Powered by

Σφίγγει ο κλοιός για αλλαγές στην Ελλάδα

Το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι «περιμετρικές» αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αποτελούν τα τρία βασικά θέματα για τα οποία η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει «πραγματική πρόοδος» προκείμενου να επανέλθει στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης.
 
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως η ρητορική της τρόικα για δημοσιονομικό κενό 3 και πλέον δισ. ευρώ το 2015, απλά αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων για να ληφθούν αποφάσεις για τις αλλαγές στις συντάξεις και στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου. Τονίζουν δε πως η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη πως δεν θα υπάρξει κενό το 2015 και ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 που θα κατατεθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή.

Αναφορικά με το τελεσίγραφο των 48 ωρών που έδωσε η ΕΕ και το οποίο εκπνέει το βράδυ της Τετάρτης, τα ίδια στελέχη ανέφεραν με ειρωνική διάθεση πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση «δεν θα προλάβει να λάβει νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Πάντως, στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη επεξεργάζονται την παρούσα περίοδο διατάξεις που σχετίζονται με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και τις οποίες έχουν λάβει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις συνταξιοδοτικές παροχές. Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των πόρων αυτών, κάτι που νομοτελειακά θα συνοδευτεί είτε με μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να εξετασθούν άλλωστε σήμερα στις 3 το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα διατάξεις που να διευθετούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο κρίσιμος Δεκέμβριος

Πλέον όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν είναι επιτεύξιμος κάτι που έχει τροφοδοτήσει σενάρια για σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 ή στις 17 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου. Πάντως, δεδομένου ότι ΔΝΤ και ΕΕ δεν ομονοούν και μεταξύ τους για πολλά θέματα, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του Ευρωσυστήματος μιλώντας στο in.gr ανέφεραν πως πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ελληνικά ΜΜΕ και οι οποίες υποστήριζαν πως η τρόικα καθυστερεί την αξιολόγηση έως την προεδρική εκλογή προκειμένου να έχει ένα καθαρότερο ορίζοντα για τις πολιτικές εξελίξεις και τη μορφή του προγράμματος είναι «παντελώς λανθασμένες».

Κατά τα ίδια στελέχη η Ελλάδα θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει στη διάθεσή της μια προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και μια συμφωνία με τους εταίρους της που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Η συμφωνία αυτή που συνίσταται στο περιβόητο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει το Μέγαρο Μαξίμου θα μεταθέτει για το 2015 μέρος των προαπαιτούμενων της τρέχουσας αξιολόγησης.

Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει αυτό το νέο «Μνημόνιο» μετά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου -που ενδεχομένως υπό το βάρος των εξελίξεων να επισπευσθεί. Ωστόσο, η τρόικα θέλει να προσδιορισθούν τα μέτρα άμεσα προκειμένου να είναι σαφές τι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου και τι όχι. Ειδικά το ΔΝΤ (για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγή ρόλου από το 2015, αλλά την ίδια στιγμή αποβλέπει στις εκκρεμείς δόσεις του ύψους 7 δισ. ευρώ) δεν έχει μεγάλο περιθώριο «συμβιβασμών» καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο λειτουργεί με κριτήρια που δεν είναι αμιγώς πολιτικά.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα