Powered by

Χάρης: Οι τράπεζες πρέπει να μπορούν και να εισπράτουν

Θέλουμε οι τράπεζες να μπορούν να δανείσουν αλλά θέλουμε και να μπορούν να εισπράξουν και γι’ αυτό το νομικό σύστημα πρέπει να προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας από το βήμα του 5ου Limassol Economic Forum, εξέφρασε αισιοδοξία πως τις επόμενες βδομάδες το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο ήδη περιλαμβάνει τη διαδικασία διαμεσολάβησης και το νόμο των εκποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων των νομοθεσιών για την αφερεγγυότητα θα συμβάλει στην ενθάρρυνση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την παρουσία ξένων επενδυτών στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική ως τον σημαντικότερο παράγοντα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων δημιουργούνται προσδοκίες πλήρους ομαλότητας.

UPDATE

Μέχρι τώρα οι τράπεζες μόνο δάνειζαν και είχαμε μεγάλη πιστωτική επέκταση γι’ αυτό και νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένα, ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις.

«Οι τράπεζες πρέπει να μπορούν να εισπράτουν αλλιώς πως θα μπορούν να παρέχουν νέο δανεισμό με σωστό τρόπο», διερωτήθηκε ο υπουργός. «Θέλουμε μεν οι τράπεζες να προσφέρουν δανεισμό σε καλές περιπτώσεις αλλά η προσοχή μας πρέπει να στρέφεται και στις αναδιαρθρώσεις ώστε να υποβοηθηθούν βιώσιμοι και συνεργάσιμοι δανειολήπτες». Αυτό που γίνεται τώρα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, τόνισε. «Θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί».

Πρέπει συνεχώς να διασφαλίζουμε ότι αυτή η κατάσταση συνεχών λαθών δεν πρέπει να ξανασυμβεί γιατί στο τέλος οι πιο ευάλωτοι πληρώνουν το τίμημα. Γι’ αυτό υπογράμμισα, σημείωσε ο υπουργός, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσταστεύσει τον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό και κάνουμε ότι μπορούμε.

Οι αποκρατικοποίησεις δεν γίνονται για το χρήμα

Μιλώντας για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως βασικός στόχος τους δεν είναι η άντληση ρευστού για τα κρατικά ταμεία. «Για την κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν τόσο την άντληση χρημάτων αλλά κυρίως μία αναδιάρθρωση που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε τομείς κλειδία όπως οι Τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια».

Ανάπτυξη μέσω ιδιωτικού τομέα

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως τομείς του ιδιωτικού τομέα ήταν αυτοί που άντεξαν στην κρίση και πλέον οδηγούν προς την οικονομική ανάπτυξη.

 


 

 

Δειτε Επισης

Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου
Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση της γεωργίας και του αγροτικού τομέα
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό