Συνεργατισμός: Μειώνει επιτόκια για φοιτητές
14:42 - 21 Νοεμβρίου 2014
Σε δύο κινήσεις με αποδέκτες τους φοιτητές προχωρά η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Η πρώτη κίνηση αφορά μείωση στο 4.5% των επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα φοιτητικά δάνεια στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα και η δεύτερη την προώθηση προγράμματος υποτροφιών για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο (δημόσια ή ιδιωτικά).
Η μείωση των επιτοκίων, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2015, θα εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, εφόσον καταβληθούν οι καθυστερημένες δόσεις και το δάνειο καταστεί εξυπηρετούμενο. Σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, το επιτόκιο θα μειώνεται αρχικά στο 5.5% και εφόσον ο πελάτης παραμένει συνεπής με τις πρόνοιες της αναδιάρθρωσης, εντός εξαμήνου θα μειώνεται στο 4.5%.
Το ποσό που εγκρίθηκε για το πρόγραμμα υποτροφιών ανέρχεται στις €400.000 σε πλήρη ανάπτυξη και καλύπτει συνολικά 40 υποτροφίες ετησίως για ολοκλήρωση προπτυχιακού κύκλου σπουδών τετραετούς φοίτησης και 10 μεταπτυχιακές υποτροφίες. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από υποεπιτροπή της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, στη βάση ακαδημαϊκών και οικονομικών κριτηρίων, με προϋπόθεση ο φοιτητής ή ο γονέας αυτού να είναι μέλος του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα. Από το συγκεκριμένο σχέδιο εξαιρούνται τα επαγγελματικά ΣΠΙ που έχουν δικά τους προγράμματα υποτροφιών.
Σε δήλωσή του για τις πιο πάνω αποφάσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης, τόνισε ό,τι «όπως είχαμε υποσχεθεί, μετά την απόλυτα επιτυχή έκβαση των ελέγχων αντοχής που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφοσιωνόμαστε, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που μας έδωσε το αποτέλεσμα, στην υλοποίηση των επιχειρησιακών μας στόχων. Επικοινωνούμε με τον κόσμο, παίρνουμε τα μηνύματα, εκσυγχρονίζουμε το παραδοσιακό ανθρωποκεντρικό μοντέλο του Συνεργατισμού και προτείνουμε λύσεις και επιλογές πάνω σε νέες, υγιείς και εκσυγχρονισμένες βάσεις. Η στήριξη των νέων ανθρώπων και η εκπαίδευση αποτελούν βασικούς πυλώνες της νέας μας στρατηγικής».