Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για ΕΕΕ
15:21 - 03 Νοεμβρίου 2014
Με την μορφή του κατ` επείγοντος οδηγείται την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για παράταση του χρονικού περιθωρίου για υποβολή των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, με βάση τα τελευταία στοιχεία σχεδόν 20.000 άτομα, χαμηλοσυνταξιούχοι και λήπτες δημόσιου βοηθήματος δεν έχουν υποβάλει αίτηση για το ΕΕΕ “και αυτό ερμηνεύεται ότι τέλος του Οκτώβρη θα πρέπει να αποκοπεί είτε το δημόσιο βοήθημα είτε η συμπληρωματική σύνταξη σε αυτά τα άτομα”.
Πρόσθεσε πως εκπρόθεσμα έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας 260 αιτήσεις από άτομα που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα και 92 αιτήσεις από χαμηλοσυνταξιούχους που επικαλέστηκαν λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους για τη μη υποβολή έγκαιρα της αίτησής τους.
Ανέφερε πως με βάση αυτό το σκεπτικό και ύστερα από εξέταση των περιπτώσεων αυτών, το Υπουργείο έχει καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο ζητά παράταση της υποβολής αίτησης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014, με την προϋπόθεση ότι τα άτομα που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα δικαιολογήσουν γιατί δεν υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση, αν δηλαδή είχαν προβλήματα υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους.
Ο κ. Φακοντής είπε πως μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε πως η πρόνοια της δικαιολόγησης θα δημιουργήσει προβλήματα “για αυτό και ζητήσαμε από την Υπουργό να εξετάσει τη διαγραφή αυτής της πρόνοιας ως επίσης ακόμη και τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της καταληκτικής ημερομηνίας”.
Το θέμα θα είναι στην Ολομέλεια την Πέμπτη ως κατ` επείγον για ψήφιση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, είπε ο κ. Φακοντής, ο οποίος ερωτηθείς αν θα καταβληθούν κανονικά για τον Οκτώβριο οι συντάξεις στα περίπου 20.000 άτομα είπε πως, “αν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η παράταση, τότε θα καταβληθούν. Αν όχι, τότε θα τερματιστούν”.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε, οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος όφειλαν να υποβάλουν αίτηση για το ΕΕ μέχρι τις 11 Αυγούστου 2014 και τα πρόσωπα που λάμβαναν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Οι προθεσμίες αυτές παρατάθηκαν στη συνέχεια για τις δυο αυτές κοινωνικές ομάδες μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2014 και στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, αντίστοιχα.
Εξάλλου, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συνεχίστηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου για τροποποίηση των προϋποθέσεων παροχής σύνταξης ανικανότητας.
Αυτή τη στιγμή ο νόμος προνοεί ότι κάποιος για να είναι δικαιούχος σύνταξης ανικανότητας θα πρέπει να έχει κατά μέσο όρο τα προηγούμενα δυο χρόνια 20 πληρωμένες εισφορές.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως, λαμβανομένων υπόψη της πολύ ψηλής ανεργίας, του μεγάλου αριθμού εργαζομένων που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, “κρίναμε σωστό και σκόπιμο να τροποποιήσουμε τις υφιστάμενες προϋποθέσεις έτσι ώστε να παραχωρείται η δυνατότητα σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και έχουν εισφέρει για αρκετά χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να είναι δικαιούχοι με βάση τις εισφορές τους”.
Πρόσθεσε πως “η πρότασή μας προνοεί αντί τα δυο χρόνια που ισχύουν σήμερα ότι θα πρέπει κάποιος να έχει εισφορές 20 εβδομάδες, ο μέσος αυτός όρος να υπολογίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια”.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως ενώ υπήρχε δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας ότι το θέμα αυτό θα συζητείτο στο Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, “δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει με τη δικαιολογία ότι το Υπουργείο Εργασίας διαφωνεί με αυτή την τροπολογία”.
"Για μας είναι εκπληκτικό ένα τέτοιο δικαιολογημένο αίτημα που έχει να κάνει με τους εργαζόμενους, με άτομα τα οποία έχουν πραγματικά πρόβλημα υγείας, να βρίσκουν την αρνητική τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.
Σημείωσε πως το θέμα θα πάει σύντομα ξανά στην Επιτροπή για τοποθέτηση και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που επίσης συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Φακοντής είπε πως λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μετά το κούρεμα των καταθέσεων, τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας αλλά και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, έχει παρουσιαστεί πρόβλημα όσον αφορά την καταβολή των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Όπως σημείωσε, πέρσι η Κυβέρνηση, βλέποντας αυτό το πρόβλημα, κατέθεσε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και ίσχυσε για το 2013, που έδινε τη δυνατότητα σε όσους εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενους κατέβαλλαν τις κοινωνικές ασφαλίσεις μέχρι το τέλος του 2013 να μην υποστούν την επιπλέον επιβάρυνση που προνοεί ο νόμος, που φθάνει μέχρι και 27%.
“Με βάση το ίδιο σκεπτικό, καταθέσαμε ως ΑΚΕΛ αυτή την πρόταση νόμου που μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παρά το ότι δόθηκε απαραίτητος χρόνος και στείλαμε και επιστολή στο Υπουργείο, δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση από πλευράς της Κυβέρνησης”, ανέφερε.
Και σήμερα ακόμη, πρόσθεσε, “δεν έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί της πρότασης νόμου και ανέφεραν πως εάν και εφόσον μέσα από τη μελέτη που θα κάνουν διαπιστώσουν ότι είναι ανάγκη να γίνει ένα τέτοιο νομοθέτημα, θα το καταθέσουν”.
Σημείωσε πως ωστόσο “δεν μένει χρόνος” για να προσθέσει πως “ζητήσαμε από το Υπουργείο να καταθέσει εντός της εβδομάδας στοιχεία αναφορικά με το ύψος των καθυστερημένων ποσών αλλά την ίδια στιγμή και ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων αφορούν”.
Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, σε 15 ημέρες το θέμα θα τεθεί στην Επιτροπή για τοποθέτηση και στη συνέχεια στην Ολομέλεια για ψήφιση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ