UCLAN CYPRUS: Βρετανικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο

Ανέκαθεν οι Κύπριοι πίστευαν στον θεσμό της εκπαίδευσης. Αυτό αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός πτυχιούχων, που ακόμα και τώρα, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, δεν παύει να μεγαλώνει. Το UCLan Cyprus, με παρουσία στην Κύπρο από το 2012, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα από επιλογές εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για το προφίλ του εκπαιδευτικού ιδρύματος, τους κλάδους και τα πλεονεκτήματά του μιλά ο εκτελεστικός διευθυντής, ιδρυτικό μέλος του συμβουλίου και συνιδιοκτήτης του πανεπιστημίου, Φλώρος Βωνιάτης.

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus λειτουργεί κάτω από την ακαδημαϊκή ομπρέλα του UCLan Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ταυτόχρονα ελέγχεται ακαδημαϊκά και λειτουργικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του UCLan Cyprus, σε σχέση όχι μόνο με τα υπόλοιπα κυπριακά ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης και Αγγλίας, αφού είναι το μόνο που είναι αναγνωρισμένο πλήρως σε Κύπρο και Αγγλία ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πτυχία του είναι πλήρως αναγνωρισμένα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία», επισημαίνει ο Φλώρος Βωνιάτης. 

Σε μια ομολογουμένως δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας, προσθέτει, αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό του UCLan Cyprus δίνει ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στους αποφοίτους του. 
Από ποιους αποτελείται η διοικητική του ομάδα;

Όπως σε κάθε ιδιωτικό οργανισμό και ιδιαίτερα για ένα έργο τέτοιου μεγέθους, υπάρχει το διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων και από τρεις του βρετανικού πανεπιστημίου. Το διοικητικό συμβούλιο καθορίζει τον στρατηγικό προγραμματισμό και εποπτεύει την εκτέλεσή του από τη διοικητική ομάδα. Η ομάδα αυτή αποτελείται από την πρύτανη Dr. Melinda Tan, μαζί με τους επικεφαλής των σχολών, τον οικονομικό διευθυντή και τον διευθυντή ανάπτυξης εργασιών.

Αυξάνονται οι αριθμοί προσωπικού και φοιτητών
Πόσο προσωπικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό, εργοδοτείται στο πανεπιστήμιό σας;

Το πανεπιστήμιό μας εργοδοτεί πέραν των 100 ατόμων και συνεχώς ανακοινώνει νέες θέσεις εργασίας, μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής για ανάπτυξή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι την περσινή χρονιά, που είχαμε τα πιο ψηλά ποσοστά ανεργίας στον τόπο μας, στο πανεπιστήμιο μας προσελήφθησαν 15 νέοι προσοντούχοι επιστήμονες και άλλο προσωπικό. Οι συνεχείς προσλήψεις δεικνύουν ότι έχουμε πετύχει τους στόχους που θέσαμε από την ίδρυση του πανεπιστημίου όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Πόσοι φοιτητές σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο;
Κλείνοντας την περίοδο εισδοχής νεοεισερχόμενων φοιτητών για τον Οκτώβριο 2014, ξεπεράσαμε τους 600 σε σύνολο, με σχεδόν το 80% να είναι Κύπριοι.

Μια άλλη σημαντική επιτυχία όσον αφορά στους αριθμούς σπουδαστών είναι και η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε φοιτητές από το UCLan UK εδώ στο UCLan Cyprus. Μόνο πέρσι, μάς επισκέφθηκαν πέραν των 800 φοιτητών μέσα σε ένα χρόνο για μαθήματα διάρκειας δύο βδομάδων στο δικό μας πανεπιστήμιο. Για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένουμε να φιλοξενήσουμε πέραν των 1500 φοιτητών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορείτε να αντιληφθείτε τα οφέλη που δημιουργούνται για το πανεπιστήμιο μας, αλλά και για την τοπική οικονομία, από το γεγονός αυτό.

Πόσους και ποιους κλάδους σπουδών προσφέρει το UCLan Cyprus;
Λειτουργούν τρεις σχολές: Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, η Σχολή Επιστημών και η Νομική Σχολή, κάτω από τις οποίες προσφέρεται μια ευρεία επιλογή προγραμμάτων σπουδών.

Όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα και ακολουθούν ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με εκείνα του μητρικού πανεπιστημίου, με ταυτόχρονη έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Οι σχολές και φυσικά τα προσφερόμενα προγράμματα θα αυξηθούν σημαντικά σε αριθμό, αλλά θα επιλεχθούν μετά από αναλυτική ερευνητική μελέτη, η οποία θα πρέπει να δικαιολογεί την ανταπόκριση στη ζήτηση της αγοράς και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. 

Ποιότητα πανεπιστημίων: Έργα και εισηγήσεις του UCLan                
Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε την εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην. Κολέγια έχουν μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμια, ενώ ήρθαν πανεπιστήμια από το εξωτερικό είτε ως οντότητες είτε μέσω προγραμμάτων και πτυχίων. 

Η εκπαίδευση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, που αν και δεν βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων, αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη μιας χώρας και μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό όλους τους άλλους κλάδους και κυρίως την οικονομία. Ειδικά εάν σκεφτείτε ότι ανέκαθεν στην Κύπρο σχεδόν όλες οι οικογένειες, κάθε οικονομικής τάξης, αποταμίευαν για την εκπαίδευση των παιδιών τους - έστω και από τα τότε μικρά εισοδήματά τους - και συνεχίζουν να το κάνουν. Γι' αυτό επικρατεί απογοήτευση, στο χώρο της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης, που ακόμα οι Κύπριοι φοιτητές προτιμούν και εμπιστεύονται περισσότερο την εκπαίδευση στην Αγγλία, την Αμερική, ακόμα και την Ελλάδα, σε σχέση με τα δικά μας ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του τόπου;
Πιστεύω πως μια καμπάνια ενημέρωσης από το Υπουργείο Παιδείας προς όλα τα νοικοκυριά και τους απόφοιτους, για το τι προσφέρει η ίδια η Κύπρος, θα ενισχύσει τη θέση μας στην αντίληψη των Κυπρίων.

Παράλληλα, θεωρώ πως υπάρχει πολύς χώρος βελτίωσης, ειδικά σε θέματα ποιότητας και αξιολόγησής της, ώστε να ανταποκρίνεται στα διεθνή δεδομένα. Έχοντας εμπειρία από τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας της Αγγλίας (Quality Assurance Agency), εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλοί τομείς που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω από το Υπουργείο Παιδείας. Ίσως μια συνάντηση εργασίας με στελέχη του πιο πάνω οργανισμού και του UCLan Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει και το δικό μας Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσει τη δική του ολοκληρωμένη στρατηγική και φορέα διασφάλισης ποιότητας. 

Πώς βλέπετε την προοπτική περαιτέρω προώθησης της Κύπρου και καθιέρωσής της σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο;
Αναγνωρίζουμε, συμφωνούμε και πιστεύω έχουμε συμβάλει στον στόχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας προς την πορεία καθιέρωσης της Κύπρου σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Όμως, αν και οι αλλαγές τα τελευταία 10 περίπου χρόνια ήταν θετικές, αποδεικνύοντας τις έντονες προσπάθειες από το υπουργείο και την εκάστοτε Κυβέρνηση για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, ίσως η έλλειψη μιας σωστής δυναμικής στρατηγικής από την αρχή, αλλά και η μη λήψη σημαντικών και καθοριστικών αποφάσεων στη συνέχεια, ίσως και η οικονομική κρίση που δεν αναμενόταν, να μη βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματος αυτού μέχρι σήμερα.

Πέραν της πιο πάνω θέσης, είμαι σίγουρος πως η θέληση υπάρχει και ο Υπουργός Παιδείας μαζί με την ομάδα του εργάζονται σκληρά, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση και ανάδειξη της ποιότητας των κυπριακών πανεπιστημίων. Όπως έχω δηλώσει και κατ' ιδίαν στον υπουργό, το πανεπιστήμιό μας είναι στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Βρετανική εκπαίδευση με μειωμένα δίδακτρα
Παλαιότερα όλοι έστελναν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό. Πώς διαμορφώθηκε το σκηνικό σήμερα με την οικονομική κρίση;

Η οικονομική κρίση ασφαλώς επηρέασε αρνητικά τον προγραμματισμό κάθε οικογένειας όσον αφορά στις σπουδές των παιδιών, ειδικότερα στο εξωτερικό, αλλά θεωρώ ότι να σπουδάσει κάποιος τα παιδιά του παραμένει προτεραιότητα για την κυπριακή οικογένεια. Ακόμη και μετά την κρίση το όνειρο κάθε γονιού παραμένει να προσφέρει στα παιδιά του το αγαθό της πανεπιστημιακής γνώσης. Εκείνο που σίγουρα άλλαξε είναι η νοοτροπία, δηλαδή, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν τις πραγματικές προοπτικές εργοδότησης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus προσελκύει Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν πανεπιστημιακή βρετανική εκπαίδευση, αλλά παράλληλα ανησυχούν για τα έξοδα των σπουδών, τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος μας είναι να γίνει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus πόλος έλξης όχι μόνο των φοιτητών από την Κύπρο, αλλά και από την ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Εσείς πώς αντιμετωπίσατε την κατάσταση αυτή; Είχατε λιγότερες εγγραφές φοιτητών; Μειώσατε τα δίδακτρα ή προσφέρατε διευκολύνσεις πληρωμής; 
Τα δηλωμένα δίδακτρα του πανεπιστήμιου μας από το 2012 για προπτυχιακούς τίτλους είναι €9.950. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Κύπρο το 2012, το συμβούλιο του πανεπιστημίου σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, αναθεώρησε προσωρινά τα δίδακτρα και ανακοίνωσε από το 2012 ως μέγιστο ποσό καταβολής διδάκτρων το ποσό των €7.000.

Θεωρούμε ότι το ποσό των €7000 ανά έτος. για να αποκτήσει κάποιος πραγματικό βρετανικό πτυχίο. είναι μια χειρονομία υπέρβασης με κοινωνική ευαισθησία. Ο κόσμος πραγματικά το εκτίμησε και γι’ αυτό νιώθουμε πολύ περήφανοι.  Όσον αφορά διευκολύνσεις στις πληρωμές, το πανεπιστήμιο εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά με ανθρωπιστική προσέγγιση και κρίνει ανάλογα.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε ως πανεπιστήμιο γενικότερα;
Το πανεπιστήμιο, ως νέος παίκτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στις σχετικές αδειοδοτήσεις. Η συνεργασία μας με όλα τα κυβερνητικά τμήματα ήταν άψογη.
Υπάρχουν, όμως, πολλά προβλήματα και χρονοβόρες διαδικασίες σ’ ότι αφορά στην εισδοχή ξένων φοιτητών. Αυτό οφείλεται στην υφιστάμενη νομοθεσία και τη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση. Όλα τα πανεπιστήμια κάναμε πολλές προσπάθειες, ενημερώνοντας πολλές φορές τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και προσφέροντας πολλές φορές προτάσεις με λύσεις για βελτίωση της κατάστασης. Ακόμα όμως οι αδυναμίες υπάρχουν, επηρεάζουν όλους αρνητικά και όσο ακόμα υφίστανται δεν θα μπορέσει η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης.

UCLan Cyprus:  Σε τι υπερέχει 
Γιατί ένας φοιτητής να επιλέξει το UCLan για τις σπουδές του;

Εκτός από το μοναδικό πλεονέκτημα που προσφέρει το UCLan Cyprus στους φοιτητές του, απονέμοντας πτυχία με αυτόματη αναγνώριση τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η λειτουργία ενός βρετανικού πανεπιστημίου στην Κύπρο δίνει αμέτρητες δυνατότητες, προοπτικές και ευελιξία που κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προσφέρει. 

Με μια διπλά εγγυημένη άριστη ποιότητα σπουδών, η επένδυση στην εκπαίδευση κοντά μας είναι ασφαλής, αφού παρέχουμε επαγγελματική αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών για μεγιστοποίηση των ευκαιριών εργοδότησης των αποφοίτων μας. 

Οι σχολές του πανεπιστημίου συνεργάζονται με επαγγελματικούς φορείς όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα προγράμματα αυτά έχουν τύχει αναγνώρισης από διεθνούς φήμης επαγγελματικά σώματα. Επιπρόσθετα, όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ενός χρόνου σπουδών στο UCLan Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus μέχρι και ενός έτους σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, με το οποίο διατηρείται συνεργασία με το UCLan Cyprus.

Το πρώτο Εικονικό Δικαστήριο
Το πτυχίο της Νομικής του UCLan Cyprus είναι ο πιο περιζήτητος κλάδος σπουδών και είναι το μόνο στην Κύπρο που έχει πιστοποιηθεί από το Κοινό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο (JASB) της Αγγλίας και της Ουαλίας. Τονίζεται ότι διδάσκεται το αγγλοσαξονικό δίκαιο και οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο Εικονικό Δικαστήριο (Μοot Court Room) του UCLan Cyprus που είναι το πρώτο στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)