Powered by

ΗΠΑ:Oι μισθοί εφτά CEOs ξεπέρασαν τους φόρους

Οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων 7 εκ των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 2013 το ύψος του ποσού που καταβάλλουν οι εταιρείες στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού φόρου επί των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, κατέδειξε μία έρευνα που διενήργησαν δύο think tank.

Οι μεγάλοι αυτοί όμιλοι, περιλαμβανομένων του ομίλου αεροναυπηγικής Boeing, της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford ή της τράπεζας JPMorgan, κατέβαλαν κατά μέσον όρο στους διευθύνοντες συμβούλους τους το ποσό των 17,3 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο, ανέφεραν τα Institute for Policy Studies και Center for Effective Government.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες αυτές συγκέντρωσαν συνολικά κέρδη ύψους 74,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα οποία δεν κατέβαλαν κανένα φόρο στο ομοσπονδιακό κράτος, καθώς επωφελήθηκαν φορολογικών εκπτώσεων που τους επέτρεψαν να λάβουν επιστροφές φόρων ύψους σχεδόν 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπόινγκ Τζέιμς Μακνέρνι εισέπραξε 23,3 εκατομμύρια δολάρια το 2013, ενώ η εταιρεία του θα λάβει επιστροφές φόρων ύψους 82 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δεν συνυπολογίζει τους φόρους που αποδίδονται σε τοπικές αρχές, ούτε εκείνους που αποδίδονται στο εξωτερικό.

«Το γεγονός ότι επιχειρήσεις αποζημιώνουν ένα πρόσωπο, οιοδήποτε κι αν είναι το ταλέντο του, περισσότερο από τα ποσά που συνεισφέρουν για να καλυφθεί το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την εμπορική τους επιτυχία καταδεικνύει τα μεγάλα κενά του φορολογικού μας κώδικα» εκτιμούν τα δύο αμερικανικά κέντρα.

Η μεταρρύθμιση των φορολογικών διατάξεων για τις εταιρείες είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό τις ΗΠΑ, αλλά προσκρούει σε πολιτικά εμπόδια. Παράλληλα οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεχνικές φοροαποφυγής προκειμένου να αποφύγουν να καταβάλουν τον ομοσπονδιακό φόρο επί των κερδών (35%), έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών.

H εταιρεία των τηλεπικοινωνιών Verizon, που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, κατήγγειλε από την δική της πλευρά μία «ανακριβή έκθεση».

«Το τμήμα των φόρων επί των κερδών που καταβάλλονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της Βεράιζον, ο Μπομπ Βαρετόνι.

Χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση την έρευνα, μία εκπρόσωπος τύπου της Φορντ, η Κριστίν Μπέικερ, διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος καταβάλλει «όλους τους φόρους» που του αναλογούν, εξηγώντας ότι επωφελήθηκε από φορολογικές μειώσεις που συνδέονταν με τις ζημίες που υπέστη κατά τη διάρκεια της περιόδου ύφεσης μεταξύ 2008- 2009.

Η τράπεζα Citigroup επισήμανε ότι τηρεί «όλους τους φορολογικούς νόμους» στις ΗΠΑ όπου, όπως υποστηρίζει, κατέβαλε «πάνω από 95 εκατομμύρια δολάρια» το 2013, κυρίως φόρους για την ακίνητη περιουσία της.

Η GM και η JPMorgan δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί