Ζητείται Πρόεδρος που να ξέρει
14:26 - 20 Νοεμβρίου 2014
Μέχρι τις επόμενες προεδρικές κάποιους από τους νομομαθείς μας θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για να τροποποιηθούν τα προαπαιτούμενα για τους υποψήφιους Προέδρους.
Βασικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι η ικανότητα του «να ξέρει». Να ξέρει ποιος χειρίζεται τι, ποιος είναι υπόλογος για κάθε θέμα και ποιον πρέπει να ρωτήσει για να πάρει απαντήσεις. Παραδόξως, ο νυν και ο τέως Πρόεδρος φαίνεται πως δεν ξέρουν.
Πόσα συμβόλαια πέραν τον 100χιλ. υπογράφει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να μην ξέρει και να μην θυμάται; Δεν εννοώ να ξέρει τους όρους, αλλά να ξέρει ποιος συνεργάτης του χειρίστηκε το θέμα.
Επίσης ο πρόεδρος δεν πρέπει να είναι οξύθυμος κάνοντας βεβιασμένες κινήσεις. Έγινε έξω φρενών λέει επειδή η Γιωρκάτζη έπιασε το όνομα του στο στόμα της και εξέδωσε μία ανακοίνωση -που όμοιά της δεν θυμάμαι- για να βάλει, τάχα, τα πράγματα στη θέση τους. Τις προάλλες, η Γιωρκάτζη παραδέχθηκε ότι η ίδια άλλαξε τους όρους του συμβολαίου της και εκεί που λογικά θα περιμέναμε να κάνει ότι με τον Πανίκο, να άρει δηλαδή την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο της, δεν έβγαλε ούτε άχνα. Αντίθετα, διέρρευσε μία ανυπόγραφη έρευνα για τον ELA Λαϊκής, που όπως αναφέρει διεξήχθη μετά από οδηγίες του Προέδρου.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι το Προεδρικό έχει πολλές έρευνες μπροστά του και απέφυγε να αναφέρει ποιος την συνέταξε. Απομένει να δούμε αν θα διαταχθεί και άλλη έρευνα στο Προεδρικό σε σχέση με τον συγγραφέα της έρευνας.
Μία σύγχρονη πολιτεία δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Πολύ περισσότερο μία πολιτεία της οποίας οι πολίτες δεινοπάθησαν στο πρόσφατο παρελθόν εξαιτίας τέτοιων χειρισμών. Ο κόσμος έχει βαρεθεί προέδρους και πολιτικούς που δεν ξέρουν και που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Διερωτήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, (κάνει επαναπροσέγγιση με το Προεδρικό) αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ξέρει αναλυτικά το περιεχόμενο κάθε εγγράφου που υπογράφει. Είναι δικαίωμα του να ξέρει ή να μην ξέρει. Αυτός επιλέγει. Είναι υποχρέωσή του όμως να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τους αναλογούν.
ΥΓ1. Αν όντως ο Μακάριος Δρουσιώτης χειρίστηκε το συμβόλαιο Γιωρκάτζη η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.
ΥΓ2. Από εκεί και πέρα, συνεχίζω να πιστεύω πως επί της ουσίας της υπόθεσης Γιωρκάτζη δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα.