300 εκ. στοιχίζει η γραφειοκρατία

Η γραφειοκρατία στην Κύπρο κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αποτελεί το 3% του ΑΕΠ, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής η οποία εξέτασε θέμα για το κόστος της γραφειοκρατίας και τρόπους καταπολέμησής της.

Καθολική ήταν η επισήμανση ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας και αλλαγή νοοτροπίας για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι η όλη κατάσταση επιβάλλεται να αλλάξει, καθώς ο κόσμος και οι επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται από ένα σύστημα που κληρονομήσαμε από τους Αγγλους εδώ και δεκαετίες, και στο οποίο εμείς προσθέσαμε διάφορα βαρίδια, κατά την έκφρασή του.

Αναφέρθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ , την νέα διαδικτυακή κυβερνητική πύλη ασφαλείας με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά και από τις 17 Νοεμβρίου θα εφαρμοστεί πλήρως, για να προσθέσει όμως ότι επείγει και η αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, η αλλαγή νομοθεσιών και νοοτροπιών σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Για τα ΚΕΠ ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι υπηρεσίες τους και η εξυπηρέτηση των πελατών επεκτείνονται και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, ενώ δημιουργείται νέο κέντρο στη Λευκωσία και μεταφέρεται σε άλλο χώρο το υφιστάμενο, αφού δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τους πολίτες.  Συνέχισε λέγοντας ότι παρά τις καθυστερήσεις και την αργοπορία, τα πράγματα κινούνται προς τα εμπρός, ωστόσο τα δείγματα γραφής δεν ικανοποιούν και επιβάλλεται η αλλαγή ρυθμών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η γραφειοκρατία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου και ότι επιβάλλεται η αλλαγή νοοτροπίας , η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η απλοποίηση των διαδικασιών και η δημιουργία του λεγόμενου one stop shop για εξυπηρέτηση των επενδυτών.

Για το πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ, ο κ. Κώστα είπε ότι σε αυτό έχουν ενσωματωθεί 36 υπηρεσίες από  7 κυβερνητικούς οργανισμούς (μεταξύ άλλων το  Υπ. Εμπορίου, το Κτηματολόγιο, τον Εφορο Εταιρειών, το Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Χορηγιών και επιδομάτων και την Τράπεζα Αίματος).

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Κώστα, στοίχισε 4,5 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, η μείωση του διοικητικού κόστους και η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)