Μηχανογράφηση αναλώσιμων σε Λευκωσία-Αμμόχωστο

«Πράσινο φως» έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, για μηχανογράφηση όλων των αναλωσίμων στους θαλάμους των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “υλοποιώντας σχετική δέσμευση ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αναλυτική πρόταση για τη μηχανογράφηση όλων των αναλωσίμων στους θαλάμους των εν λόγω νοσοκομείων καθώς στα νοσηλευτήρια αυτά έχει ήδη εγκατασταθεί και βρίσκεται σε σταδιακή παραγωγική λειτουργία από το 2008, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας (ΟΠΣΥ)”.

Η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης και ειδικότερα η μηχανογράφηση όλων των αναλωσίμων και των φαρμάκων στους θαλάμους των δύο νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα επιφέρει στο κράτος, πέραν από την αναμενόμενη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, εξοικονόμηση δαπανών”.

Συγκεκριμένα θα επέλθει “μείωση του κόστους διαχείρισης των αναλωσίμων, εφόσον τα αναλώσιμα των οποίων επίκειται η λήξη τους, θα εντοπίζονται και θα καταναλώνονται πριν από τη λήξη τους, έγκαιρος προγραμματισμός για την προκήρυξη προσφορών με συνέπεια τη μείωση κόστους αγοράς λόγω ανταγωνισμού και τον αποκλεισμό προσφυγής σε συνοπτικές διαδικασίες προσφορών, που αυξάνουν το κόστος αγοράς, μείωση των ελλείψεων αναλωσίμων στα Κρατικά Νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση παραπομπών των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, αναδιοργάνωση της λειτουργίας των νοσοκομείων και ειδικότερα των θαλάμων και βελτίωση και έλεγχος στη διαχείριση φαρμάκων και αναλωσίμων.

Η απουσία της μηχανογράφησης των θαλάμων των δυο νοσοκομείων συνεπάγεται πρόσθετο κόστος, σπατάλες των αναλωσίμων και περιορισμένος έλεγχος των αναλωσίμων και των φαρμάκων.

Αρκετά είδη, τα οποία είναι σημαντικής αξίας, παραδίνονται και αποθηκεύονται απευθείας στους διάφορους θαλάμους των νοσοκομείων, με εκ των υστέρων καταχώρηση στα μητρώα, με τους συνεπακόλουθους κινδύνους απώλειας και ζημιάς για το δημόσιο.

Εξού και η πρόταση του Υπουργού Υγείας κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και επωφελής προς τα δημόσια ταμεία.

Σημειώνεται πως η μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΟΠΣΥ έχει επιφέρει στο κράτος σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών.

Αυτές, μεταξύ άλλων, είναι γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ από τις εργαστηριακές αναλύσεις (αντιδραστήρια), 1 εκατομμύριο ευρώ από την καλύτερη διαχείριση υλικών και φαρμάκων και γύρω στο μισό εκατομμύριο από τον καλύτερο έλεγχο στη συνταγογράφηση.

Πρόσθετα, η μηχανογράφηση των δύο αυτών νοσοκομείων έχει συμβάλει ουσιαστικά στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης