Επί ποδός ο τομέας των υπηρεσιών

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον τομέα των υπηρεσιών μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για φορολόγηση των ρωσικών εταιρειών σε τρίτες χώρες έφεραν εγρήγορση στους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι ήδη κάνουν σχετικές κινήσεις.

Χρειάζονται άμεσες αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να η Κύπρος να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό και προσπάθεια να πεισθούν οι εταιρείες να δημιουργήσουν πραγματική υπόσταση και να έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο.

Γρηγοριάδης:  Να τους φέρουμε Κύπρου

Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στο να έχουν οι ρωσικές εταιρείες μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική παρουσία στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της KPMG Άγγελο Γρηγοριάδη, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες πέντε ρωσικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται εδραίωσαν την παρουσία τους στην Κύπρο. «Σίγουρα δημιουργούνται νέα δεδομένα τα οποία μελετούνται στα πλαίσια μία ευρύτερης στρατηγικής αναδιάρθρωσης και θεωρώ πως ο πραγματικός αντίκτυπος δεν θα διαφανεί προτού περάσουν 1-2 χρόνια».
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, στη προσπάθεια που γίνεται καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στην κυπριακή νομοθεσία ώστε να καταστεί η Κύπρος πιο ελκυστικός προορισμός.

Ευγενίου: Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Αυτό που εισπράττουμε από τις επαφές μας είναι μια διάθεση συμμόρφωσης με τους νέους νομούς στη Ρωσία και ταυτόχρονα παραμονής στην Κύπρο, σχολίασε ο CEO της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου. Για να γίνει αυτό, προσθέτει,  θα πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση της παρουσίας τους στο νησί. «Φυσικά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν οι εταιρείες αξιολογήσουν τα δεδομένα κατά περίπτωση». Ταυτόχρονα, σημειώνει, θα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές του θεσμικού μας πλαισίου έτσι που να παραμένει ανταγωνιστικό και να συνάδει με τις διεθνείς εξελίξεις.

Ραπτόπουλος: Να προλάβουμε τον ανταγωνισμό

Αν η Κύπρος κινηθεί άμεσα και εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία της σε συγκεκριμένα θέματα που σήμερα υστερεί του ανταγωνισμού όχι μόνο θα βρεθεί στα ίδια επίπεδα αλλά ένα βήμα μπροστά αφού η παροχή των υπηρεσιών είναι 3-5 φορές φθηνότερη, σχολίασε ο Φίλιππος Ραπτόπουλος Tax Partner στην ΕΥ Κύπρου. «Υπάρχουν τρόποι να τύχει χειρισμού το θέμα οι οποίοι επικεντρώνονται σε τρεις τομείς. Στη φυσική παρουσία στην Κύπρο, στις δομές που διέπουν τον όρο Ελεγχόμενες Ξένες Εταιρείες και σε σχέση με τον τελικό Δικαιούχο».
Σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο όλες οι χώρες ανταγωνιστές μας επηρεάζονται από τη ρωσική απόφαση, ωστόσο, για κάποια θέματα είναι πιο έτοιμοι από νομοθετικής πλευράς και θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να προλάβουμε τις αναδιαρθρώσεις των ρωσικών εταιρειών.

 

Δειτε Επισης

Ανδρέας Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας κινεζικής μονοκρατορίας στη ναυτιλία η Ευρώπη
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)