Wallenberg: Αναζητεί άξιους διαδόχους εκτός "αίματος"

Ο 58χρονος Jacob Wallenberg, επικεφαλής μιας από τις ισχυρότερες οικογενειακές δυναστείες της Ευρώπης, «ψάχνεται» για το πώς η αυτοκρατορία που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Σουηδίας θα μπορούσε να έχει στο τιμόνι μια γυναίκα ή κάποιον χωρίς το όνομα της οικογένειας.

Περίπου 30 μέλη της έκτης γενιάς, ηλικίας μεταξύ 15 και 30, είναι υποψήφιοι για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσαν μια μέρα να βρεθούν στην ηγεσία του κολοσσού που διαθέτει μεταξύ άλλων διάφορα ιδρύματα με σημαντικές συμμετοχές σε Electrolux,  Atlas Copco και Ericsson.

Στην ισότιμη Σουηδία, η οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί πρότυπο για το πώς μια εταιρεία περνά από γενιά σε γενιά χωρίς καυγάδες. Όπως ανέφερε ο 58χρονος, ο διορισμός διαδόχου θα γίνει σύμφωνα με την εμπειρία, παρά με το «αίμα».Ο Wallenberg, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, διοργανώνει σεμινάρια για ορισμένα νεαρά μέλη της οικογένειας σε ένα παλιό κτήμα. 

Η αυτοκρατορία ξεκίνησε το 1856, όταν ο Andre Oscar Wallenberg ίδρυσε την Stockholms Enskilda Bank, τώρα μέρος της SEB. Η φήμη της οικογένειας και η επιρροή αυξήθηκαν όταν η εταιρεία βοήθησε στην  κατασκευή πλούσιου προάστιου της Στοκχόλμης και όταν ένας γόνος της έγινε ήρωας στη σωτηρία των Εβραίων της Ουγγαρίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενώ πολλές οικογενειακές αυτοκρατορίες καταρρέουν σε φέουδα ή πολλά περιουσιακά στοιχεία διαμοιράζονται στους απογόνους, οι Wallenbergs τα έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δειτε Επισης

Global Leader ο Δημήτρης Σκουρίδης-Ανάμεσα στους κορυφαίους 100 διεθνείς ηγέτες για το έτος 2025
Η συγκινητική βραδιά μνήμης και τιμής για τον Μιχαλάκη Λεπτό...Οραματιστής, μέντορας, σπουδαίος δάσκαλος(pics)
Απότισαν φόρο τιμής στον Μιχαλάκη Γ. Λεπτό-«Αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού» (pics)
Διακεκριμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πληροφορικής ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου Κωνσταντίνος Δόβρολης
Σε έμπειρα χέρια η προεδρία του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών-Το who is who του Μιχάλη Παναγίδη
Θλίψη στο επιχειρείν... Έφυγε από την ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας Στέφος Στεφανίδης
Θλίψη στη Μιτσίδης Δημόσια Εταιρεία-Έφυγε από τη ζωή ο Στέφος Στεφανίδης
Μέλος του Δ.Σ. του Digital Regulation Network Initiative ο Πέτρος Γαλίδης
Δήμητρα Μακρυγιάννη: Η ξύλινη παρουσίαση των θεμάτων δύσκολα πλέον βρίσκει ακροατήριο
Χρίστος Αγγελίδης: Η βαθιά πληγή που με σημάδεψε, η καριέρα στον αθλητισμό και το όραμά μου για τον ΠΑΣΥΞΕ