ΣΥΚΑΛΑ: Δεν διορθώνεται η σύγκρουση συμφέροντος
17:40 - 05 Νοεμβρίου 2014
Δεν είναι δυνατόν, με εκ των υστέρων ενέργειες, να θεραπευτεί η σύγκρουση συμφερόντων που έχει δημιουργηθεί ήδη, σε σχέση με την διαχείριση των υποθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας, σχολιάζει ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.
Σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, η μόνη λύση είναι να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας.
Η μόνη αποδεκτή λύση είναι να παρέμβει η πολιτεία για να διορθωθεί νομοθετικά ο τρόπος διαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως από τον Μάιο που εκδόθηκαν τα διατάγματα για παγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέας Βγενόπουλος κι άλλων, παρατηρείται μια τεράστια καθυστέρηση από την Αρχή Εξυγίανσης για να εγγραφούν τα διατάγματα αυτά στις χώρες στις οποίες έχουν περιουσιακά στοιχεία τα άτομα αυτά, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της Λαϊκής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Παρακολουθούμε με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το θέμα που εγέρθηκε για την σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και λαμβάνοντας υπόψη την σαφή τοποθέτηση της ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της, εφιστούμε την προσοχή όλων στα ακόλουθα:
1. Το κατά πόσον υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου για την Διοικήτρια της Κεντρικής είναι θέμα καθαρά πολιτειακό και δεν θα θέλαμε να εκφράσουμε οποιαδήποτε θέση. Το κατά πόσον όμως η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί υπό καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων σε σχέση με τις υποθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας είναι θέμα που μας αφορά άμεσα και δεν σχετίζεται με συνταγματικά θέματα.
2. Όπως γνωρίζουμε όλοι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας είναι η Πρόεδρος και ένα από τα τρία μέλη της Αρχής Εξυγίανσης μαζί με τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας.
3. Η ιδιότητα της αυτή την θέτει σε θέση να επηρεάζει τις ενέργειες της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με την διαχείριση
α) της υπόθεσης εναντίον αριθμού αξιωματούχων και μελών του Δ. Σ. της Λαϊκής Τράπεζας (υπόθεση 8400/2012)
β) της υπόθεσης εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το κούρεμα ομολόγων
4. Πιστεύουμε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει λόγω της επαγγελματικής σχέσης της θυγατέρας της Κεντρικού Τραπεζίτη με αριθμό εναγομένων στην υπόθεση 8400/2012.
5. Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια των υποθέσεων αυτών έχουν εξασφαλιστεί διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας για παγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που ενάγονται από την Λαϊκή. Τα διατάγματα αυτά έχουν εκδοθεί από τον Μάιο του 2013 και έχουν οριστικοποιηθεί τον Μάιο του 2014.
6. Έκτοτε παρατηρείται μια τεράστια καθυστέρηση από την Αρχή Εξυγίανσης για να εγγραφούν τα διατάγματα αυτά στις χώρες στις οποίες έχουν περιουσιακά στοιχεία τα άτομα αυτά, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της Λαϊκής.
7. Ταυτόχρονα μας ανησυχούν οι φημολογίες για ενδεχόμενο απόσυρσης των υποθέσεων που αφορούν το Ελληνικό Κούρεμα ομολόγων.
8. Τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας (συμπεριλαμβανομένων και των αγωγών) ανήκουν στους κουρεμένους καταθέτες, ομολογιούχους και μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας και κάθε ενέργεια της Αρχής Εξυγίανσης πρέπει να γίνεται με γνώμονα την μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών αυτών στοιχείων.
9. Δεν υποστηρίζουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια η παράληψη έγινε εσκεμμένα από την Αρχή Εξυγίανσης ή την Διοικήτρια ή ότι η κρίση της επηρεάστηκε από την σύγκρουση συμφέροντος. Από την άλλη είναι δεδομένο ότι οι παραλήψεις επηρέασαν δυσμενώς τα δικαιώματα και συμφέροντα των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας. Προκύπτει ότι είναι απαράδεκτο η πολιτεία να επιτρέπει την συνέχιση διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας υπό καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτό πλήττει κάθε αξιοπιστία της διαδικασίας και εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους
10. Ο ΣΥΚΑΛΑ στο παρελθόν έθεσε την πρόταση όπως η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας να γίνεται από τους πιστωτές παρά από οποιονδήποτε άλλο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από Συνέλευση των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας οι οποίοι θα αποφασίσουν δημοκρατικά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση αυτή. Η πρόταση αυτή έπεσε στο κενό λόγω της άρνησης της Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας.
11. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό στους πιστωτές της Λαϊκής αφού συνέχιση της διαχείρισης υπό το υφιστάμενο καθεστώς, εκθέτει το κράτος και τους κουρεμένους καταθέτες σε κινδύνους για περαιτέρω ζημιές που προκαλούνται από την αδράνεια της Αρχής Εξυγίανσης.
12. Αντιλαμβανόμαστε τις προσπάθειες που γίνονται από όλες τις πλευρές για να θεραπευθεί το ασυμβίβαστο σε συνταγματικό επίπεδο. Δεν είναι όμως δυνατόν, με αυτές τις εκ των υστέρων ενέργειες, να θεραπευτεί και η σύγκρουση συμφερόντων που έχει δημιουργηθεί ήδη, σε σχέση με την διαχείριση των υποθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι να παρέμβει η πολιτεία για να διορθωθεί νομοθετικά ο τρόπος διαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας.