν.

Οι αιτητές καταθέτουν πέντε επιχειρήματα για να στηρίξουν την υπόθεσή τους.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες, νομοθετικές και άλλες, που οδήγησαν την Ελλάδα στην αναγκαστική συμμετοχή των ομολογιούχων ελληνικού δικαίου του ελληνικού δημοσίου στο P.S.I. είναι γνήσιες κοινοτικές πράξεις και ότι τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους στην ουσία επιβλήθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και δη την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης ισχυρίζονται ότι τα ευρωπαϊκά όργανα παρέλειψαν να νομοθετήσουν και να εξαιρέσουν ρητά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου των προσφευγόντων με τις πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, με τις οποίες εξειδικεύθηκαν οι όροι εφαρμογής του P.S.I. στην Ελλάδα, ότι η μη εξαίρεσή τους και ρητή αποζημίωσή τους από το P.S.I. προξένησε στους προσφεύγοντες άμεση, προσωπική και σοβαρή ζημιά, και τους στέρησε την απολαβή θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Υποστηρίζουν τέλος ότι τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν καθ’ υπόδειξη και ορθότερα μετά από απόφαση του Eurogroup, του ΕCOFIN, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα