Τ. Ονουφρίου: Υπό την ηγεσία μας το περιφερειακό δίκτυο για ΦΑ

Το μήνυμα ότι η Κύπρος κρατά το κλειδί για τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία σε πολλές πτυχές των εξελίξεων στα θέματα των υδρογονανθράκων, έστειλε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ψηλού Επιπέδου της Ρώμης που οργανώθηκε από την Ιταλική Προεδρία της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Τούλα Ονουφρίου.

Η κ. Ονουφρίου, συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στη Διάσκεψη στην οποία πήραν μέρος οι Υπουργοί των Μεσογειακών χωρών με στόχο την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στα θέματα της ενέργειας.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Ονουφρίου αναφέρθηκε στην πρόταση που υπέβαλε στο συνέδριο, όπως το περιφερειακό δίκτυο συνεργασίας, που αναπτύχθηκε για θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, διευρυνθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ενταχθεί κάτω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία της Κύπρου.

«Η πρόταση μου έτυχε πολύ καλής αποδοχής με την έντονη στήριξη του Λιβάνου συγκεκριμένα καθώς και των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγνώρισαν αυτήν την εισήγηση μου ως ένα συγκεκριμένο μέτρο το οποίο θα δώσει σάρκα και οστά στις πολιτικές διακηρύξεις για περιφερειακή συνεργασία με επίκεντρο την Κύπρο, κάτι που θα προωθήσουμε άμεσα για υλοποίηση», ανέφερε.

Η κ. Ονουρφίου προσκλήθηκε από το Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Περιφερειακές Συνεργασίες σε συνάντηση στις Βρυξέλλες για την προώθηση της υλοποίησης της πρότασης της.

«Γενικά είχαμε μια πολύ καλή παρουσία ως Κύπρος με τα ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Κύπρος κρατά το κλειδί για την σταθερότητα και τη περιφερειακή συνεργασία σε πολλές πτυχές των εξελίξεων στα θέματα των υδρογονανθράκων με συγκεκριμένες απτές προτάσεις για συνεργασία υπό την ηγεσία της Κύπρου, κτίζοντας στις δικές μας πρωτοβουλίες μακριά από πολιτικές διαφορές και καταστάσεις για το κοινό καλό των χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε η κ. Ονουφρίου. 

Το θέμα της παρουσίασης της κ. Ονουφρίου στη διάσκεψη ήταν η Ασφάλεια και Περιβαλλοντική Προστασία σε Σχέση με τις Υπεράκτιες Εργασίες των Υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αφού τυχόν ατυχήματα σε αυτό τον τομέα δεν αναγνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα και θα έχουν δυσμενείς συνέπειες για όλες τις χώρες.

Στόχος της, είπε η κ. Ονουφρίου ήταν να αναδείξει το ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως κέντρο ενέργειας με πολλαπλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι ο συντονιστικός ρόλος στα θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Η κ. Ονουφρίου παρουσίασε το Ερευνητικό πρόγραμμα που έχει προωθήσει εδώ και δυο χρόνια ως καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ, μέσα από το οποίο έχει αναπτυχθεί μια άριστη συνεργασία μεταξύ όλων των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και επτά Υπουργείων.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος προωθήθηκε και η περιφερειακή συνεργασία με  συνάντηση που οργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον Σεπτέμβριο στη Λευκωσία στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιες αρχές των γειτονικών χωρών, διεθνείς εταιρίες, διεθνείς οργανισμοί και εμπειρογνώμονες άλλων χωρών με στόχο την πρόληψη αλλά και την από κοινού καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση με υπογραφή πλαισίου κατανοήσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας
Ν. Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για από κοινού εταιρεία προς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI
Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Great Sea Interconnector: Μια απόφαση με υποθήκη το μέλλον της χώρας
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Στην Κύπρο την Δευτέρα η υπουργική σύνοδος MED9 για την ενέργεια
Συνεδριάζει προς αναθεώρηση των σημείων της προηγούμενης απόφασής της για Great Sea Interconnector η ΡΑΕΚ
Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά