Powered by

Αναδίπλωση Γιωρκάτζη για συμβόλαιο

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη παραδέχθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι η αλλαγή που σημειώθηκε στο συμβόλαιό της έγινε από την ίδια κι όχι από το Προεδρικό ενώ για την αντιμισθία της είπε πως ο τέως Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης απολάμβανε 1.700 ευρώ περισσότερα από την ίδια. Ανέφερε ακόμα ότι για επτά μήνες δεν είχε αύξηση και πως η ίδια δεν είχε αναβαθμίσει τη μισθοδοσία της.

“Μου εστάλη ένα συμβόλαιο από Προεδρικό. Ήταν το συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη. Αρχή μου είναι να προστρέχω σε ένα νόμο για να δω τη νομιμότητα του συμβολαίου. Προσέφυγα στο νόμο της Κεντρικής Τράπεζας στο άρθρο 19. Πρόσεξα ότι η παράγραφος 9 ήταν παράξενη. Υπήρχε ασυμβίβαστο που δεν ήταν... Το ανέφερα στο Γενικό Εισαγγελέα και όπως μου είπε το ασφαλέστερο είναι να ακολουθηθεί το κείμενο του νόμου. Ανέφερα το ίδιο θέμα στον κ. (Αλέκο) Ευαγγέλου (νομικός σύμβουλος ΚΤ). Εφόσον μίλησα με δύο έγκριτους νομικούς, αποφάσισα να στείλω το  συμβόλαιο με υπόμνηση ότι το ένα υπέγραψα. Θέμα μισθού: μέχρι το 2000 οι εκάστοτε Διοικητές έπαιρναν τις ίδιες αυξήσεις με υπαλλήλους. Μετά μπήκε απαγόρευση στο νόμο, έτσι ορισμένα συμβόλαια εκ των υστέρων προέβλεπαν αυξήσεις. Έδωσα οδηγίες στο Λογιστήριο να μην μου δοθεί ποτέ...”, ήταν η θέση της κ. Γιωρκάτζη προς τα μέλη της Επιτροπής.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως με βάση το συμβόλαιο, η αμοιβή της κ. Γιωρκάτζη είναι κατά 10.000 ευρώ το χρόνο μεγαλύτερη από του κ. Δημητριάδη. Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα εξετάσει το όλο θέμα εκ νέου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε ποιος έκανε τις αλλαγές του όρου «A7» του συμβολαίου που αφορά στο ασυμβίβαστο καθώς και του όρου σε σχέση με την αντιμισθία της κ. Γιωρκάτζη. “Ποιος έχει κάνει την αλλαγή; Το Προεδρικό ή ίδια η κ. Γιωρκάτζη;”, ρώτησε ο κ. Νεοφύτου.

Ζήτησε από τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου να ετοιμάσει αντίγραφο με τις μέχρι σήμερα πληρωμές της κ. Γιωρκάτζη για να συγκριθούν με αυτές των προηγούμενων Διοικητών και ειδικότερα με την αντιμισθία του τέως Διοικητή.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και Ειρήνη Χαραλαμπίδου ρώτησαν τόσο τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, όσο και τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτη Αντωνίου αν όντως η κ. Γιωρκάτζη έστειλε σημείωμα με τις αλλαγές του συμβολαίου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ποιοι χειρίστηκαν την τελική μορφή του συμβολαίου της.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι ο τελικός μεσολαβητής του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη με το Προεδρικό ήταν ο τέως συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας και νυν του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Χρήστου Στυλιανίδη, Μακάριος Δρουσιώτης. Ανέφερε ότι στην κ. Γιωρκάτζη εστάλη το συμβόλαιο του προηγούμενου Διοικητή αφού έγιναν οι αλλαγές στα ονόματα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, έφυγε για ταξίδι και όταν επέστρεψε τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι όροι διορισμού με την αναφορά ότι έγιναν οι αλλαγές στη βάση της νομοθεσίας περί Κεντρικής Τράπεζας. Διευκρίνισε, όμως ότι σε εκείνο το στάδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε το χρόνο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε αργότερα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι η πρόνοια περί ασυμβίβαστου που περιλήφθηκε στους όρους διορισμού της κυρίας Γιωρκάτζη περιλαμβάνεται στο νόμο περί Κεντρικής Τράπεζας και μπορεί να λεχθεί ότι κάνει τη δουλειά του καλά. Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να περιληφθεί και η προηγούμενη πρόνοια - είναι όλα επιτρεπτά από το νόμο - ωστόσο, πρόσθεσε, αν μιλάμε για σύγκρουση συμφερόντων υπάρχουν και γενικές αρχές που διέπουν τα θέματα αυτά. Είπε ότι με το υφιστάμενο συμβόλαιο δεν τίθεται θέμα ασυμβιβάστου για τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας. Σε ερώτηση εάν θα ετίθετο τέτοιο θέμα εάν ίσχυε η προηγούμενη πρόνοια που περιελάμβανε και τους συγγενείς του Διοικητή, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι  ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.

Ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Αλέκος Ευαγγέλου είπε ότι σε συνάντηση με την κ. Γιωρκάτζη όταν ήταν ακόμα Γενική Ελεγκτής είπε ότι της ανέφερε πως θέμα του ασυμβιβάστου προβλέπεται στο νόμο της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν της ανέφερε σε εκείνη τη συνάντηση ότι το θέμα αυτό ρυθμίζεται και από άλλο ειδικό νόμο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανός είπε πως το πιο σημαντικό που έχει επιβεβαιωθεί κατά τη σημερινή συνεδρία είναι ότι παραμένει γκρίζα ζώνη, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση της οποίας έτυχε το ζήτημα υπογραφής συμβολαίου από την κ. Γιωρκάτζη από το ίδιο το Προεδρικό, που αγγίζουν μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Κατόπιν πολλής πίεσης προς τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή ότι το χειρισμό του όλου ζητήματος από τις 10 Απριλίου του 2014 και εντεύθεν είχε ο κ. Μακάριος Δρουσιώτης. Αποκαλύφθηκε ότι κατά την ημερομηνία διορισμού και ανάληψης καθηκόντων της κ. Γιωρκάτζη δεν υπήρχε συμβόλαιο. Αποκαλύφθηκε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής και η Γενική Λογίστρια έλαβαν γνώση του περιεχομένου του συμβολαίου σαράντα σχεδόν ημέρες μετά την ημερομηνία διορισμού, και βεβαίως εν τη ειλικρινεία του ο κ. Αντωνίου παραδέχθηκε ότι στις 10 του μήνα, όταν ο ίδιος θα έφευγε στο εξωτερικό, που ήδη την επομένη ημέρα θα αναλάμβανε η κ. Γιωρκάτζη, δεν υπήρχε συμβόλαιο”, σημείωσε.


Ως ΔΗΣΥ, είπε ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού, διατηρούμε τη θέση μας σε σχέση με τα ηθικά ζητήματα με τα θέματα αξιοπιστίας που αφορούν όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κ. Γιωρκάτζη.

“Στο θέμα της διαχείρισης του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη συνεχίζεται η έρευνα στο Προεδρικό σε σχέση με πιθανές διοικητικές ή άλλες ευθύνες. Έχει ξεκαθαρίσει σήμερα η ίδια η Κεντρική Τραπεζίτης ότι τίποτα απολύτως απ΄ όλα όσα έχουν αλλάξει στο συμβόλαιο δεν γνώριζε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει πει ξεκάθαρα ότι είναι η ίδια που έχει κάμει με βάση και με απόψεις που ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο της ΚΤ τις οποιεσδήποτε αλλαγές με το προηγούμενο συμβόλαιο. Έχει επίσης λεχθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι υπήρξε ενημέρωση προφορική, αν θέλετε, ανταλλαγή απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποια από τα πράγματα που είχαν καταγραφεί στα πρακτικά από την προηγούμενη συνεδρία, έχουν σήμερα αλλάξει, με βάση σημερινές τοποθετήσεις”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε πως “δόθηκαν σήμερα κάποιες εξηγήσεις που δεν ήταν καθόλου πειστικές. Αντίθετα αυξάνουν και πολλαπλασιάζουν τα ερωτηματικά.  Άλλα είχαν λεχθεί στην προηγούμενη συνεδρία, σήμερα δόθηκε μια διαφορετική ερμηνεία και από την κ. Γιωρκάτζη και από άλλους”.

Υπάρχουν ερωτήματα που άπτονται επί της ουσίας, συνέχισε, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν επιφανειακά. “Εδώ έχουμε να κάνουμε με θεσμούς του κράτους, έχουμε να κάνουμε με την οικονομική καταστροφή του τόπου, άρα εδώ όταν η απάλειψη ή διαφοροποίηση του συγκεκριμένου άρθρου που αφορούσε τη συγγένεια μέχρι πρώτου βαθμού, γιατί να μην θεωρηθεί από πολλούς ότι ήταν σκόπιμο”, διερωτήθηκε.
ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή