Powered by

Επιστρέφουν τα σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα

Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βυθίζει τις αγορές ομολόγων και μετοχών, η απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ: το σενάριο είναι παράξενα παρόμοιο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. 

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα διολίσθησε κοντά στο χείλος τότε, σώθηκε από 240 δις. ευρώ (297 δις. δολ.) σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με επικεφαλής μία απρόθυμη Γερμανία. Τώρα μετά από την επίτευξη ορισμένων σημαδιών οικονομικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση στην Αθήνα παραπαίει και πάλι, προκαλόντας ένα νέο γύρο καταστροφικής κερδοσκοπίας. 

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις χειρότερες δυνατές επιλογές αυτή την εβδομάδα, καθώς εξέταζαν μία αλυσίδα γεγονότων ξεκινώντας με ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή αυτό το μήνα το οποίο μπορεί να φέρει αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, θέτοντας το status της Ελλάδας στο ευρώ και πάλι εν αμφιβόλω. 

«Η Ευρώπη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα δύσκολα» δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg ο Peter Fisher, ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Federal Reserve που είναι πλέον ανώτατος διευθυντής στo BlackRock Investment Institute. 

Χθες, συνεχίζει το δημοσίευμα, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε 1% μετά την βουτιά του γενικού δείκτη κατά 13% την Τρίτη, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε και πάλι μετά το «άλμα» 93 μονάδων βάσης στο 8,18% στις 9 Δεκεμβρίου, σχεδόν στο επίπεδο που ήταν τον Απρίλιο του 2010 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πρώτης διάσωσης. 

«Για να είμαστε σίγουροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα από ότι 2010, όταν μία τρύπα 20 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ηπειρωτική κρίση με θύματά της την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο» αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η επιβίωση του ευρώ δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι επόπτες της Ευρώπης έχουν βρει τη σωστή μακροπρόθεσμη συνταγή. Τα πακέτα διάσωσης χορηγήθηκαν μόνο σε κυβερνήσεις που έκαναν δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού, οδηγώντας υψηλότερα την ανεργία – το ποσοστό στην Ελλάδα είναι τώρα στο 25,9% - και τροφοδοτώντας ριζοσπαστικές πολιτικές. 

Στην Ελλάδα η αντίδραση έχει όνομα: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα για τη θέση του πρωθυπουργού το 2012, καταγγέλλοντας τις περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές. Έκτοτε, η «μετοχή» του ανεβαίνει. Οι δημοσκοπήσεις σταθερά κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το πιο δημοφιλές κόμμα της Ελλάδας και το πιο πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. 

«Ο κίνδυνος να έχεις κόμματα με αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα κοντά στην απόκτηση της εξουσίας δεν αποτελεί κίνδυνο αποκλειστικά στην Ελλάδα». Δήλωσε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna. «Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει και σε άλλες χώρες επίσης».

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης