Δόξα τω λαώ και η συτζιά του μαύρου

Πάντοτε οι δημόσιες τοποθετήσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είναι ξεχωριστές και τραβούν όλα τα βλέμματα πάνω τους, εν αντιθέσει με άλλους πρώην Προέδρους (Γ. Βασιλείου) ή παλιές καραβάνες (Β. Λυσσαρίδης).
 
Ο κ. Χριστόφιας είναι ένα πρόσωπο που διχάζει και προκαλεί την κοινή γνώμη. Έχει τους φανατικούς Ακελικούς υπερασπιστές του, ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο μερίδιο της κοινής γνώμης τον έχει στο στόχαστρο για τις λανθασμένες πολιτικές του αποφάσεις ή μάλλον για τις πολιτικές αποφάσεις που ΔΕΝ έπαιρνε.  
 
Χωρίς να αμφισβητεί κανείς την πολύχρονη παρουσία και συμβολή του στην πολιτική σκηνή του τόπου, κάποια στοιχεία του  χαρακτήρα του τον κάνουν … ιδιαίτερο. Ένα τέταρτο συζήτησης είναι αρκετό για να το καταλάβει κανείς…

Μια ζωή εμφανίζεται  πικραμένος και παραπονεμένος. Στη μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ τις προάλλες,  δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι διότι  δεν έχει καμία επικοινωνία μαζί του και δεν τον ενημερώνει για την πορεία του Κυπριακού.  «Εκτός κι αν η επιστολή θεωρείται αμάρτημα. Ο πιο αμαρτωλός είναι ο Χριστόφιας για κάποιους», δήλωσε πικραμένος.

Επιπρόσθετα, μάθαμε τους φίλους του παρακολουθώντας τη συζήτηση στο ΡΙΚ. Ήταν φίλος με τον Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί, ενώ  έριξε τα βέλη του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που τον κατηγόρησε τότε για τη στροφή του προς την Ανατολή. 

Το πλέον καυτό σημείο της συζήτησης ήταν οι αναφορές στη «συτζιά του μαύρου». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «φορτώνουμε στη συτζιά του μαύρου τις ευθύνες. Αφού ο Αναστασιάδης ήταν ο ηγέτης της κρίσης, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να δείξει τις δυνατότητές και την ευφυΐα  του. Εγώ όταν δεσμευόμουν, κρατούσα τις δεσμεύσεις μου». 

Σ’ αυτό το σημείο συμφώνησα απόλυτα με με τον κ. Χριστόφια διότι είναι πολλά που δεν ξέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ πολλά είναι και τα δεσμεύομαι που κατήντησαν αστεία. Εκεί λέω θα πει mea culpa και ο κ. Χριστόφιας, αφού αναγνώρισε πόσο σημαντική είναι η ανάληψη των ευθυνών…

Ωστόσο,  όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος εάν νομίζει ότι έκανε κάποιο σφάλμα και απάντησε  ότι δεν ήταν υπεύθυνος για την πορεία των τραπεζών και ότι φταίει ο κ. Ορφανίδης διότι μέχρι  τον Απρίλη του 2012 έκανε δηλώσεις ότι οι τράπεζες μας- ισχυρές και υγιείς- θα αντιμετωπίσουν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, κατάλαβα ότι τον διακρίνει ακόμα η πολιτική του «εγώ εν τζαι». 

Παλιό ξαναζεσταμένο φαΐ μας σέρβιρε:  «Δεν ήταν αρμοδιότητα του Προέδρου η χορήγηση ELA. Όλοι γνώριζαν και μετά έπλυναν τα χέρια τους και τα φόρτωσαν στον τέως Πρόεδρο. Ούτε η μετατροπή της Εγνατίας από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα ήταν ευθύνη του Προέδρου. Ήταν ευθύνη του Ορφανίδη».  

Προς το τέλος, αφού ελάφρυνε η συζήτηση, ανέμενα με αγωνία την τοποθέτηση του  για τα ουισκάκια.  Τότε, ο κ. Χριστόφιας, για το κλείσιμο, φρόντισε να μας αποδείξει ότι είναι μοντέρνος. Μπορεί να χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωσή του για τα ουισκάκια, ωστόσο ερωτηθείς από το δημοσιογράφο για τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν ως παλιομοδίτη και συντηρητικό, απάντησε ως εξής:   «Εάν είμαι παλιομοδίτης και συντηρητικός φαίνεται από τον τρόπο που χειρίζομαι την οικογένεια μου. Η μια μου κόρη είναι δασκάλα, η άλλη ηθοποιός, ενώ ο γιος μου, δόξα τω λαώ, βρίσκεται στο εργατικό κίνημα. Σπούδασαν ότι ήθελαν και ο καθένας επιλέγει το δρόμο του».  

Απορία μου: Το γεγονός ότι η μια του η κόρη  είναι δασκάλα αποδεικνύει ότι δεν είναι συντηρητική και παλιομοδίτικη οικογένεια του; Οι μισοί Κύπριοι σπούδασαν Δάσκαλοι και οι άλλοι μισοί Καθηγητές… Είμαστε μοντέρνα κοινωνία;

Δόξα τω θεώ, αναφωνούν οι πιστοί, δόξα τω λαώ ο κ. Χριστόφιας, εμείς ποιον να επικαλεστούμε; 

Και επιτέλους ας μην φορτώνουμε τις ευθύνες στη συτζιά του μαύρου. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Χριστόφια. 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες