Red carpet για τους επενδυτές

Την στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη νότια Ευρώπη ανέλυσαν στο 5ο Limassol Economic Forum άτομα που έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα. Βασικό συμπέρασμα: Οι επενδυτές χρειάζεται να νιώθουν ότι έχουν στήριξη, κατανόηση και λίγη γραφειοκρατία.

Ο Αλέξης Αττεσλής της Oak Hills Advisors, σχολίασε πως η ελληνική και κυπριακή οικονομία κινήθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου, ωστόσο, ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα είναι εκτός κρίσης. Το πεδίο, σημείωσε, είναι πολύ εύθραυστο.  «Η έξοδος στις αγορές ήταν σημαντική αλλά δεν ακόμα πρέπει να γίνουν για να έρουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια στη χώρα».

Ο David Edmonds Global Head των συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte στο Ηνωμενο Βασίλειο, ανέφερε πως οι επενδυτές δεν  βλέπουν την κρίση όπως οι κυβερνήσεις.  Το κεφάλαιο που υπάρχει, πλέον στρέφεται σε αγορές πέραν της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Έχει πλέον κατευναστεί οι φόβοι και βλέπουν κυρίως το όφελος που θα έχουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, ανέφερε πως στην Ελλάδα είδαν τα επενδυτικά ταμεία να ενδιαφέρονται για κρατικά ομόλογα, για τις τράπεζες αλλά και για ξενοδοχεία και ακίνητα. Αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού.

Ο Αλ. Αττεσλής σχολίασε πως οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα και στη φιλοξενία έλκουν το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στους ντόπιους συνεργάτες οι οποίοι αποτελούν βασικό παράγοντα για να πετύχει μία επένδυση. Οι επενδυτές χρειάζονται λιγότερη γραφειοκρατία και να νιώθουν άνεση στη χώρα που πάνε, πρόσθεσε ο κ. Αττεσλής. «Πρέπει να υπάρχει η πρακτική του red carpet και όχι του red tape αλλιώς οι επενδυτές κουράζονται και στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις».

Ο κ. Μηταράκης είπε πως πρέπει να δούμε κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε τους επενδυτές και πως τους χειριζόμαστε.

Ο συντονιστής της συζήτησης Νίκος Κυριακίδης partner στην Deloitte σχολίασε πως στην Κύπρο έγιναν επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα με απόδοση 6% και διερωτήθηκε αν αυτό είναι που ψάχνουν γενικότερα ι επενδυτές. Ο D. Edmonds σχολίασε πως υπάρχουν ευκαιρίες σε δύο τομείς, από τη μία σε σχέση με υφιστάμενα έργα πρις πώληση και από την άλλη σε συνεργασία με ντόπιους φορείς για ανάπτυξη νέων έργων.

Αποτελεί μύθο τα περί ξεπουλήματος των πάντων όταν έρχονται ξένες επενδύσεις, σχολίασε ο κ. Μηταράκης, σχολιάζοντας ερώτηση του κοινού για τα αρνητικά των ξένων επενδύσεων, σχολίασε πως οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονταν και στην Ελλάδα ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε πως οι ξένες επενδύσεις έφτασαν μόνο στο 1% του ΑΕΠ. Έδωσε το παράδειγμα της Cosco που επένδυσαν στα λιμάνια δημιουργώντας παράπλευρα θετικά αποτελέσματα σχολιάζοντας πως αναμένουν το ίδιο και από τους ιδιώτες επενδυτές στα αεροδρόμια.

 

Δειτε Επισης

ΠΔΣ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εντιμότητας και ακεραιότητας των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίου Νεάπολις, ΕY Κύπρου και ACCA για το ακαδημαικό έτος 2024-2025
Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο