Αντισταθμιστικά μέτρα για de-offshorization

Την πεποίθησή τους ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις και λειτουργικές διευθετήσεις δεν  θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίδραση στην Κύπρο από την εφαρμογή της νομοθεσίας για το de-offshorization εξέφρασε σε διάσκεψη τύπου ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Γιάννος Χαριλάου τόνισε ότι «εάν η Κύπρος προβεί έγκαιρα σε όλες τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και λειτουργικές διευθετήσεις, σε συσχετισμό με το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται από τους επαγγελματίες και του συγκριτικά χαμηλότερου κόστους παροχής των υπηρεσιών αυτών, αναμένεται ότι με το σωστό σχεδιασμό δεν θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίδραση στην Κύπρο από την εφαρμογή της νομοθεσίας για το de-offshorization».

Ουσιαστική εκπροσώπηση εταιρειών

Ο κ. Χαριλάου επεσήμανε ότι η αλλαγή που επιδιώκεται από μέρους της Κύπρου είναι η ουσιαστική παρουσία των εταιρειών στην Κύπρο κι όχι  η απλή τυπική εκπροσώπησή τους. «Τα μέλη μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες τους και αναλύουν τις διαφοροποιήσεις στη νομοθεσία και με σωστές κινήσεις στη νομοθεσία  από μέρους της Κυβέρνησης θα μετριαστούν οι συνέπειες του de-offshorization. Η ουσιαστική παρουσία των εταιρείων είναι ο κύριος στόχος μας μαζί με το effective management και άλλες ρυθμίσεις που προωθούνται».

Ενέργειες

Στη συνέχεια, ο κ. Χαριλάου ανέλυσε τις ενέργειες του ΣΕΛΚ και του κράτους για να περιορίσουν τις συνέπειες του de-offshorization:

- Το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια του ΣΕΛΚ κι άλλων φορέων, έχει διορίσει συγκεκριμένη ομάδα από εμπειρογνώμονες οι οποίοι προέρχονται από το υπουργείο και διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΛΚ, για να εξετάσει τα πιο πάνω ζητήματα και να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ετοιμασία ενός πλαισίου το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις πιο πάνω αναφερόμενες εξελίξεις, έτσι ώστε να προωθηθούν σχετικές τροποποιήσεις στην υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία.

- Ο ΣΕΛΚ συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή που διόρισε το υπουργείο για την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εξειδικευμένα μέλη του.

- Ο ΣΕΛΚ προώθησε τις θέσεις του στο υπουργείο, προτείνοντας διάφορες λύσεις για τα φορολογικά ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, πρόταση για το χειρισμό των θεμάτων για τις Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και επίσπευση της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών με ξένες φορολογικές αρχές.

- Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, ο ΣΕΛΚ διαχρονικά υποστηρίζει τις ενέργειες του Τμήματος Φορολογίας και του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση και με τις υπόλοιπες σοβαρές φορολογικές εξελίξεις, όπως τα θέματα του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολογία των επιχειρήσεων, της Παγκόσμιας Πλατφόρμας Διαφάνειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΣΕΛΚ εργοδότησε μέλη του, με σκοπό να παρέχουν συνεχή βοήθεια στο υπουργείο Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων