Σοκολάτα: το μελλοντικό χαβιάρι;
07:54 - 20 Νοεμβρίου 2014
Αιτία; η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την εκτόξευση της ζήτησης, κυρίως από την Κίνα. Η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 25%, την τελευταία χρονιά.
Το οικονομικό ντόμινο θα φτάσει σε κάθε ζαχαροπλαστείο του κόσμου: «Αν οι πολυεθνικές δεν βρίσκουν κακάο στη Δυτική Αφρική, θα αναζητήσουν αλλού παραγωγούς, άρα θα απευθυνθούν σε αυτούς από όπου αγοράζω εγώ. Άρα και εκεί οι τιμές θα αυξηθούν, και αυτό θα επηρεάσει άμεσα και εμένα και τους πελάτες μου.» λέει από το Λονδίνο ο Πολ Γιανγκ.
Η ξηρασία, σε συνδυασμό με ασθένεια από μύκητες, έχουν πλήξει τη φετινή σοδειά στη Δυτική Αφρική, από όπου προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η καλλιέργεια των κακαόδεντρων έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επίπονη και χιλιάδες παραγωγοί την έχουν εγκαταλείψει, στρεφόμενοι σε πιο επικερδείς καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι.
Το παγκόσμιο «έλλειμμα» σοκολάτας ξεκίνησε το 2012. Έκτοτε οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν κατά 60%.
Οι μεγάλες σοκολατοποιίες είναι ξεκάθαρες: αν συνεχιστεί αυτή τη τάση, η σοκολάτα θα γίνει είδος πολυτελείας.
ΠΗΓΗ: Euronews.gr