Η αγορά ηλεκτρισμού στην ατζέντα ΕΒΕΛ-ΡΑΕΚ

Αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Λευκωσίας  συναντήθηκε την Παρασκευή 14/11/2014 με τη ΡΑΕΚ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημοσιοποίηση της μελέτης για τη διαφοροποίηση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Tης αντιπροσωπείας του ΕΒΕΛ  ηγείτο ο Πρόεδρος κ. Στέλιος Αναστασιάδης, και συμμετείχαν  ο πρώην Πρόεδρος κ. Κώστας Γεωργαλλής, ο Διευθυντής Βιομηχανίας του ΕΒΕΛ κ. Ανδρέας Αντωνιάδης, ο Σύμβουλος του ΕΒΕΛ για θέματα Ενέργειας κ. Γιώργος Πετούσης καθώς και ο Ανώτερος Λειτουργός του ΚΕΒΕ κ. Βασίλης Βασιλειάδης. Από τη ΡΑΕΚ συμμετείχε ο Πρόεδρος  κ. Γιώργος Σιαμμάς, ο Αντιπρόεδρος κ.  Κύπρος Κυπριανίδης και κ. Ανδρέας Θεοφάνους, Σύμβουλος ΡΑΕΚ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα πορίσματα της μελέτης για την Αγορά Ηλεκτρισμού που εκπονήθηκε από κοινοπραξία Διεθνών Συμβούλων. Έγινε ανάλυση των τριών εναλλακτικών μοντέλων αγοράς που αξιολογήθηκαν και αναφέρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε το μοντέλο Υβριδικής Αγοράς Διμερών Συμβολαίων και Κοινοπραξίας Ισχύος (Net Pool), τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η προθεσμιακή αγορά (προημερήσια και ενδοημερήσια), τα διμερή συμβόλαια, ο μηχανισμός εξισορρόπησης και η εφεδρεία.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε τη ΡΑΕΚ για τα μέτρα που λαμβάνει για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε την ανάγκη όπως με την αναδιάρθρωση αφενός να διασφαλίζεται η ουσιαστική ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και αφετέρου εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τους  υπόλοιπους καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Σιαμμάς υπογράμμισε ότι η ΡΑΕΚ προχωρεί με πολύ σοβαρότητα και σταθερά βήματα προς την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου αγοράς ηλεκτρισμού με γνώμονα την ορθολογιστική λειτουργία της αγοράς.  

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)