Ισιώνει η ουρά του σκύλου;

Πρόσφατα  έγινε η παρουσίαση της έρευνας του Δρ. Γιώργου Χαραλάμπους, ερευνητή στο Ίδρυμα PRIO κι ειδικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με την πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (Political Culture and Behaviour in the Republic of Cyprus during the Crisis).
Το ερώτημα που γεννάται σε όλους είναι εάν όντως άλλαξε η πολιτική συμπεριφορά. 

Η μία ενδεχόμενη απάντηση είναι ΝΑΙ. Όλη τη μέρα ο κόσμος γκρινιάζει. Είτε στο χώρο εργασίας σου είσαι, είτε βγαίνεις έξω για να ξεσκάσεις, βλέπεις μονίμως κατσουφιασμένα πρόσωπα που κατηγορούν τράπεζες, πολιτικούς και κομματικά στελέχη για την κατάσταση της οικονομίας. Εάν μάλιστα πας σε καφενεία, εκεί να δεις αγανάκτηση με τη συμπεριφορά των κομμάτων... «Οι πολιτικοί μάς κατέστρεψαν. Να πάνε σπίτι τους», είναι μεταξύ των πιο light λόγων που τους σύρουν… 

Ωστόσο, εάν μελετήσει κανείς ψυχρά και λογικά τις εκλογικές αναμετρήσεις και τις τάσεις των ψηφοφόρων ή συνομιλήσει με στελέχη επαγγελματικών συνδέσμων, ΜΚΟ, συντεχνιών , άλλα διαπιστώνει… Αυτό έκανε ο Δρ. Χαραλάμπους στη μελέτη του. Όπως διαπίστωσε, η πολιτική κουλτούρα άλλαξε, όχι όμως η συμπεριφορά, ενώ κατέληξε ότι  η πολιτική κρίση άρχισε πριν από την οικονομική κρίση. 

Όπως εξήγησε, μειώθηκε η εμπιστοσύνη των Κυπρίων σε θεσμούς, στα κόμματα και στην Κυβέρνηση, μειώθηκε παράλληλα η πολιτική ικανοποίηση (κάτω του 10%!), ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η κομματική ταύτιση. 

Πελατειακές σχέσεις

Ωστόσο, (πάντα υπάρχει το αλλά!)μετά από συνεντεύξεις του, διαπίστωσε ότι ο κόσμος θέλει να επικοινωνεί  με τα κόμματα και πιστεύει ότι τα χρειάζεται. «Με διαβεβαίωσαν οι συνεντευξιαζόμενοι μου ότι ακόμη πολλοί πολίτες ζητούν βοήθεια, δουλειά και ρουσφέτια από τα κόμματα».

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σε μετάφραση:

«Παρόλο που ο κοινωνικός ιστός υφίσταται μια σοβαρή μετάλλαξη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, γενικά τα συμφέροντα (aggregate interests) παραμένουν ανθεκτικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω της απορρόφησης των αλλαγών από έναν σταθερό τύπο πολιτικής  συμπεριφοράς.  Δηλαδή, οι όποιες αλλαγές έχουν φανεί στην κουλτούρα, δεν έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στις ελίτ (σσ βασικές πολιτικές δυνάμεις, δηλ. κόμματα και Κυβέρνηση). 

 Το κομματικό σύστημα, όσον αφορά τόσο τη μορφή όσο και τους μηχανισμούς, δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες αλλαγές. Τα κόμματα προσαρμόζονται, όχι αλλάζοντας την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά με την επέκτασή τους σε άλλους τύπους δραστηριοτήτων. Έτσι, οι κομματικές δυνάμεις συνεργάζονται για την εξουσία, οι κομματικές δυνάμεις ελέγχουν τμήματα της κοινωνίας των πολιτών και οι  σχέσεις κομμάτων-κοινωνίας δεν αποδυναμώνονται».

Ισιώνει η ουρά του σκύλου;

Φαίνεται πως όχι…

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες