Κοινό Κυπρίων πολιτών
09:05 - 22 Νοεμβρίου 2014
Μακαριότατε, οικονομολόγε Χρυσόστομε, ο όρος Κοινό Κυπρίων δεν υιοθετήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου με σημείο αναφοράς τους Κύπριους μετόχους αλλά τους Κύπριους πολίτες και την κυπριακή κοινωνία.
Είναι μεν μία κερδοσκοπική εταιρεία που στόχο έχει την παραγωγή κέρδους για τους μετόχους της αλλά όχι σε βάρος των πολιτών, των φορολογουμένων και κυρίως των καταθετών της. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου όταν η Αρχιεπισκοπή και ο περίγυρός της ήταν εκ των μεγαλύτερων μετόχων.
Η διοίκηση και η διεύθυνση της τράπεζας από Κύπριους οδήγησε σε σοβαρά λάθη –ενδεχομένως επί σκοπού- που σε συνάρτηση με λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις είχαν ως αποτέλεσμα κούρεμα καταθέσεων ατόμων που εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους στο Κοινό Κυπρίων.
Γι’ αυτόν το λόγο καταθέτες κατάντησαν μέτοχοι και εσείς, Μακαριότατε, από μεγαλομέτοχος συντονιστής των παλιών μετόχων.
Ο John Hourican ήταν ξεκάθαρος και καλά έκανε. Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μετόχων. Ούτε οι παλιοί, ούτε οι κουρεμένοι, ούτε οι καινούργιοι μπορούν να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Ο μόνος τρόπος να αποζημιωθούν, έστω ως ένα βαθμό, είναι να αυξηθεί η αξία της τράπεζας.
Χρόνια μεμψιμοιρούσαμε ούτε δεν έρχονται μεγάλες τράπεζες στην Κύπρο παρά τα μεγάλα λόγια περί περιφερειακού κέντρου υπηρεσιών. Σήμερα, υπάρχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία η τράπεζα να γυρίσει σελίδα, να εργαστεί σε σωστές βάσεις με απώτερο στόχο να στηρίξει την οικονομία και να αποφέρει κέρδος για όλους τους μετόχους της, όπως και αν προέκυψαν.
Το Κοινό Κυπρίων Μετόχων δοκιμάστηκε και δεν πέτυχε. Στη Συνέλευση της 20 Νοεμβρίου παρευρέθηκαν πέραν των νέων συμβούλων και υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι των οργανισμών που έβαλαν χρήμα στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, σημάδι ότι περιμένουν πολλά από την επένδυσή τους. Η τράπεζα έχει αλλάξει εποχή και μετά από μία διετία μεταβατικών συμβουλίων και αστάθειας, εισέρχεται σε μία νέα εποχή με τις καλύτερες βάσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, δεδομένων των καταστάσεων. Προσωπικά, θα ένιωθα μεγαλύτερη ανησυχία αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έπρεπε να ελέγχει προσωπικότητες όπως ο Ackermann, o Ross και ο Hourican. Η πρόσφατη αλλαγή στην εποπτεία των μεγάλων κυπριακών τραπεζών αποτελεί μία κάποια εγγύηση πως η εταιρική διακυβέρνηση στην Τράπεζα Κύπρου θα λειτουργήσει σωστά, μετά από αρκετά χρόνια, και δεν θα επιτραπεί να δημιουργηθούν ξανά καταστάσεις στις οποίες οι όποιες αποφάσεις ενώπιον του Συμβουλίου ήταν εκ των προτέρων εγκριμένες.
Οι εποχές που οι ξένοι ήταν ευπρόσδεκτοι μόνο για να βγάζουν λεφτά από αυτούς τα γνωστά τζάκια έχουν περάσει. Ήρθε ο καιρός η κυπριακή οικονομία να ανοίξει και να βγάλουν και οι ξένοι λεφτά από την Κύπρο.
Κοινό Κυπρίων πολιτών λοιπόν, για να επωφεληθούν οι κουρεμένοι Κύπριοι και ξένοι καταθέτες, οι νέοι μέτοχοι αλλά και ολόκληρη η οικονομία.