Σαββίδης: Το μέλλον των fiduciary services

Ο Γιώργος Σαββίδης, Πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association μίλησε στο InBusinessNews για το επικείμενο συνέδριο με θέμα «Cyprus International Business Sector the way Forward» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό.   

Ποιός είναι ο στόχος του συνεδρίου και σε ποιους απευθύνεται;
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να καταλήξουμε σε ένα πλάνο για το μέλλον του τομέα των διοικητικών υπηρεσιών (fiduciary services) και των διεθνών δραστηριοτήτων  (international business) γενικότερα. Πριν όμως είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε για το μέλλον πρέπει πρώτα να εκτιμήσουμε αντικειμενικά και σφαιρικά που βρισκόμαστε σήμερα.
Το συνέδριο λοιπόν θα ξεκινήσει με αυτή την αξιολόγηση του στάτους κβο, όχι μόνο με ματιές εκ των έσσω, αλλά και με αναλύσεις από ξένους εμπειρογνώμωνες σε πτυχές όπως οι διαδικασίες αναγνώρισης πελατών και πρακτικών ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ο ρόλος του όσον αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες. Μετά απο αυτή την αξιολόγιση, θα ακολουθήσει η ετοιμασία του πλάνου, μέσο συζητήσεων απο panels στα οποία θα συμμετέχουν επιφανής παράγοντες του τομέα αλλά και με την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Αυτός ήταν και ο λόγος που το συνέδριο πρωτοπόρησε ζητώντας  την άποψη των συμμετεχόντων εκ των προτέρων, μέσο ερωτηματολογίου, σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν και θα ήθελαν να συζητηθούν στο συνέδριο.

Σε ποια θέματα θα επικεντρωθούν οι ομιλητές στο συνέδριο;
Πέρα από αυτά που προανέφερα, το πρώτο μέρος του συνεδρίου θα περιλαμβάνει αναλύσεις σημαντικών πτυχών του τομέα, όπως οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η διαφάνεια και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών (transparency and automatic exchange of information) - έννοιες που προωθούνται απο διάφορες χώρες και οργανισμούς ανα το παγκόσμιο, η σημερινή κατάσταση στους τρείς βασικούς άξονες του τομέα – επαγγελματίες, εποπτικές αρχές και δημόσιος τομέας, και άλλων. Το συνέδριο θα ξεκινήσει με μια αξιολόγηση της σημαντικότητας του τομέα για την Κυπριακή οικονομία απο τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε όχι μόνο για την παρουσία και συμμετοχή του στο συνέδριο αλλά και για την αξιέπαινη προσπάθεια που έχει αναλάβει για κατάρτηση στρατηγικού πλάνου για την οικονομία της χώρας μας, η οποία περιλαμβάνει και διάλογο με σημαντικούς φορείς κάθε τομέα, περιλαμβανομένου και του Συνδέσμου μας.

Ποιά θεωρείτε ότι θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι παρευρισκόμενοι;
Εκτός απο τα οφέλη που συνήθως αποκομίζουν οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους συνέδρια, όπως ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων με άλλους επαγγελματίες του κλάδου και άλλα, το ξεχωριστό αλλά και πιο σημαντικό, κατά την άποψη μου, ώφελος που προσφέρει το συγκεκριμένο συνέδριο είναι η συμμετοχή στην ετοιμασία ενός πλάνου για το μέλλον του τομέα. Θεωρώ πως οποιοδήποτε άτομο ενδιαφέρεται για τον τομέα, είτε αυτό είναι πάροχος υπηρεσιών, ή μέλος εποπτικής αρχής, ή προέρχεται απο το δημόσιο τομέα, θα έχει μέσα απο αυτό το συνέδριο την ευκαιρία να πάρει μέρος σε μια πρωτοβουλία που ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον όχι μόνο του συγκεκριμένου πυλώνα αλλά και της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα.

Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα συμπεράσματα του συνεδρίου;
Από την αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα να παραχθεί έργο, χειροπιαστό και χρήσιμο, από αυτό το συνέδριο και όχι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, όπου ανεξαρτήτως της σημαντικότητας των θεμάτων που συζητούνται σε διάφορα συνέδρια στο τέλος ο καθε ένας επιστρέφει στη βάση του και όλα τα “θα” και τα “πρέπει” μπαίνουν στο ράφι μαζί με τις σημειώσεις του συνεδρίου και ξεχνιούνται. Όχι μόνο έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε ένα πλάνο αλλά είμαστε ήδη σε συνεννόηση και με την κυβέρνηση για να παραδώσουμε το προιόν του συνεδρίου για να ληφθεί υπόψην στην προσπάθεια που είναι ήδη σε εξέλιξη για δημιουργία στρατηγικού πλάνου για την οικονομία και τους επιμέρους τομείς αυτής, οι οποίοι θεωρούνται ως οι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια για ανάκαμψη.

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)