CEI: Όλα τα δεδομένα για τα ακίνητα

 

  • Πόσα ακίνητα πωλήθηκαν στην Κύπρο από το 2006 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014; 144,784.
  • Πόσα από αυτά ήταν διαμερίσματα; 57,480.
  • Πόσα από αυτά τα διαμερίσματα ήταν στην επαρχία Αμμοχώστου; 6,527.
  • Ποια ήταν η διάμεση τιμή τους; €114,476.
  • Πόσα από τα διαμερίσματα που πωλήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν μεταξύ €100,000 και €150,000;

Το Cyprus Economic Intelligence (CEI – www.cei.com.cy) είναι μια πλατφόρμα που αναλύει δεδομένα και τα εμφανίζει γραφικά μέσω θερμικών χαρτών και γραφικών παραστάσεων. Η πλατφόρμα, η στατιστική ανάλυση και οι θερμικοί χάρτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναλύσουν ή να συνδεθούν με δεδομένα τρίτων, όπως δεδομένα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εταιριών πώλησης τροφίμων, φαρμακευτικών εταιρειών, κτλ.

Το CEI έχει συλλέξει και επεξεργαστεί όλες τις συναλλαγές που είναι καταχωρημένες στο Κτηματολόγιο Κύπρου από το 2006 μέχρι σήμερα – στο σύνολο πέραν των 145,000 συναλλαγών. Η επεξεργασία αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και επικεντρώνεται κυρίως στον διαχωρισμό των ακινήτων ανά είδος, π.χ. διαμερίσματα χωρίς τίτλο που είχαν καταχωρηθεί ως τεμάχια γης, και τη σύνδεση κάποιων συναλλαγών, π.χ. όπου ένα σπίτι έχει κτιστεί σε δύο οικόπεδα και η πώληση του έχει καταχωρηθεί ως δύο συναλλαγές λόγω του ότι έχουν μεταγραφεί δύο τίτλοι ιδιοκτησίας.

Με το πέρας της επεξεργασίας, τα δεδομένα μπορούν να διαχωριστούν για κάθε τρίμηνο ανά γεωγραφική περιοχή (δήμος/κοινότητα), ανά είδος, και τιμή συναλλαγής. Τα δεδομένα χαρτογραφούνται αυτόματα, δημιουργώντας θερμικούς χάρτες όπου το κάθε χρώμα δεικνύει τον όγκο συναλλαγών ανά πυκνότητα πληθυσμού, που έχουν γίνει οι πιο ψηλές συναλλαγές, κτλ. Παράλληλα, η πλατφόρμα δημιουργεί γραφικές παραστάσεις με τα σχετικά αποτελέσματα, π.χ. όγκος συναλλαγών χωραφιών στην επαρχία Πάφου, διάμεσος τιμή διαμερισμάτων στον Στρόβολο, κτλ.  

Ο σκοπός του CEI είναι να δώσει τη δυνατότητα στον χρήστη ή στον αναλυτή να εξετάσει ένα μεγάλο όγκο δεδομένων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ευκολύνει τη λήψη αποφάσεων επιτρέποντας την ανάλυση των δεδομένων σε βάθος χρόνου και τη δημιουργία γραφημάτων και θερμικών χαρτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρουσιάσεις, τεχνοοικονομικές μελέτες, κτλ. Η ανάλυση των συναλλαγών του Κτηματολογίου Κύπρου επιτρέπει σε επενδυτές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και άλλους ενδιαφερόμενους, να έχουν πλήρη εικόνα της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων της Κύπρου (ανά περιοχή ή είδος ακινήτου), αναλύοντας το ενδιαφέρον από αγοραστές τόσο στο σύνολο, αλλά και για συγκεκριμένες περιοχές, ακίνητα, ή ζώνες τιμών.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)