Lloyd’s Register για την εφοδιαστική βάση στο λιμάνι Λάρνακας

Την ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένων μηχανισμών ελέγχου για παρακολούθηση της ρύπανσης του αέρα και την εγκατάσταση αισθητήρων για τη μέτρηση των επιπέδων του θορύβου στην ατμόσφαιρα, τη ρύπανση του νερού και τη μέτρηση της ρύπανσης, προτείνει στη μελέτη που διενήργησε για το Δήμο Λάρνακας, η εταιρεία  Lloyd’s Register S.A.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημάρχου Λάρνακας και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου η τελική προκαταρκτική μελέτη από εκπροσώπους της εταιρείας σχετικά με την εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου (Master Plan) για τις εγκαταστάσεις και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, που πηγάζουν από τη χρήση του Λιμένα της Λάρνακας, ως εφοδιαστική βάση για τις υπεράκτιες ερευνητικές επιχειρήσεις γεώτρησης υδρογονανθράκων.

 

Παρουσιάζοντας τη μελέτη ο Εκτελεστικός Διευθυντής του έργου Παναγιώτης Μήτρου ανέφερε ότι οι δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην εφοδιαστική βάση στο λιμάνι της Λάρνακας «εντοπίζονται και εκτιμώνται υπό το πρίσμα της ασφάλειας, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της συνολικής διατήρηση του τοπίου και αναφέρονται μεταξύ άλλων στη διαχείριση εκρηκτικών ραδιενεργών υλικών και αποβλήτων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις των γεωτρήσεων».

Η μελέτη, είπε, καταλήγει με αριθμό παρατηρήσεων και συστάσεων που απορρέουν με βάση την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω ανάλυσης και εκτίμησης από το Δήμο Λάρνακας.

'Όπως σημείωσε, η μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αποθήκευση και διαχείριση των αναλώσιμων, το χειρισμό εκρηκτικών, ραδιενεργών υλικών και αποβλήτων που συνδέονται με τις εργασίες γεώτρησης, στη μονάδα παραγωγής υγρής λάσπης, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αέρα, της ποιότητας του νερού και στην ποιότητα του εδάφους/υπεδάφους.

Αναφορικά με το χειρισμό των εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες γεώτρησης, η μελέτη αναφέρει ότι αυτά θα μεταφέρονται από τις αποθήκες που θα βρίσκονται έξω από την περιοχή του λιμανιού και θα φορτώνονται απευθείας σε σκάφος υποστήριξης, με ελάχιστο χρόνο παραμονής εντός των ορίων του λιμανιού. Οι ποσότητες των εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν στις προβλεπόμενες επιχειρήσεις κατά τις ερευνητικές επιχειρήσεις γεώτρησης της ΕΝΙ Κύπρος Ltd είναι λιγότερα από 200 κιλά, η μεταφορά τους θα γίνεται υπό τη συνοδεία της Αστυνομίας ενώ το προσωπικό των φορτηγών με τα οποία θα μετακινούνται τα εκρηκτικά θα είναι ειδικά εξουσιοδοτημένο.

Για τα ραδιενεργά υλικά, η μελέτη αναφέρει ότι αυτά θα μεταφέρονται απευθείας στο πλοίο υποστήριξης από την αποθήκη και δεν θα αποθηκεύονται μέσα στα όρια του λιμανιού της Λάρνακας. Επίσης αναμένεται ότι τα ραδιενεργά αυτά υλικά θα παραμείνουν κλεισμένα και σφραγισμένα σε κατάλληλα μονωμένα δοχεία κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας μεταφοράς.

Αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, η μελέτη σημειώνει ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένη και ειδικά διορισμένη εταιρεία χειρισμού αποβλήτων και αυτά να στέλνονται άμεσα για την επεξεργασία/διάθεση σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ακόμα ότι απόβλητα που μπορεί να περιέχουν NORM, δηλαδή φυσικά ραδιενεργά υλικά και  TENORM δηλαδή τεχνολογικά ενισχυμένα φυσικά ραδιενεργά υλικά, πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικό έλεγχο ώστε να εκτιμάται κατά πόσον υπερβαίνουν ή όχι τα όρια που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Όσον αφορά στη μονάδα  παραγωγής υγρής λάσπης, η μελέτη  αναφέρει πως αυτή έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στην υπεράκτια μονάδα γεώτρησης υγρά τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα της γεώτρησης. Τα υγρά αυτά είναι άλμη (αλμυρό νερό) που τυπικά αποτελείται από νερό και άλας, λάσπη με βάση το νερό και λάσπη χαμηλής τοξικότητας με βάση το λάδι LTOBM.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις δραστηριότητες στην εφοδιαστική βάση μπορούν να είναι άμεσες που προκύπτουν από την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ της προγραμματισμένης δραστηριότητας του έργου και του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος, έμμεσες επιπτώσεις που ακολουθούν από τις πρωτογενείς αλληλεπιδράσεις μεταξύ του έργου με το φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον, αθροιστικές οι οποίες δρουν από κοινού με άλλες επιπτώσεις και αντιληπτές που ουσιαστικά οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην συνδέονται με την εταιρεία αλλά να είναι εις βάρος της.

Στη μελέτη γίνεται ακόμα αναφορά για τις ανησυχίες που εγέρθηκαν από μέρους του πληθυσμού σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας στη παραχθείσα λάσπη, τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην αντίστοιχη εφοδιαστική βάση που λειτουργούσε στη Λεμεσό, δεν κατέδειξαν σημαντικά ευρήματα.

Ταυτόχρονα η μελέτη απαντά και στο ερώτημα κατά πόσον η εφοδιαστική βάση στο λιμάνι της Λάρνακας πληροί τις προϋποθέσεις για μια εγκατάσταση SEVEZO II. Έχει διενεργηθεί μια ανασκόπηση στα πλαίσια της μελέτης με βάση τις εκτιμώμενες ποσότητες χημικών που θα αποθηκευτούν και το συμπέρασμα είναι ότι η εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας SEVEZO II.

Η μελέτη καταλήγει με ορισμένες προτάσεις προς το Δήμο Λάρνακας. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, να καθιερωθούν πιο συγκεκριμένοι μηχανισμοί ελέγχου οι οποίοι θα παρακολουθούν τη ρύπανση του αέρα, την ποιότητα του αέρα. Προτείνεται επίσης η τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης για να μετρούν το επίπεδο της ρύπανσης του νερού και τη μέτρηση των επιπέδων του θορύβου στην ατμόσφαιρα και τη μέτρηση της ρύπανσης.

Προτείνεται ακόμα όπως διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινότητες για τις πιθανές ευκαιρίες εργασίας που θα είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Ακόμα θεωρούνται χρήσιμες για την προβολή της Λάρνακας διάφορες προωθητικές ενέργειες όπως η διενέργεια φόρουμ και συνεδρίων.

Ταυτόχρονα η τοπική κοινότητα θα πρέπει να τηρείται πλήρως ενημέρωση για την παρακολούθηση των δεδομένων και των μετρήσεων κατά τη  περίοδο των υποστηρικτικών επιχειρήσεων και μετά τη φάση απεγκατάστασης. Η μελέτη εισηγείται επίσης ότι αν αποδειχθεί πως οι γεωτρήσεις είναι προσοδοφόρες και οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται, θα ήταν ευεργετικό να συγκεντρωθούν όλες οι επιχειρήσεις σε μια μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή για να διευκολυνθούν οι συνολικές διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τσαρλς Έλληνας: Καλές οι ενδείξεις για το τεμάχιο 5 της ΑΟΖ-«Να μην αναμένουμε άμεσες εξελίξεις»
Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές μέσω Ουκρανίας
Κίεβο και Μόσχα επιβεβαίωσαν τον τερματισμό της διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς Ευρώπη-«Ιστορικής σημασίας γεγονός»
Στη Μαλαισία για τεχνικούς ελέγχους ο «Προμηθέας»-Αναμένει απάντηση Σκυλακάκη για GSI ο Παπαναστασίου
Γιατί οι Big Tech ποντάρουν πολλά στην πυρηνική ενέργεια
Βλέπουν «νέες προφάσεις των Κυπρίων» στην Ελλάδα για τον GSI-Πού αποδίδουν την δυστοκία για μετοχική συμμετοχή
Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις από Αθήνα ο Γιώργος Παπαναστασίου
Πάει στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.