Η γραφειοκρατία φρενάρει τις επενδύσεις

Τα όσα διαδραματίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 ταρακούνησαν συθέμελα την κυπριακή οικονομία αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Πρακτικές που θεωρούσαμε δεδομένες στο παρελθόν αποδείχθηκαν λανθασμένες. Αυτές οι ανατροπές, θα πρέπει να μας διδάξουν και να μας κάνουν πιο σοφούς ώστε να μην επαναλάβουμε  παρόμοια λάθη στο μέλλον.  

Επιμένουμε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν αποτελεί απλώς ένα βασικό πυλώνα στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά ίσως και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να αντλήσουμε τεχνογνωσία και να αποκομίσουμε ευρύτερο αναπτυξιακό όφελος.

Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο αυτό, είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να λειτουργεί στο πλαίσιο της διαφάνειας και να είναι πραγματικά φιλόξενο προς τις ξένες επενδύσεις.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προσεγγίζουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζονται ενώπιών μας με καχυποψία και κακεντρέχεια. Δεν μπορούμε να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι ο οποιοσδήποτε επενδυτής θα διακινδυνεύσει την επένδυσή του σε μία χώρα όπου οι διαδικασίες προσκρούουν σε ένα πολύπλοκο και αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2015», η οποία αξιολογεί τον βαθμό ευκολίας για την έναρξη εργασιών και λειτουργία μίας επιχείρησης σε κάθε χώρα, όπως και άλλες μελέτες, επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης και εφαρμογής δραστικών μέτρων για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει υποχωρήσει στην 64η θέση, ανάμεσα σε 189 χώρες παγκοσμίως, ενώ σε επίπεδο ΕΕ28, βρίσκεται μόλις στην 26η θέση. Παρόλο που σε απόλυτους αριθμούς η Κύπρος παρουσίασε οριακή βελτίωση, η ταχύτερη υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών και διαδικασιών από άλλες οικονομίες μας οδήγησε σε πιο χαμηλή θέση στον συγκριτικό πίνακα κατάταξης.

Η απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, τον υπέρμετρο προστατευτισμό και τους επαχθείς όρους που απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές είναι μονόδρομος. Αναβαθμίζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω νέων νομοθεσιών που θα το καταστήσουν πιο μοντέρνο, ευέλικτο και φιλικό προς το επιχειρηματικό περιβάλλον. Κατανοώντας τις ανάγκες των επενδυτών στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο της λογικής.

Είναι σημαντικό να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις, να υιοθετηθούν απλές και ξεκάθαρες διαδικασίες, να ξεφύγουμε από υφιστάμενες νοοτροπίες. Αυτά τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην απαιτούμενη ταχύτητα σε θέματα όπως η έγκριση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

Οφείλουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να είμαστε δεκτικοί σε νέες προτάσεις και ιδέες. Χρειάζεται θετικό πνεύμα, εποικοδομητική προσέγγιση και καλή θέληση. Συνάμα υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Οι θετικές αξιολογήσεις που έλαβε τους τελευταίους 18 μήνες η κυπριακή οικονομία από την Τρόικα και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας εισήλθε πολύ γρήγορα σε μία πορεία αναστροφής των αρνητικών δεδομένων και επανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της. Ωστόσο, η προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού θα πρέπει να είναι συνεχής, συντονισμένη και συλλογική. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος μία οικονομία να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να επιβιώσει σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.  

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;