ΤΕΠΑΚ: Eνίσχυση της ενδο-εταιρικής επιχειρηματικότητας
13:59 - 20 Νοεμβρίου 2014
Πρόκειται για πρόγραμμα της Βασικής Δέσμης 2: Συνεργασίες για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών του προγράμματος ERASMUS+, χρηματοδοτείται με 370 χιλιάδες ευρώ και σε αυτό συμμετέχουν εταιρίες και συνεταιρισμοί από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.
Για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος έχουν προγραμματισθεί δράσεις ενθάρρυνσης των στελεχών εταιριών προς την κατεύθυνση της έκφρασης νέων ιδεών, παράθεσης καινοτόμων σχεδίων, χωρίς φόβο ή αγωνία για δίωξη, επίπληξη ή ακόμα και γελοιοποίηση σε περίπτωση απόρριψης ή αποτυχίας τους. Η ανάληψη υπολογισμένου ρίσκου και ο προγραμματισμένος πειραματισμός δημιουργούν αυξημένες ευκαιρίες δημιουργίας νέων και πετυχημένων προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμα και η ίδια η αποτυχία αποτελεί συστατικό της προόδου και της καινοτομίας, συνεπώς οι ηγεσίες των οργανισμών καλούνται να δημιουργούν κουλτούρα κατανόησης και αποδοχής τόσο της ανάληψης κινδύνου, όσο και της αποτυχίας. Η προσέγγιση αυτή προαπαιτεί την δημιουργία και διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου συνεργασίας από πλευράς διοίκησης, αντικείμενο που επίσης πραγματεύεται το πρόγραμμα ΙNTRAPRISE, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια διευθυντικών στελεχών.
Στην εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος στη Λεμεσό, συμμετείχαν η κυπριακή εταιρία R&Do Ltd, οι εταιρείες Militos Symvouleftiki Α.Ε. και Found.ation Maker's Place Private Company από την Ελλάδα, η ισπανική εταιρία Scienter Espana S.L., η ιταλική εταιρία Melius s.r.l., η Singular Logic Romania Computer Applications S.R.L, η εταιρία Médias - Technologies - Conseil / MTC sprl από το Βέλγιο, ο ευρωπαϊκός συνεταιρισμός European CIO Association AISBL με έδρα το Βέλγιο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Ερευνητική Ομάδα Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος (Ερευνητικό Κέντρο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ) που συντονίζει το Έργο.
Την συνάντηση χαιρέτισε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός και η κα Μαρία Χατζηγεωργίου εκ μέρους του Ιδρύματος Δια Βίου Μάθησης και κυπριακού εθνικού φορέα για προγράμματα ERASMUS+. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ενημερωτικές παρουσιάσεις από τον ερευνητή του ΤΕΠΑΚ Δρ Κυριάκο Θεμιστοκλέους και τον υποψήφιο διδάκτορα Μάριο Τζουβάρα, σχετικά με το συντονισμό και την οικονομική διαχείριση του INTRAPRISE. Έγιναν επίσης παρουσιάσεις από την ερευνητική συνεργάτιδα του ΤΕΠΑΚ Δρ Branka Cuca, τον διευθυντή της εταιρίας MTC Christophe Duflos, τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της εταιρίας Militos Symvouleftiki A.E. Jens Koslowsky, και από τον κ. Δημήτρη Αγαπητό της εταιρίας Found.ation αναφορικά με τις δέσμες εργασίας και τα παραδοτέα του έργου.