Εκκρεμεί η επιστροφή Τρόικας στην Ελλάδα
08:01 - 20 Νοεμβρίου 2014
Καμία «συμπαγή» πρόταση που να της επιτρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα δεν έχει λάβει από τη κυβέρνηση η τρόικα. Την ίδια στιγμή που ο χρόνος πιέζει και τα ορόσημα χάνονται το ένα πίσω από το άλλο, η Κυβέρνηση προσπαθεί να συντονιστεί εκ των έσω και να αποκρυσταλλώσει μια ενδεικτική ατζέντα συζητήσεων με τους δανειστές.
Όπως αναφέρουν - χωρίς ενδοιασμό- πηγές του Ευρωσυστήματος το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου που αρχικά είχε καταδειχθεί ως η κρίσιμη ημέρα αποφάσεων για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης της Ελλάδος χάθηκε. Αναφορικά με το εάν θα προγραμματισθεί έκτακτο Eurogroup πριν τις 18 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει το Eurogroup.
Το Euroworking Group
Για το λόγο αυτό, το Euroworking Group της επομένης Πέμπτης 27 Νοεμβρίου, στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, θεωρείται πολύ κρίσιμο όχι μόνον από την άποψη των προθέσεων των δανειστών, αλλά στη βάση επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, όπως πχ. το πως θα πορευτεί η Ελλάδα εάν την 1η Ιανουαρίου 2015 βρεθεί χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση πέραν από την Ευρωζώνη η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στραμμένη και την προσοχή της και σε επτά εθνικά κοινοβούλια από τα οποία θα πρέπει να περάσουν οι κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος. Ενδεικτικά το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, χώρας του προεδρεύοντος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλούμ θα διακόψει τις εργασίες του εν όψει Χριστουγέννων την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και θα ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου. Το ίδιο εξάλλου θα ισχύσει και για την Γερμανική Βουλή.
Αν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και δεν υπάρξει λύση πακέτο για δόσεις, προληπτική γραμμή και διευθέτηση χρέους , τότε το θέμα θα μετατεθεί για μετά τις 12 Ιανουαρίου και το πιο πιθανόν για το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου 2015. Σε εκείνο το διάστημα θα ανοίγει ταυτόχρονα στην Ελλάδα και επισήμως το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για πιθανή δυνατότητα επεκτάσεως του τρέχοντος προγράμματος, στέλεχος του Ευρωσυστήματος περιέγραψε ως «μη εφικτή» την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, παραπέμποντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF (το ταμείο που έχει δανείσει στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ) για λεπτομέρειες. Κατά τον ίδιο, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει απόφαση για τη λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ενδεχομένως τύπου ECCL), αυτό απλά θα σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πρόγραμμα μόνον με το ΔΝΤ.
Η «εσωτερική» διαπραγμάτευση
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου εκτός από τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν να διαχειρισθούν και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνονται να συμφωνούν στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, στις ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, στο να μην υπάρξουν αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, στο να επιλυθεί το ζήτημα του λοκ άουτ, μέσω υφιστάμενων λύσεων, στο να διασφαλισθούν οι κύριες συντάξεις και στο να μην υπάρξουν αλλαγές στο χαμηλό ΦΠΑ. Ωστόσο, στο συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά για την διαδικασία προκήρυξης απεργιών και τις άδειες των συνδικαλιστών, δεν έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος.
Αλλά ακόμα και εάν η Κυβέρνηση οριστικοποιήσει την ατζέντα της, αυτό δεν συνεπάγεται πως η τρόικα θα την αποδεχθεί και θα υπαναχωρήσει από την πάγια θέση της σε σχέση με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συμφώνησαν οι δυο πλευρές τον προηγούμενο Απρίλιο.
ΠΗΓΗ: in.gr