Powered by

Το ΔΝΤ επικρίνει το... ΔΝΤ

Μια εσωτερική επανεξέταση των ενεργειών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (4/11) επικρίνει τις πιέσεις που άσκησε το Ταμείο στις προβληματικές χώρες για πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι ήταν λάθος του Ταμείου να ωθήσει τις Κεντρικές Τράπεζες να διοχετεύσουν χρήματα σε οικονομίες για να τονωθεί η ανάπτυξη μετά την κρίση του 2008.

«Το ΔΝΤ ήταν αποτελεσματικό στην έκκληση για τόνωση των δημοσιονομικών παγκοσμίως αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman", αναφέρει το ΙΕΟ σε μακροσκελή έκθεση του.

 "Ωστόσο, ενέκρινε πρόωρα τη δημοσιονομική εξυγίανση σε μεγάλες προηγμένες οικονομίες, και, παράλληλα, ενεθάρρυνε την εξάρτηση σε επεκτατική νομισματική πολιτική για τόνωση της ζήτησης”, σημειώνει.

Αυτό το μείγμα πολιτικής, σύμφωνα με το ΙΕΟ, “ήταν λιγότερο, παρά πλήρης, αποτελεσματικό στην προώθηση της ανάκαμψης και συνέβαλε στην αστάθεια της ροής κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές".

Η έκθεση αναγνώρισε ότι το Ταμείο υπό την κριτική, ειδικά στην Ευρώπη, για την πίεση σε Κυβερνήσεις το 2010 μέχρι το 2011 ώστε να προωθήσουν τις πολιτικές λιτότητας, στη συνέχεια άλλαξε πολιτική, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως επίσης και αυτή των ΗΠΑ, συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η πίεση για περικοπές στις κρατικές δαπάνες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το ΙΕΟ, ήρθε πολύ νωρίς “καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν είχε ακόμη εδραιωθεί".

 "Την ίδια στιγμή, όπως αναγνωρίζει η αξιολόγηση το ΙΕΟ, το ΔΝΤ επέδειξε ευελιξία, κατά την επαναξιολόγηση των συμβουλών του για τη δημοσιονομική πολιτική, “όταν οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώθηκαν".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Πιθανή ύφεση για τη Βρετανία νωρίτερα από τις προβλέψεις των αγορών
«ΑΑΑ» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων... Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση η Morningstar DBRS
Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο