Powered by

Απειλή συσκότισης σε κοινότητες λόγω ΑΗΚ

Στο σκοτάδι κινδυνεύουν να μείνουν πολλές κοινότητες, ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού, λόγω οφειλών προς την ΑΗΚ, η οποία εντείνει τις προειδοποιήσεις της τον τελευταίο καιρό ότι θα προχωρεί σε αποκοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα υποστατικά των κοινοτικών συμβουλίων, ακόμα και του οδικού φωτισμού, σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν οι οφειλές.

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω και της απόφασης για μείωση κατά 52% της χορηγίας της Κυβέρνησης προς τις Κοινότητες για σκοπούς οδικού φωτισμού με τις Κοινότητες και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου (ΕΚΚ) να καταγγέλλουν παράλληλα την ΑΗΚ για εκβιαστική στάση, υποδεικνύοντας ότι η Αρχή δεν νομιμοποιείται να αποκόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα γραφεία των κοινοτικών συμβουλίων τη στιγμή που οι εν λόγω λογαριασμοί είναι διευθετημένοι, για οφειλές οδικού φωτισμού, όπως και έγινε σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΚΚ Παναγιώτη Δαμιανού στην περίπτωση των Πάνω Πολεμιδιών στη Λεμεσό.

Από την πλευρά της η ΑΗΚ, δια του Εκπροσώπου Τύπου της, Κώστα Γαβριηλίδη, ξεκαθαρίζει ότι δρα πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και του περί Ηλεκτρισμού Νόμου, αλλά και ακολουθώντας τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας «ότι οφείλει να διασφαλίσει την εξόφληση των λογαριασμών».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτης Δαμιανού έκανε λόγο για «έμμεσο εκβιασμό» εκ μέρους της ΑΗΚ, και αυτό, όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Κοινοτήτων έχει υποδείξει κατ` αρχήν ότι, όπως εκπηγάζει από το Σύνταγμα, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση νομιμοποίηση της ΑΗΚ να αποκόπτει την παροχή ρεύματος για το οποίο υπάρχει διαφορετικό συμβόλαιο ή σύμβαση, διαφορετικός με άλλα λόγια λογαριασμός.

«Ο οδικός φωτισμός είναι μια σύμβαση, ο φωτισμός στα γραφεία των κοινοτικών συμβουλίων είναι άλλη σύμβαση», εξήγησε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το θέμα έχει συζητηθεί τόσο με το Γενικό Διευθυντή της Αρχής Ηλεκτρισμού όσο και με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαν μαζί τους εκπρόσωποι των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Δαμιανού εξήγησε ότι όπως είναι γνωστό ότι το κόστος του οδικού φωτισμού των κοινοτήτων καταβάλλεται στα κοινοτικά συμβούλια από την Κυβέρνηση. «Τα κοινοτικά συμβούλια πληρώνουν τους λογαριασμούς και έρχεται η Κυβέρνηση, με μια διαδικασία που έχει συμφωνηθεί μέσω της Ένωσης Κοινοτήτων, και καταβάλλει τα ποσά που καταβλήθηκαν από τα κοινοτικά συμβούλια για τα προηγούμενα δύο χρόνια», δήλωσε.

«Εμείς μαζεύουμε αρχές κάθε χρόνου τα τιμολόγια, τα αποστέλλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και απ` εκεί και πέρα μπαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου η όποια αύξηση υπάρχει τη δεδομένη στιγμή που καταβάλλει η Κυβέρνηση το αντίτιμο για τον οδικό φωτισμό δεν καλύπτεται από τη χορηγία, λόγω ακριβώς της καθυστέρησης των δύο χρόνων.

Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ωστόσο πως το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε μείωση της τάξης του 52% της κρατικής χορηγίας για πληρωμή του οδικού φωτισμού, ποσοστό στο οποίο, όπως εξήγησε, αν συνυπολογιστεί και το κόστος από την ετεροχρονισμένη καταβολή της χορηγίας, ανεβάζει το έλλειμμα για τα κοινοτικά συμβούλια στο 53%-54%.

Με δεδομένη και τη μείωση της κρατικής χορηγίας προς Δήμους και Κοινότητες, αυτή η εξέλιξη, υπέδειξε, δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στα κοινοτικά συμβούλια. «Δυστυχώς, η ΑΗΚ δεν αντιλαμβάνεται το όλο πρόβλημα για να προβεί σε διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή των οφειλόμενων για τον οδικό φωτισμό, μέχρι τα κοινοτικά συμβούλια να πάρουν τη χορηγία», είπε.

Ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι η ΑΗΚ απειλεί και σε κάποιες περιπτώσεις στην επαρχία Λεμεσού, στα Πάνω Πολεμίδια συγκεκριμένα, έχει ήδη προχωρήσει και αποκόψει ρεύμα σε υποστατικά του κοινοτικού συμβουλίου, ο λογαριασμός των οποίων ήταν πληρωμένος, όχι όμως τον οδικό φωτισμό.

«Σύμφωνα με μια πρώτη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΕΚΚ αυτό φαίνεται να είναι παράνομο, και ως εκ τούτου πρόκειται να ζητήσουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως ζητήσει γνωμάτευση για το θέμα από το Γενικό Εισαγγελέα», ανέφερε.

Ο κ. Δαμιανού παραδέχθηκε ότι ανεξάρτητα από τη στάση της ΑΗΚ, υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξόφληση των οφειλών για οδικό φωτισμό, υπέδειξε ωστόσο πως θα πρέπει η ΑΗΚ να επιδεικνύει περισσότερη κατανόηση και να γίνεται διευθέτηση των οφειλών κατά τρόπο που να μπορούν τα κοινοτικά συμβούλια να καταβάλλουν σιγά σιγά το χρέος τους σε περιόδους κατά τις οποίες έχουν έσοδα. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει το έλλειμμα του 53%-54% λόγω της μείωσης της χορηγίας της Κυβέρνησης, το οποίο, όπως ανέφερε, η ΕΚΚ θα ζητήσει όπως καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά της ΑΗΚ, ωστόσο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Κώστας Γαβριηλίδης ξεκαθάρισε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού ουδέποτε καταφεύγει σε παράνομες πρακτικές. «Η ΑΗΚ δρα πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γαβριηλίδης, εξηγώντας πως «είναι αυτονόητο ότι όταν ένας λογαριασμός δεν εξοφλείται, είναι υποχρεωμένη η ΑΗΚ σε κάποια στιγμή να προχωρήσει σε αποκοπή της παροχής».

Κανονικά, σημείωσε, «η ΑΗΚ θα έπρεπε να είχε αποκόψει την παροχή ηλεκτρισμού και στα κτίρια των κοινοτικών συμβουλίων, αλλά και τον οδικό φωτισμό σε κοινότητες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

Εξήγησε όμως πως επειδή το θέμα του οδικού φωτισμού αφορά την οδική ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των πολιτών γενικότερα, ειδικότερα σε σχέση με την αποτροπή διαρρήξεων, κλοπών, βιασμών κ.λπ., η ΑΗΚ επιφυλάσσει την αποκοπή του οδικού φωτισμού ως τελευταίο μέτρο. «Θα προχωρήσουμε όμως και σε αυτό το μέτρο αν δεν εξοφληθούν τα τιμολόγια», τόνισε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ είπε ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες λαμβάνουν σχετικό κονδύλι από την Κυβέρνηση για εξόφληση του οδικού φωτισμού και υπέδειξε πως παρά τις όποιες δυσκολίες ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν, η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την εξόφληση των τιμολογίων. «Εκεί όπου πάνε να ξεφύγουν τα τιμολόγια σε υπέρμετρα μεγάλα ποσά είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης πως ευκολίες πληρωμής γίνονται σε όλους τους πελάτες της ΑΗΚ, εξηγώντας πως η στάση της ΑΗΚ εξαρτάται ακριβώς και από τη στάση και διάθεση συνεργασίας του εκάστοτε πελάτη της, στην προκειμένη περίπτωση του κάθε Δήμου και της κάθε Κοινότητας.

Ο κ. Γαβριηλίδης υπογράμμισε πως η ΑΗΚ απορρίπτει τη θέση ότι η αποκοπή της παροχής σε άλλους λογαριασμούς του ίδιου πελάτη είναι παράνομη. «Οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν υποχρέωση για την εξόφληση του οδικού φωτισμού, πληρώνονται από την Κυβέρνηση έτσι ώστε να πληρώνουν και αυτοί με τη σειρά τους τον οδικό φωτισμό στην ΑΗΚ και είναι αυτονόητο ότι όταν δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την ΑΗΚ κάποια στιγμή θα τεθεί θέμα αποκοπής του ρεύματος, όπως και έγινε σε κάποιες περιπτώσεις», δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ζητήθηκε γνωμάτευση για το θέμα από το Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Γαβριηλίδης απάντησε ότι δεν χρειάζεται γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα καθώς η νομοθεσία, ο περί Ηλεκτρισμού Νόμος δηλαδή, είναι ξεκάθαρη. Όπως ανέφερε, με βάση το νόμο η ΑΗΚ έχει τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να αποκόπτει την παροχή όταν κάποιος πελάτης της δεν εξοφλεί έναν ή περισσότερους από τους λογαριασμούς του, ακόμα και αν δεν εξοφλεί μόνο έναν από αυτούς.

«Αν υπάρχουν αμφιβολίες και το θέμα είναι νομικό, οι επηρεαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν νομικά το δίκαιο τους, όμως η ΑΗΚ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι νομικά είναι καλυμμένη», είπε.

«Λειτουργούμε στα πλαίσια της νομιμότητας», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι «η αποκοπή του οδικού φωτισμού είναι το τελευταίο μέτρο στο οποίο θα προσφύγει η ΑΗΚ» αλλά και ότι «θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΑΗΚ θα προσφύγει και σε αυτό το μέτρο».

Για την ακρίβεια, σημείωσε, δεν έχουμε επιλογή παρά να προχωρήσουμε και σε αυτό το μέτρο, ανάλογα με την πορεία των πληρωμών.

Ο κ. Γαβριηλίδης επικαλέστηκε μάλιστα και τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας προς την ΑΗΚ ότι οφείλει να διασφαλίσει την εξόφληση των λογαριασμών.

«Η ΑΗΚ δέχεται κριτική για το θέμα των καθυστερημένων οφειλών από το Γενικό Ελεγκτή κάθε χρόνο», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση της γεωργίας και του αγροτικού τομέα
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική
Τα 26 σημαντικά έργα υποδομής και το κόστος τους στον προϋπολογισμό 2025 και στο ΜΔΠ 2025-2027 (πίνακας)
Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Παρασκευή-Εβδομαδιαία κέρδη 1,48%
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του