Powered by

Επιστρέφουν τα σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα

Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βυθίζει τις αγορές ομολόγων και μετοχών, η απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ: το σενάριο είναι παράξενα παρόμοιο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. 

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα διολίσθησε κοντά στο χείλος τότε, σώθηκε από 240 δις. ευρώ (297 δις. δολ.) σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με επικεφαλής μία απρόθυμη Γερμανία. Τώρα μετά από την επίτευξη ορισμένων σημαδιών οικονομικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση στην Αθήνα παραπαίει και πάλι, προκαλόντας ένα νέο γύρο καταστροφικής κερδοσκοπίας. 

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις χειρότερες δυνατές επιλογές αυτή την εβδομάδα, καθώς εξέταζαν μία αλυσίδα γεγονότων ξεκινώντας με ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή αυτό το μήνα το οποίο μπορεί να φέρει αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, θέτοντας το status της Ελλάδας στο ευρώ και πάλι εν αμφιβόλω. 

«Η Ευρώπη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα δύσκολα» δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg ο Peter Fisher, ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Federal Reserve που είναι πλέον ανώτατος διευθυντής στo BlackRock Investment Institute. 

Χθες, συνεχίζει το δημοσίευμα, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε 1% μετά την βουτιά του γενικού δείκτη κατά 13% την Τρίτη, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε και πάλι μετά το «άλμα» 93 μονάδων βάσης στο 8,18% στις 9 Δεκεμβρίου, σχεδόν στο επίπεδο που ήταν τον Απρίλιο του 2010 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πρώτης διάσωσης. 

«Για να είμαστε σίγουροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα από ότι 2010, όταν μία τρύπα 20 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ηπειρωτική κρίση με θύματά της την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο» αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η επιβίωση του ευρώ δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι επόπτες της Ευρώπης έχουν βρει τη σωστή μακροπρόθεσμη συνταγή. Τα πακέτα διάσωσης χορηγήθηκαν μόνο σε κυβερνήσεις που έκαναν δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού, οδηγώντας υψηλότερα την ανεργία – το ποσοστό στην Ελλάδα είναι τώρα στο 25,9% - και τροφοδοτώντας ριζοσπαστικές πολιτικές. 

Στην Ελλάδα η αντίδραση έχει όνομα: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα για τη θέση του πρωθυπουργού το 2012, καταγγέλλοντας τις περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές. Έκτοτε, η «μετοχή» του ανεβαίνει. Οι δημοσκοπήσεις σταθερά κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το πιο δημοφιλές κόμμα της Ελλάδας και το πιο πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. 

«Ο κίνδυνος να έχεις κόμματα με αντι-ευρωπαϊκή ατζέντα κοντά στην απόκτηση της εξουσίας δεν αποτελεί κίνδυνο αποκλειστικά στην Ελλάδα». Δήλωσε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna. «Το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει και σε άλλες χώρες επίσης».

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα