Πρόστιμα 8 εκ. ευρώ από Κεφαλαιαγορά

Οκτώ εκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2014. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, στο σεμινάριο που διοργάνωσε η ΕΚ για τους λειτουργούς των ΜΜΕ,  το ύψος των προστίμων του 2013 ανήλθαν στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι κάποιοι πλήρωσαν τα πρόστιμα τους, κάποιοι διευθετήθηκε να πληρώνουν με δόσεις και άλλοι δεν ενδιαφέρθηκαν να πληρώσουν.

Είπε ακόμη ότι το ύψος των προστίμων για το 2014 ανήλθε στα 8 εκ. ευρώ και ελάχιστα έχουν πληρωθεί με αποτέλεσμα η Επιτροπή να καταθέσει αγωγές στα επαρχιακά δικαστήρια για όσους δεν πλήρωσαν.

Εξήγησε ότι, σύμφωνα με το νόμο, έστω και αν διαφωνεί κάποιος με το πρόστιμο που του επιβλήθηκε θα πρέπει να το καταβάλει και στη συνέχεια να προσφύγει στο δικαστήριο για να για το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς “δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην προστασία των επενδυτών”, επισημαίνοντας ότι “μόνο με τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση και έχοντας κάποιες βασικές γνώσεις, το επενδυτικό κοινό θα είναι σε θέση να προστατεύσει επαρκώς τον εαυτό του από επενδυτικούς κινδύνους”.

Στο πλαίσιο της αποστολής της για προστασία των επενδυτών, συνέχισε η κ. Καλογήρου, «η Επιτροπή εκδίδει προειδοποιητικές ανακοινώσεις και οδηγίες, δημοσιεύει ενημερωτικά άρθρα, διατηρεί στην ιστοσελίδα της ειδικό τμήμα με πληροφοριακό υλικό για τους επενδυτές, ενώ φέτος για πρώτη φορά”, όπως είπε, “αποφασίστηκε η δημιουργία σύντομων ενημερωτικών βίντεο για τους επενδυτές, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες».

Οδηγία ΕΚ για επενδυτικούς λογαριασμούς (investor account)

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε σε οδηγία για τους επενδυτικούς λογαριασμούς που έκδωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΚ και πρόσθεσε ότι η ΕΚ, ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου των ΚΕΠΕΥ, επεξεργάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια ένα θεσμικό πλαίσιο για τους επενδυτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αφορούν, όπως εξήγησε, τις πιστώσεις που δίνουν σε επενδυτές τα χρηματιστηριακά γραφεία (ΚΕΠΕΥ) και οι τράπεζες για αγορά μετοχών.

Σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό με τους επενδυτικούς λογαριασμούς ήταν ιδιαίτερα έντονο την περίοδο 1999-2000, με αποτέλεσμα μετά την πτώση του ΧΑΚ να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς πολλοί λογαριασμοί έγιναν προβληματικοί και να καταλήξουν τα θέματα αυτά στα δικαστήρια.

Αναφέροντας ότι ακόμη υπάρχουν υποθέσεις στα δικαστήρια που αφορούν θέματα επενδυτικών λογαριασμών, η κ. Καλογήρου είπε ότι η ΕΚ έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο βάσει του οποίου οι ΚΕΠΕΥ θα μπορούν να δίνουν πιστώσεις για αγορά εισηγμένων αξιών στο ΧΑΚ ή στο ΧΑΑ και υπάρχει η διασφάλιση στην περίπτωση που υποχωρήσει κάτω του 50% η εξασφάλιση της πίστωσης που δόθηκε, ο επενδυτής να προσκομίζει επιπλέον εξασφαλίσεις.

Στην περίπτωση, συνέχισε, που ο επενδυτής δεν μπορεί να προσκομίσει άλλες εξασφαλίσεις, υπάρχει η υποχρέωση στην ΚΕΠΕΥ – κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα – να πωλήσει τις μετοχές που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτή έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η εταιρεία που έδωσε τις πιστώσεις πως δεν θα χάσει περαιτέρω χρήματα όσο και ο επενδυτής ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζημιά του για να μην μπορέσει ποτέ να την αποπληρώσει.   

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)