Χ.Γεωργιάδης: Σχεδιασμοί για εκσυγχρονισμό των ταμείων συντάξεων

Κατά το χαιρετισμό του στο 5ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέπτυξε τους τέσσερεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τον εκσυγχρονισμό των ταμείων προνοίας και συντάξεων.

«Επιτακτική ανάγκη όπως το ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονιστεί και αναμορφωθεί με βάση βέλτιστων πρακτικών και να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους που είναι η κάλυψη των πολιτών τρίτης ηλικίας», σημείωσε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός είπε ότι η σε βάθος χρόνου κατάργηση της κυβερνητικής συντάξεως επιβάλλει τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας του δημόσιου τομέα, προσθέτοντας πως πέραν από τα συνταξιοδοτικά του δημόσιου τομέα, υπάρχει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ευρύτερου πλαισίου παροχής συντάξεων.

Καταρχήν, ανέφερε ότι πρώτη κατεύθυνση είναι η κάλυψη με συγκεκριμένα και αξιόπιστα κίνητρα και υποχρεώσεις και με επανεξέταση του φορολογικού χειρισμού, όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου της ποιότητας, της σωστής, αξιόπιστης και διαφανούς λειτουργίας των Ταμείων, σε ανταγωνιστικό κόστος σε διεθνές επίπεδο.

«Τρίτος άξονας, θα πρέπει να είναι η ενοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων κι  εφαρμογή δομών για βέλτιστη διακυβέρνηση».

Τέλος, ανέφερε ότι το εποπτικό πλαίσιο των συνταξιοδοτικών συστημάτων πρέπει να ενισχυθεί. « Προς αυτή την κατεύθυνση πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ενοποίηση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών με την υπηρεσία του Εφόρου Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Η ενοποίηση κρίνεται επιβεβλημένη λόγω συνάφειας αντικειμένου», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Κατέληξε ότι οι χώρες που επενδύουν αποτελεσματικά στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα επιτυγχάνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα όπως  συνοχή κι ανάπτυξη. «Κριτήρια που κάνουν μια χώρα ανεπτυγμένη». 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)