"Ακάλυπτοι" οι υπουργικοί σύμβουλοι
13:51 - 25 Νοεμβρίου 2014
Χωρίς νομική υπόσταση είναι οι διορισμοί οκτώ ειδικών συνεργατών υπουργών αφού δεν καλύπτονται από καμία νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο νόμος περί συμβάσεων και οι εξαιρέσεις που παρέχει δεν καλύπτουν την πρόσληψη ειδικών συμβούλων αφού αφορούν συμβόλαια με ιδιώτες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Σήμερα, οκτώ άτομα, πληρώνονται από το κρατικό λογιστήριο μέσω έκδοσης τιμολογίων, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε υπουργούς. Ένα άτομο προσφέρει υπηρεσίες στον υπουργό Άμυνας, δύο άτομα στην υπουργό Εργασίας, ένα άτομο στον υπουργό Γεωργίας, ένα άτομο στον υπουργό Οικονομικών, ένα άτομο στον υπουργό Παιδείας και δύο άτομα στον υπουργό Υγείας.
Ο κ. Μιχαηλίδης, εξέφρασε την άποψη πως οι υπουργοί θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τους συνεργάτες τους αλλά μέσω εγκρίσεων κονδυλίων και όχι κρύβοντας ποσά μέσα σε άλλα κονδύλια. Πρόσθεσε πως τα κονδύλια αυτά πρέπει να αναφέρονται στον προϋπολογισμό και να εγκρίνονται από τη βουλή. Εισηγήθηκε επίσης το συμβόλαιο τους να λήγει με τη λήξη της θητείας του υπουργού που συμβουλεύουν.
Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου εισηγήθηκε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου με σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό στην οποία να αναφέρεται το μέγιστο ποσό που δικαιούται κάθε αξιωματούχος. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία πρότυπων συμβολαίων με σαφείς όρους.
Ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού συμφώνησε με της εισηγήσεις της κ. Γεωργίου και πρότεινε όπως ο κάθε υπουργός να είναι εργοδότης των συμβούλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικές εγκρίσεις για τις θέσεις δόθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο ενώ στα συμβόλαια ο εκάστοτε υπουργός υπογράφει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε αν η Δημοκρατία είναι κάποιο νομικό πρόσωπο για να μπορεί να υπογράφει συμβόλαια. Χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση που επικρατεί ακόμα και 15 μήνες μετά τη γνωστοποίηση του θέματος με τους υπουργούς να συνεχίζουν να παρανομούν.