Λακκοτρύπης: Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες
08:38 - 18 Νοεμβρίου 2014
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια και κυπριακή οικονομία, η Κύπρος συνεχίζει να διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που της επιτρέπουν να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα, αλλά και να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως διεθνές και περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στην 6η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ήδη καταγράφονται σημαντικές ενδείξεις ως προς την επαναφορά της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, αναφέροντας ενδεικτικά πως οι φετινές εγγραφές των νέων εταιρειών στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων περσινών, παρουσιάζοντας αύξηση για όγδοο συνεχόμενο μήνα – συνολικά σχεδόν 20% αύξηση για την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.
Σημείωσε επίσης ότι επενδυτικές ευκαιρίες αναφύονται σήμερα στους πλείστους τομείς της κυπριακής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και η αναδυόμενη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δημιουργούν εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις, συμπράξεις και συνεργασία.
Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και για τον τομέα του τουρισμού, όπου, όπως ανέφερε, προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με σημαντικά έργα υποδομής όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και το πολυθεματικό καζίνο, ώστε η Κύπρος να αποτελεί τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Η στρατηγική γεωγραφική της θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, το υψηλό επίπεδο παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών, καθώς και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ταυτόχρονα, την αναδεικνύουν ως μια σταθερή και αξιόπιστη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μέσα σε όλα αυτά, ο CIPA έχει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αφού ως ο στενός συνεργάτης της Κυβέρνησης, αλλά και ο επίσημος φορέας σε θέματα στρατηγικής που αφορούν τις ξένες επενδύσεις, συμβάλλει τα μέγιστα στις προσπάθειές τόσο για υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ξένη συμμετοχή όσο και για προώθηση και προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κέντρου υψηλής ποιότητας», ανέφερε ευχαριστώντας και συγχαίροντας θερμά το ΔΣ και το προσωπικό του Οργανισμού για το έργο που επιτελούν.
Ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες του Οργανισμού, ήταν καταλυτικές ως προς την προσέλκυση επενδύσεων σε σημαντικά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της επένδυσης ύψους €300 εκατομμυρίων ευρώ του αμερικανικού Ομίλου Buena Vista, για τη δημιουργία θέρετρου ευεξίας και αθλητικού τουρισμού στην περιοχή Καλαβασού.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στόχο της ανάκαμψης είπε ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών της Κύπρου είναι η προσήλωση στον στόχο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Κράτους, γεγονός που θα επιτρέψει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
«Γι’ αυτό και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Κύπρος να γίνει πραγματικά ελκυστική στους ξένους επενδυτές», είπε.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, η Κυβέρνηση προχώρησε με την οικονομική ενίσχυση του CIPA, ενώ προώθησε και τη στενότερη συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ του Οργανισμού και των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Επιπρόσθετα, στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε η δημιουργία φιλικού κλίματος για υγιείς επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια, στην εκπαίδευση και στην υγεία, καθώς και πολιτικές και μέτρα που θα ενθαρρύνουν την καινοτομία, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Επενδύσεις που μπορούν να δώσουν την ώθηση στην οικονομία μας σε μια αναπτυξιακή και συμμετοχική βάση», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι από τις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα, αλλά και τις συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, διαφαίνεται ότι η Κύπρος αντεπεξέρχεται σταθερά των δυσκολιών που προκλήθηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. Χωρίς αμφιβολία, είπε, «οι θυσίες του λαού μας, μαζί με την αποφασιστικότητα, τη σκληρή δουλειά και την επιμονή που τον διακρίνουν, έχουν επιτρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα την επίτευξη ουσιαστικών αλμάτων προόδου».
«Η κυπριακή οικονομία αργά αλλά σταθερά ανακάμπτει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και η επιτήρηση και ο έλεγχος του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται για διασφάλιση ενός αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, είπε ότι εξασφαλίστηκε για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ποσό ύψους €952 εκατομμυρίων από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της ΕΕ, μεγάλο μέρος του οποίου θα διατεθεί για προγράμματα και σχέδια στήριξης της επιχειρηματικότητας, τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, με στόχο τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής και σύγχρονης Υπηρεσίας, που θα προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της διατήρησης ενός αξιόπιστου Μητρώου Εταιρειών.
Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίσει την περί εταιρειών νομοθεσία. Επίσης, είπε, θα ολοκληρωθεί, εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, η αποϋλοποίηση των φακέλων του Εφόρου Εταιρειών, επιτυγχάνοντας έτσι τη δημιουργία ενός πλήρους ηλεκτρονικού Μητρώου – μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο για έρευνα οι ηλεκτρονικοί φάκελοι 138 χιλιάδων ενεργών εταιρειών.