powered by

Τρόοδος: Διαδικασίες για ένταξη στο «Δίκτυο Γεωπάρκων»

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε  την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων της περιοχής Τροόδους.

Αναφέρεται ότι, το Τρόοδος, γεωλογικά, είναι γνωστό ως «Οφιόλιθος Τροόδους» και αποτελεί τμήμα αρχαίου ωκεάνιου φλοιού, που δημιουργήθηκε πριν 92 εκ. χρόνια και αναδύθηκε σταδιακά στη σημερινή του θέση, ως αποτέλεσμα πολύπλοκων γεωλογικών διαδικασιών και αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οικολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής Τροόδους, καθιστούν την περιοχή αυτή κατάλληλη να προταθεί ως γεωπάρκο, ώστε να ενταχθεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. 

«Η ένταξη αυτή θα αναδείξει διεθνώς την περιοχή και την Κύπρο γενικότερα και θα προσκομίσει οφέλη σε σχέση με το θεματικό τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής», αναφέρει το υπουργικό.

Το υπουργικό ενέκρινε επίσης τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, με αρμοδιότητα την καθοδήγηση και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης του Κέντρου Επισκεπτών του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους και γενικότερα την εποπτεία των θεμάτων που αφορούν το Γεωπάρκο, με Πρόεδρο τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωπολικής Επισκόπησης και μέλη τον Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπό του, τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, τον εκπρόσωπό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους και τον εκπρόσωπο του Θεματικού Κέντρου Τροόδους.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους θα αναλάβει, ως Φορέας Διαχείρισης του Κέντρου Ενημέρωσης του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του, με δυνατότητα ανανέωσης.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνεισφορά του Κράτους, ύψους 10.000 ευρώ ετησίως, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου προς την Αναπτυξιακή Εταιρία Τροόδους.

Δειτε Επισης

Μεγάλη πρόοδος στην ταχύτητα εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων από ΕΟΑ Αμμοχώστου-Τι δείχνουν τα στοιχεία
Δυναμική παρουσία GoGordian στο 7ο Doing Business with Cyprus Summit στο Τελ Αβίβ
Ακίνητα στην Πάφο: Γιατί το μέγεθος, το ύψος και οι παροχές έχουν σημασία
Καθυστερήσεις στην έκδοση πολεοδομικών αδειών και πολεοδομικών ελέγχων συζήτησαν ΕΒΕΛ-ΕΟΑ Λάρνακας
Η ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Λευκωσίας και το top 5 των ακριβότερων συναλλαγών
Πράσινο Υπουργικού για καταβολή εφάπαξ ποσού χορηγίας σε μη συμμετέχοντες δικαιούχους του Σχεδίου «κτίΖΩ»
Horizon Towers: Σε διαβούλευση η ανάπτυξη μαμούθ που θα αναβαθμίσει την περιοχή των διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα 18 εκατ. το κόστος για την ανέγερση των γηπέδων της ΚΟΠ στον Κόρνο-Τα χρονοδιαγράμματα του έργου
Κ. Κωνσταντή: Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα όσο τα αστικά μας κέντρα λειτουργούν ως πάρκινγκ
Πάει Ολομέλεια η πρόταση για εγκλωβισμένους αγοραστές... Αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα