Μέτρα ανάκαμψης του κατασκευαστικού τομέα
07:49 - 19 Νοεμβρίου 2014
Μέτρα για την ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα καθορίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη των επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων του κατασκευαστικού τομέα και ανακοινώθηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε τη σύσκεψη.
Αφού εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας, σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας διατυπώθηκε ικανοποίηση για την πρόσφατη εξαγγελία του Σχεδίου Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των κατοικιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παραθέτοντας τις εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης αναφέρθηκαν στην υλοποίηση κοινής πρότασης για ενεργειακή και στατική αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών και εμπορικών κτηρίων και όλων των κτηρίων του δημοσίου, τα οποία έχουν πολύ κακή ενεργειακή απόδοση.
“Η Πράσινη Ανάπτυξη με τα Πράσινα Κτήρια, είναι η απαρχή και η βάση, στην οποία θα στηριχθεί η δική μας βιομηχανία της λύσης”, αναφέρθηκε με διατύπωση της θέσης ότι είναι το όχημα που θα ανελκύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση από το τέλμα της στασιμότητας και θα τη μεταφέρει σταδιακά, αλλά με ασφάλεια, στους κανονικούς της ρυθμούς.
Οι εμπλεκόμενοι στην κατασκευαστική βιομηχανία δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις για τα πράσινα κτήρια και την εκπλήρωση των ενεργειακών στόχων της Κύπρου, όπως η συνεισφορά 13% ανανεώσιμων πηγών, στην τελική χρήση ενέργειας και 14,3% στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
Για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, εισηγήθηκαν συχνότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους από τα αρμόδια όργανα του κράτους, σε συνδυασμό με το κίνητρο του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. Ανέφεραν ότι με αυτό το μέτρο θα επιτευχθεί μετατόπιση της εργασίας από τη «σκιώδη» οικονομία, στην «επίσημη» οικονομία του Κράτους που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των έργων.
Εισηγούνται επίσης την εργοδότηση μονίμων κατοίκων κατά 70% επί του συνόλου των εργοδοτουμένων σε εργοληπτικές επιχειρήσεις και στους υπεργολάβους.
Έγινε επίσης αναφορά στη συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 13/06/2013 για λήψη προσωρινών μέτρων, μεταξύ της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. ως εργοδοτικής πλευράς και των Συντεχνιών Οικοδόμων Π.Ε.Ο. και Σ.Ε.Κ. ως συνδικαλιστικής πλευράς.
Διατυπώθηκε η θέση ότι η αυστηρή προσήλωση στη συμφωνία, αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των ανέργων Κυπρίων και να αναχαιτίσει την έλευση κοινοτικών και πολιτών τρίτων χωρών στην Κύπρο, την αναζήτηση και κατάληψη από μέρους τους, θέσεων εργασίας στην Κύπρο.
Αναφορά έγινε και στη πιστοποίηση πρότυπων επαγγελματικών προσόντων που θα αποδεικνύουν, ότι κάποιο άτομο είναι ικανό να εκτελέσει με επιτυχία συγκεκριμένο επάγγελμα και σε συγκεκριμένο επίπεδο δεξιότητας.
Έγινε επίσης εισήγηση για μείωση του Φ.Π.Α. στο 5% για όλα τα εργα της οικοδομικής βιομηχανίας, για δύο χρόνια από την ημερομηνία εφαρμογής του.
Περιελήφθη επίσης εισήγηση για απλούστευση διαδικασιών με την ανάθεση έργων σε ιδιώτες Μελετητές και Εργολήπτες και ζητήθηκε η σύσταση Υφυπουργείο Ανάπτυξης που θα συμβάλει στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Κράτους.
Το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, θα έχει επίσης την ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό και απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν την ανάπτυξη.
Καταλήγοντας ανέφεραν ότι έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η αυστηρή λιτότητα έχει καταστρέψει την οικονομία, έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας και έχει οδηγήσει αρκετούς εργοδότες και μελετητές, να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και έχει εμποδίσει την ανάπτυξη, αποθαρρύνοντας οποιεσδήποτε νέες επενδύσεις στη χώρα.