Powered by

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου στις αγορές

Τη χρήση μιας επαυξημένης γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για μια ενδιάμεση περίοδο έως 12 μηνών, με ταυτόχρονη παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρεί το Eurogroup ως την ασφαλέστερη επιλογή για να επιστρέψει με ασφάλεια η Ελλάδα στις αγορές.
 

Η πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line - ΕCCL) θα «προικοδοτηθεί» με τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο θα μπορεί να έχει και ακόμη μεγαλύτερη «δύναμη πυρός», εάν και εφόσον, αυτό απαιτηθεί.

Συγκεκριμένα, βάσει των όσων συζητούνται μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, στο τέλος Δεκεμβρίου τα ομολόγα του EFSF ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ θα επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν αυτόματα με την επιστροφή τους θα μειωθεί ισόποσα και το δημόσιο χρέος) και η Ελλάδα θα υποβάλει προς τον ESM αίτηση για μια νέα πιστωτική γραμμή τύπου ECCL.

Η αίτηση υπαγωγής στον ECCL σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο. Η νέα αυτή δανειακή συμφωνία θα δίνει βάρος στην επίτευξη εύρωστων δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων, ενώ θα προβλέπει και την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα διαγιγνώσκουν οι επόπτες.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της τρόικας. Εάν ωστόσο μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες η αξιολόγηση δεν προχωρήσει, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το «ατύχημα», ήτοι να βρεθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από τον επίσημο τομέα και με μοναδικό εφόδιο απέναντι στη διακύμανση των spreads τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Ενισχυμένη εποπτεία

Σήμερα η επαυξημένη γραμμή πίστωσης του ESM συνοδεύεται κυρίως από την εποπτεία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, το Eurogroup επιδιώκει να εμπλέξει ενεργά στην παρακολούθηση της ελληνικής προόδου και το ΔΝΤ.

Το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προβλέπει πως όταν χορηγείται πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων τύπου ECCL το μέλος υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής.

Στο πλαίσιο της πιστωτικής γραμμής ECCL η Ελλάδα θα κοινοποιεί μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και ενδεχομένως το ΔΝΤ, θα διενεργούν τακτικές αποστολές επιθεώρησης για να επαληθεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Στην βάση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα ενημερώνεται κάθε τρίμηνο, ώστε να αξιολογεί το αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.

Πάντως, εάν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τα συμφωνημένα και δεν ανταποκριθεί στην «ντουζίνα» (όπως έλεγε χθες κοινοτικός αξιωματούχους) των προαπαιτούμενων που θα συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο τότε η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL θα ακυρωθεί. Κάτι τέτοιο αυτόματα θα συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης ή προς τον ESM ή προς το ΔΝΤ.

Οι αποφάσεις Ντράγκι

Όπως αποσαφηνίζουν αρμοδίως κυβερνητικά στελέχη, «η λήψη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν σημαίνει και χρησιμοποίηση της». Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να καθησυχάσει τους επενδυτές και να προσγειώσει εκ νέου τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 5,8%, στα οποία και ήταν στις αρχές Αυγούστου.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως εάν η εξέλιξη αυτή συνδυαστεί με πρόσθετη νομισματική χαλάρωση εκ μέρους της ΕΚΤ, κάτι που ο Μάριο Ντράγκι άφησε χθες ορθάνοικτο ως ενδεχόμενο, τότε το όλο τοπίο θα αλλάξει ριζικά για την Ελλάδα. Αυτό, διότι όπως εξηγούν σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων πανευρωπαϊκά, το ελληνικό χρέος θα δίνει υψηλοτέρα επιτόκια και ειδικά στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες θα είναι ιδιαιτέρως θελκτικό για τους επενδυτές.
Αυτό θα επιτρέψει την ομαλή έκδοση 7ετών και 10ετών ομολόγων, όπως και την έκδοση 18μηνων εντόκων γραμματίων. Στόχος της Ελλάδας είναι το 2015 να δανεισθεί από τις αγορές 10 -12 δισ. ευρώ. Εάν το καταφέρει τότε δεν θα χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία - εάν όλα πάνε καλά - στο τέλος του 2015 θα ακυρωθεί.

ΠΗΓΗ: IN.GR

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης