Παράδειγμα η Κύπρος στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων

Ουδεμία αρνητική παρατήρηση σε βάρος της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κοινοτικών πόρων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ στα μέσα του 2015 Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα περιλαμβάνει την Κύπρο ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για το ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης δημοσίων συμβάσεων και τις διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου που εφαρμόζει.

Το μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκ μέρους της Κύπρου, Λάζαρος Λαζάρου παρέδωσε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και παρουσίασε στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές την ετήσια Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2013.

 

Σε δήλωση μετά την ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου, Οικονομικών και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τον κ. Λαζάρου για το περιεχόμενο της Εκθεσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει αρμοδιότητα να δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με την οποία διενεργείται η διαδικασία της απαλλαγής.

Εξήγησε ότι η διαδικασία της απαλλαγής, είναι η απόφαση με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού λάβει συστάσεις από το Συμβούλιο της ΕΕ απαλλάσσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνο όργανο για την εκτέλεση του κοινοτικού Προϋπολογισμού από κάθε περαιτέρω ευθύνη σχετικά με τη διαχείριση.

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας αναγνωρίζει στα εθνικά κοινοβούλια σημαντικότερο λόγο ελέγχου στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι με τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της νομιμότητας, της κανονικότητας και της χρηστής διαχείρισης των δαπανών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη συνεδρία διαπιστώθηκαν οι συνεχείς προσπάθειες της Κομισιόν να βελτιώσει της διαχείριση των κοινοτικών πόρων, οι οποίες αποδίδουν περιορίζοντας το ποσοστό σφάλματος στο 4,7% το 2013 σε σύγκριση με 4,8% το προηγούμενο έτος. Ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι το ποσοστό σφάλματος δεν αντιστοιχεί σε απάτη, αλλά σημαίνει ότι τα χρήματα δεν έπρεπε να είχαν καταβληθεί για το συγκεκριμένο σκοπό, λόγω ακούσιων λαθών και δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα έχουν χαθεί ή σπαταληθεί.

Κατά τον κ. Γεωργίου στην πραγματικότητα η απάτη όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλιών της από τα κράτη μέλη ανέρχεται στο 0,2% του συνόλου του προϋπολογισμού της ΕΕ.Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γραμμή ανοχής έναντι της απάτης και υπάρχουν  αξιόπιστα μέσα  για να αποκαλύψουν τέτοιες περιπτώσεις και να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα των φορολογούμενων Ευρωπαίων πολιτών θα ανακτηθούν.

Είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Κύπρος στο πλαίσιο του ετησίου ελέγχου δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων,  αλλά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει και την προσήλωση που εφαρμόζει στη διαφάνεια, στη συμμόρφωση και την αξιοπιστία των επισήμων λογαριασμών για τα έργα στα οποία δόθηκαν κονδύλια από τα κοινοτικά προγράμματα.

Ο κ. Λαζάρου δήλωσε ότι από φέτος η παρουσίαση της έκθεσης του ελεγκτικού συνεδρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς από το Φεβρουάριο ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο αξιοπιστίας των λογαριασμών της ΕΕ, που σημαίνει ότι φέρει τη γενική ευθύνη για δημοσιονομικό έλεγχο και την έκφραση γνώμης για τους λογαριασμούς που παρουσιάζει η ΕΕ που ετοιμάζει η Κομισιόν και το επίπεδο της κανονικότητας που παρουσιάζουν.

Ο κ. Λαζάρου είπε ότι το προσδοκώμενο ποσοστό λάθους στα 148,5 δις ευρώ  που είναι οι δαπάνες για το 2013 υπολογίζεται στο 4,7%  και κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το 2012 που ήταν 4,8%,.Επανέλαβε ότι το ποσοστό σφάλματος δεν σημαίνει ότι έχουν σπαταληθεί τα χρήματα.

Εξήγησε ότι στις περιπτώσεις που το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει υπόνοιες για ενδεχόμενη απάτη, τα στοιχεία διαβιβάζονται ως απόρρητα στην OLAF, για διερεύνηση και διευκρίνιζε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν προσδιορίζει το ποσό και δεν γνωρίζει τα ποσά που αφορά η απάτη.

Ο κ. Λαζάρου πρόσθεσε ότι φέτος υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο η επίτευξη αποτελεσμάτων από τη διαχείριση του προϋπολογισμού και κατά πόσο τα κονδύλια που δαπανώνται έχουν θετική επίδραση στη ζωή των πολιτών.

Ανέφερε ότι στις Εκθέσεις καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες τα κονδύλια δαπανώνται νόμιμα, αλλά δεν έχουν πρόσθετη αξία στη ζωή των πολιτών, όπως ήταν η χρηματοδότηση περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν πολύ μικρή χρήση και δεν υποστηρίζουν τα ποσά που δαπανήθηκαν.

Ο κ. Λαζάρου συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  ότι θα συστήσει Επιτροπή Εργασίας μεταξύ θεσμικών οργάνων για να μελετήσουν και να υποβάλουν προτάσεις για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)