Powered by

Dobbs: Η Ευρώπη ξέχασε τους πολίτες

Την σημασια της πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη επεσήμανε ο Λόρδος Michael Dobbs συγγραφεάς του γνωστού βιβλίου (και τηλεοπτικής σειράς) House of Cards.

Μιλώντας στο 5ο Limassol Economic Forum o M. Dobbs, αναφέρθηκε στις σημαντικές πολιτικές αλλαγές που παρατηρούνται σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης εξαιτίας ακριβώς της οικονομικής κρίσης. «Οι πολίτες στέλνουν ένα μήνυμα πλέον. Ότι δεν συμπαθούν τους πολιτικούς και ότι δεν πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπάρχουν προκλήσεις αλλά πρέπει να κτιστεί και μία στρατηγική για τις προοπτικές της Ευρώπης. Υπάρχει πραγματική αξία σε πολλές χώρες, σημειωσε.

Υπενθυμίζοντας τη συνθήκη της Ρώμης, τόνισε πως πρόβλεπει πως είναι οι άνθρωποι της Ευρώπης που έπρεπε να έρθουν πιο κοντά και όχι οι θεσμοί. «Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια όμως για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά στους θεσμούς αλλά ίσως να έπρεπε να είναι η αντίθετη προσπάθεια. Οι θεσμοί να πάνε κοντά στους ανθρώπους».

Άνθρωποι σε Κύπρο και Ελλάδα νιώθουν πως τιμωρήθηκαν και αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Πλέον δεν μπορούμε να είμαστε θεατές αλλά να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Είτε η ΕΕ θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό κέντρο λήψεως αποφάσεων είτε θα γίνει πιο ευέλικτη. Ακόμα και η εισήγηση για τη δομή της Ευρώπης εκλαμβάνεται από τς Βρυξέλλες ως αιρετικότητα. Αναφερόμενος σε λόγια του Πάπα πρόσφατα, σημείωσε την αναφορά στην μετατροπή της Ευρώπης σε ένα γραφειοκρατικό σώμα το οποίο, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει καν εκλογές.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης. «Πιστεύω πως δεν μπορεί να μείνει ως έχει. Είτε θα πάει προ τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά».

Στην Κύπρο, σημείωσε, καταφέρατε και αναρρώσετε από την εισβολή. Χωρίς ΕΕ και χωρίς φυσικό αέριο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα παράδειγμα για το μέλλον της Ευρώπης.

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου
Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
Ν. Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για από κοινού εταιρεία προς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI
Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση της γεωργίας και του αγροτικού τομέα
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική