Αγκαστινιώτης: Επενδύσεις κινδύνευσαν να ναυαγήσουν

Σε αλλαγή νοοτροπίας αλλά και σε σύγχρονες πρακτικές και συμπεριφορές σε σχέση με τις επενδύσεις κάλεσε ο πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προσεγγίζουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζονται ενώπιον μας με συντηρητισμό  και αρνητική διάθεση που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της καχυποψίας και κακεντρέχειας. Χρειάζεται θετικό πνεύμα, εποικοδομητική προσέγγιση, καλή θέληση και συνάμα υπευθυνότητα και σοβαρότητα», σχολίασε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Κάποιους επενδυτές, σχολίασε ο πρόεδρος του CIPA, -ονοματίζοντας την εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας Schlumberger- μέχρι να τους αδειοδοτήσουμε, κινδυνεύσαμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον τους.

«Κάποιους άλλους (Wilborn Ross – Τράπεζα Κύπρου) όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση τους για επένδυση στην Τράπεζα Κύπρου, η σκεπτικιστική –ή και τολμώ να πω αρνητική σε κάποιες περιπτώσεις- συμπεριφορά κάποιων, εντός Κύπρου, ως προς τις επενδυτικές προθέσεις ήταν επιεικώς άστοχη και συντηρητική είτε λόγω άγνοιας είτε και λόγω λαϊκιστικής διάθεσης».

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες προσεγγίσεις και κάνουμε έκκληση προς όλους για προσεκτικές και συνετές τοποθετήσεις και προσεγγίσεις σε θέματα επενδύσεων, τόνισε ο πρόεδρος του CIPA. «Μπορεί να σκεφτεί κάποιος πού θα ήταν σήμερα και η Τράπεζα Κύπρου αλλά και η κυπριακή οικονομία αν δεν ερχόταν αυτή η τεράστια επένδυση / ανακεφαλαίωση στην Τράπεζα Κύπρου;», διερωτήθηκε.

"H προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν αποτελεί απλώς ένα βασικό πυλώνα στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, αλλά ίσως και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για να πετύχουμε τον στόχο αυτό".

Μιλώντας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, ξένων επενδυτών και πρέσβεων, ο Πρόεδρος του CIPA παρουσίασε το έργο που επιτέλεσε ο Οργανισμός μετά τις αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου του 2013, καθώς και τους στόχους και τους άξονες προτεραιότητας που έχει θέσει για την επόμενη περίοδο. «Όραμα του Οργανισμού είναι η εξέλιξη της Κύπρου σε παγκόσμιο κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και η ανάδειξή της σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, προσθέτοντας ότι «προς την υλοποίηση αυτού του οράματος, ο CIPA εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο και προχώρησε στη διενέργεια εννέα τομεακών μελετών, που αναδεικνύουν νέους τομείς και δραστηριότητες με προοπτικές ανάπτυξης».

Η αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η αλλαγή της νοοτροπίας μας αποτελούν το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε άμεσα, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη δράση του Οργανισμού για το 2013, ο πρόεδρος του σχολίασε πως υιοθετήθηκε μία νέα γραμμή προβολής, μέσω ενός ολοκληρωμένου rebranding και επικοινωνιακού υλικού με στόχο τη διαχείριση της κλονιζόμενης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. «Μεταξύ άλλων, αναπτύξαμε πρωτοβουλίες στοχευόμενης υποστήριξης προς συγκεκριμένους επενδυτές και τομείς, συμμετείχαμε ή και ηγηθήκαμε ενορχηστρωμένων προσπαθειών προσέλκυσης επενδύσεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ανανεώθηκε το υποστηρικτικό προωθητικό υλικό, δημιουργήθηκαν νέες έντυπες και ηλεκτρονικές διαφημίσεις, επανασχεδιάστηκε η ιστοσελίδα του Οργανισμού και εγκαινιάστηκε τακτικό ενημερωτικό δελτίο που αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε μεγάλο αριθμό παραληπτών, ξένων οργανισμών και επενδυτών ενώ ταυτόχρονα καθιέρωσε εβδομαδιαία ενημερωτικά δελτία προς διεθνή ΜΜΕ».

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του  CIPA συντονιστήκαν ίσως για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μια προσπάθεια δημιουργίας, διαχείρισης και διανομής ενιαίων  μηνυμάτων προς το εξωτερικό.

Διοργάνωσε, ακόμη, στοχευμένες εκδηλώσεις, σε κύριες αγορές/στόχους: Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Κόλπου, τη Ρωσία, την Κίνα,  το Ισραήλ, τον Λίβανο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Ουκρανία και την Ινδία.

Ο CIPA πρόβαλε την Κύπρο σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία απευθύνονται σε στελέχη και συμβούλους επιχειρήσεων. Διευθέτησε ακόμη πολλές συνεντεύξεις Κυπρίων αξιωματούχων  καθώς και ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα σε ξένα ΜΜΕ.

Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία του Οργανισμού διοργανώθηκαν, για δεύτερη φορά, τα CIPA International Investment Awards. Μια εκδήλωση που εξελίσσεται σε σημαντικό θεσμό, μέσω του οποίου η Πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα και επιβραβεύει  τους ξένους επενδυτές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Τέλος, κατά το 2013 μέσα από τον CIPA ιδρύθηκε, σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνώμων, ο Σύνδεσμος Επενδυτικών Κεφαλαίων «CIFA», στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρου εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων.
Κυρίες και κύριοι,

 

 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)