Powered by

Ελεγκτής: SOS από ενδοκυβερνητικό δανεισμό

Τους κινδύνους για περαιτέρω μεγέθυνση του δημοσίους χρέους τονίζει σε έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία για το 2103.
 
Συγκεκριμένα, ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός ανήλθε κατά το 2013 σε €8.143 εκ., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει ότι ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός, παρόλο του ότι δεν επιμετρείται στο ύψος του Δημοσίου Χρέους, πρέπει να λαμβάνεται κατάλληλα υπόψη κατά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, αφού δεν παύει να αποτελεί συμβατική υποχρέωση προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κατ’ επέκταση προς τους ασφαλιζόμενους. 
 

Μάλιστα, σημειώνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, του έκτακτου και του τακτικού ωρομίσθιου προσωπικού καθώς και άλλες άμεσες ή έμμεσες υποχρεώσεις του Κράτους για συνταξιοδοτικά ωφελήματα οργανισμών δημοσίου δικαίου, κρατικών επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών. 

10 δις μέχρι το 2010…

Σημειώνεται ότι τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με διεξαχθείσα αναλογιστική μελέτη (με ημερ. αναφοράς 31.12.2010) υπολογίστηκαν σε €10,2 δις και αφορούν στην παρούσα αξία των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μόνιμων εν ενεργεία κρατικών υπαλλήλων και συνταξιούχων που είχαν συσσωρευτεί μέχρι τις 31.12.2010. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις του Κράτους σε Ταμεία Προνοίας άλλων οργανισμών, δεν έχει διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη για τη συνολική υποχρέωση που προκύπτει.


Επιπρόσθετα, κατά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, η ελεγκτική υπηρεσία τονίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι εκκρεμείς εγγυήσεις, Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ποσά τα οποία πρέπει να καταβληθούν για αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων τα οποία, σύμφωνα με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ανέρχονταν στις 31.12.2013 σε €480.895.766 συμπεριλαμβανομένων τόκων, καθώς και η υποχρέωση επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) σε φορολογούμενους, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στις 31.12.2013, ανερχόταν σε €293.719.165. 


Ανεξαρτητοποίηση του Γραφείου Δημοσίου Χρέους

Η ελεγκτική υπηρεσία εισηγείται όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο μετατροπής του ΓΔΔΧ σε ανεξάρτητη αρχή, στα πρότυπα αντίστοιχων αρχών άλλων χωρών, η οποία να λειτουργεί σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά να μην υπάγεται σε αυτό διοικητικά. 

Εναλλακτικά, η Υπηρεσία είναι της άποψης ότι η ανεξαρτησία του ΓΔΔΧ θα ενισχύετο περαιτέρω εάν οι πρόνοιες του Νόμου σχετικά με τον διορισμό και τη διατήρηση της θέσεως του Προϊσταμένου του ΓΔΔΧ, για ένα προκαθορισμένο διάστημα, δεν άφηναν περιθώρια για υπουργική παρέμβαση εκτός, σε φυσικά προκαθορισμένες περιπτώσεις ανεπάρκειας ή άλλους παρόμοιους λόγους, όπως προβλέπεται για τη θέση του Εφόρου Φορολογίας.

Επιπρόσθετα, «θεωρούμε ότι χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο, πριν από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για δημοσιονομικά θέματα που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους, να ζητούνται και να υποβάλλονται οι απόψεις του ΓΔΔΧ στον Υπουργό Οικονομικών» καταλήγει η έκθεση.

Δειτε Επισης

Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου
Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση της γεωργίας και του αγροτικού τομέα
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό