Powered by

Το ΔΝΤ επικρίνει το... ΔΝΤ

Μια εσωτερική επανεξέταση των ενεργειών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (4/11) επικρίνει τις πιέσεις που άσκησε το Ταμείο στις προβληματικές χώρες για πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι ήταν λάθος του Ταμείου να ωθήσει τις Κεντρικές Τράπεζες να διοχετεύσουν χρήματα σε οικονομίες για να τονωθεί η ανάπτυξη μετά την κρίση του 2008.

«Το ΔΝΤ ήταν αποτελεσματικό στην έκκληση για τόνωση των δημοσιονομικών παγκοσμίως αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman", αναφέρει το ΙΕΟ σε μακροσκελή έκθεση του.

 "Ωστόσο, ενέκρινε πρόωρα τη δημοσιονομική εξυγίανση σε μεγάλες προηγμένες οικονομίες, και, παράλληλα, ενεθάρρυνε την εξάρτηση σε επεκτατική νομισματική πολιτική για τόνωση της ζήτησης”, σημειώνει.

Αυτό το μείγμα πολιτικής, σύμφωνα με το ΙΕΟ, “ήταν λιγότερο, παρά πλήρης, αποτελεσματικό στην προώθηση της ανάκαμψης και συνέβαλε στην αστάθεια της ροής κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές".

Η έκθεση αναγνώρισε ότι το Ταμείο υπό την κριτική, ειδικά στην Ευρώπη, για την πίεση σε Κυβερνήσεις το 2010 μέχρι το 2011 ώστε να προωθήσουν τις πολιτικές λιτότητας, στη συνέχεια άλλαξε πολιτική, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως επίσης και αυτή των ΗΠΑ, συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η πίεση για περικοπές στις κρατικές δαπάνες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το ΙΕΟ, ήρθε πολύ νωρίς “καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν είχε ακόμη εδραιωθεί".

 "Την ίδια στιγμή, όπως αναγνωρίζει η αξιολόγηση το ΙΕΟ, το ΔΝΤ επέδειξε ευελιξία, κατά την επαναξιολόγηση των συμβουλών του για τη δημοσιονομική πολιτική, “όταν οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώθηκαν".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί