Junior Achievement Cyprus: 100 μαθητές στον διακοινοτικό διαγωνισμό

Γύρω στους 100 μαθητές έλαβαν μέρος στον πρώτο Διακοινοτικό Διαγωνισμό Καινοτομίας που διοργάνωσε ο οργανισμός Junior Achievement Cyprus στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με μεγάλη επιτυχία.  
Στόχος του διαγωνισμού καινοτομίας είναι να αφυπνίσει το επιχειρηματικό πνεύμα των μαθητών και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οι οποίες έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος με τη συνοδεία των καθηγητών τους, 98 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές, ηλικίας 15-18 ετών,  που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία ολόκληρης  της Κύπρου. Έχοντας συγκροτήσει 20 συνολικά ομάδες των 4-5 ατόμων η καθεμία, οι μαθητές επιχείρησαν να δώσουν λύση σε μια επιχειρηματική πρόκληση που τους αποκαλύφθηκε την ίδια ημέρα. Η πρόκληση αφορούσε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και καλούσε τους μαθητές να προτείνουν ένα προϊόν, μία υπηρεσία ή μία λύση, με στόχο να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία.

Οι καθηγητές των μαθητών

Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους λίγες μόνο ώρες για να εργαστούν συλλογικά με άλλους μαθητές που δεν είχαν συναντήσει προηγουμένως, και να καταλήξουν σε μία καινοτόμα λύση, ικανή να εντυπωσιάσει τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Στο τέλος της ημέρας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους (προϊόντα/υπηρεσίες/καινοτομίες) σε μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τόσο οι παρουσιάσεις όσο και οι ερωτήσεις των κριτών που ακολούθησαν, έγιναν στην αγγλική γλώσσα.
Εκτός από το νικητήριο έπαθλο που προσέφερε η εταιρεία Bionic, η νικήτρια ομάδα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση Junior Achievement Young Enterprise Europe, που θα διεξαχθεί το 2015 στη Σουηδία.
Τον τελικό και την εκδήλωση απονομής των βραβείων παρακολούθησε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Α.Μ. κ. John Koenig.

 Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες για την διαμόρφωση των επιχειρηματικών ιδεών


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη στήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας.
Οι νικητές του πρώτου Διακοινοτικού Διαγωνισμού Καινοτομίας είναι:
1o βραβείο: “Εξαγωγή Αποξηραμένων Λεμονιών για την Προώθηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Ευημερίας των Δύο Κοινοτήτων”  
Η ομάδα απαρτίστηκε από τους:  Μαρία Χριστίνα Ανδρέου (Αγγλική Σχολή  Pascal Λευκωσίας), Μύριαμ Marancos, (Αγγλική Σχολή Κερύνειας), Kaan Ibrahim (Αγγλική Σχολή Κερύνειας), Ανδρέα Δαμιανού (Ελληνική Σχολή  Pascal Λεμεσού), Ελπίδα Phithak (Σχολή Foley’s).
2ο βραβείο: “ΝovaΝοva: Βαφή για Γραμμές και Σήμανση Δρόμου Ιδανική για το Σκοταδι”.
Η ομάδα απαρτίστηκε από τους: Sine Ozkarasahin (Αγγλική Σχολή  Κερύνειας), Yaz Artuner (Αμερικάνικη Ακαδημία Λευκωσίας), Mehmet Goksu (Πρόγραμμα Κυπριακής Φιλίας),  Ευτυχία Χατζηχρήστου (Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας), Αλέξανδρο Γρουτίδη (Αγγλική Σχολή  Pascal Λεμεσού).
3ο βραβείο: “UNICO: Ένας Πολιτιστικός Κόμβος για τη Γεφύρωση του Χάσματος ανάμεσα στις Δύο Κοινότητες”  
Η ομάδα απαρτίστηκε από τους: Yaren Fadiloglulari (Πρόγραμμα Κυπριακής Φιλίας), Dimay Kagcan (Αγγλική Σχολή  Κερύνειας), Χρύσω Ματθαίου (Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας), Γιάννη Κέλλα (Αμερικάνικη Ακαδημία Λεμεσού), Yusuf Ziya Ilerici (Κολλέγιο Doga Ανατολικής Μεσογείου).

 Οι νικήτριες ομάδες με τα μέλη της κριτικής επιτροπής

Ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Junior Achievement Κύπρου  και  Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, μιλώντας για τον διαγωνισμό τόνισε:  «Σήμερα, εκατό μαθητές της Κύπρου μας, απέδειξαν πόσο δημιουργικοί μπορούν να είναι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση. Παράλληλα, η άψογη συνεργασία και η ομαδικότητα μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαθητών, μας καθιστούν ιδιαίτερα περήφανους και μας δίνουν ένα δυνατό ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της χώρας μας».
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, υπογράμμισε ότι η μαθητική νεολαία της Κύπρου διαθέτει και τις ιδέες και τη θέληση για την μελλοντική επιχειρηματική ανάπτυξη του τόπου και όχι μόνο…
Ο οργανισμός JA Cyprus (www.jacyprus.org.cy) είναι μέλος της Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE),  του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, με στόχο να εφοδιάσει τους νέους με επιχειρηματικές και οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας.


 Δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ των μαθητών


 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)