Powered by

ΚΟΤ: Έρευνα-κόλαφος με υπογραφή Λακκοτρύπη

Τα ακριβά ταξίδια του Μάριου Χαννίδη στο εξωτερικό, η χρησιμοποίηση ατόμων από τον Οργανισμό ως προσωπικών του σοφέρ και οι υπηρεσίες διακίνησης στο εξωτερικό με αυτοκίνητα πολυτελείας, αποτελούν κομμάτια από τη μεγάλη και ιδιαιτέρως σοβαρή από πλευράς περιεχομένου και συμπερασμάτων έρευνα του αρμόδιου για τον τουρισμό Υπουργείου. Μάλιστα η έρευνα υπογράφεται από τον ίδιο τον Γιώργο Λακκοτρύπη.  

Η ιστορία πριν τις έρευνες
Γενικού Ελεγκτή και Υπουργείου

Οκτώβριο του 2013 το InBusinessNews με ρεπορτάζ του έκανε λόγο για το πιο πάνω θέμα εγείροντας παράλληλα ερωτηματικά για τις συμπεριφορές του γενικού διευθυντή του ΚΟΤ, Μάριου Χαννίδη. Ο ίδιος σε συνομιλία με το InBusinessNews σημείωσε ότι τίποτε δεν ισχύει, το περιεχόμενο του ρεπορτάζ χαρακτηρίστηκε αναληθές και προϊόν φημών αυτών που θέλουν να τον πλήξουν.

Αφού ζήτησε να κατέβει το θέμα προκειμένου να έχει χρόνο να απαντήσει (σ.σ. αναχωρούσε για επαγγελματικό ταξίδι στην Αγία Πετρόπουλη) επεφύλαξε τις απαντήσεις για μερικές μέρες αργότερα. Ωστόσο, ποτέ δεν απάντησε. Διεμήνυσε εντός ΚΟΤ πως το ρεπορτάζ κατέβηκε επειδή έκανε παραστάσεις προς το InBusinessNews λόγω του ότι το θέμα ήταν ανακριβές και κάπως έτσι πέρασε καιρός με το θέμα να ξεχνιέται.

Το ΔΣ του ΚΟΤ λαμβάνοντας γνώση για το θέμα δεν προέβη σε μέτρα τερματισμού της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας. Προφανώς, θεώρησε τα εν λόγω ζητήματα επουσιώδη και δεν τα εξέτασε, παρά μόνο για τη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων η οποία όμως εφαρμόστηκε μήνες αργότερα μετά τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή
και στη συνέχεια του Υπουργείου Ενέργειας

Με δύο εκθέσεις του τον περασμένο Σεπτέμβριο οι οποίες αφορούν τον ΚΟΤ, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ασχολείται σε βάθος με ζητήματα κακοδιαχείρισης, μη χρηστής  διοίκησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Στην έρευνα που αφορά τις «συνήθειες» του κ. Χαννίδη γίνεται και λόγος για επιστροφή χρημάτων, τα οποία με προσωπική ευθύνη του γενικού διευθυντή φορτώθηκαν στον Οργανισμό.

Οι δύο εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από σοβαρές συστάσεις τόσο προς το ΔΣ όσο και προς τον Μάριο Χαννίδη, έφτασαν στα χέρια και του Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος διέταξε να πραγματοποιηθούν σε βάθος έρευνα από το Υπουργείο του.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τέλη της περασμένης εβδομάδας και στις 11 Νοεμβρίου στάλθηκε στα μέλη του ΔΣ του ΚΟΤ, ενώ κοινοποιήθηκε και στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Το περιεχόμενο είναι καταιγιστικό τόσο από πλευράς περιπτώσεων κακοδιαχείρισης, σπατάλης δημοσίου χρήματος, μη χρηστής διοίκησης και παράκαμψης διαδικασιών όσο και από πλευράς απόδοσης ευθυνών. Αυτό μάλιστα που προκαλεί εντύπωση είναι πως ακόμη και απλοί λειτουργοί του ΚΟΤ με σημειώματα ή παρατηρήσεις τους, σε πολλές περιπτώσεις ανέδειξαν ζητήματα μη τήρησης διαδικασιών αλλά και σπατάλης χρημάτων. Η στάση, ωστόσο, από διευθυντές του ΚΟΤ, μέλη του ΔΣ και τον γενικό διευθυντή ήταν άτεγκτη ως προς τις σπατάλες ή τη δική τους θέση έναντι θεμάτων πολιτικής, συμφωνιών ή ακόμη και έκδοσης εισιτηρίων. Οι περιπτώσεις που παρατίθενται στην εν λόγω έρευνα παρουσιάζουν παραστατικά την ασυνέπεια έναντι των αρχών της χρηστής διοίκησης.

Πολιτική βούληση και αποφάσεις
Πλέον ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επομένως και η κυβέρνηση, έχουν στα χέρια τους με στοιχεία, αριθμούς, πρόσωπα και καταστάσεις μέσα από τη δική τους έρευνα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τον ΚΟΤ. Είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο πως οι όποιες αποφάσεις αφορούν τον Οργανισμό θα παρθούν σε επίπεδο πολιτικής της ίδιας της κυβέρνησης και κατά πόσον θέλει να φανεί -έναντι της κοινωνίας- αυστηρή ή ελαστική αναφορικά με θέματα όπως αυτά που θίγονται παραπάνω.

 

Δειτε Επισης

ΕΤΑΠ: Εντατικά συνεχίζεται η ψηφιακή εκστρατεία για προώθηση της τουριστικής Πάφου-Οι αγορές στόχοι
«AEGEAN Easter Crew»: Η πασχαλινή δράση προσφοράς και αλληλεγγύης της εθελοντικής ομάδας εργαζομένων της AEGEAN
Με φόρα από πέρσι... Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις ο τουρισμός-«Προμηνύεται ένα δυναμικό τουριστικό έτος»
Emirates: Γιορτάζει το Πάσχα με γαστρονομικές και ψυχαγωγικές προτάσεις
Γεμίζουν τα ξενοδοχεία λόγω του τριπλού Πάσχα-Συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο εξάμηνο
Έρχεται το Minthis Music Festival 2025-Μια συμφωνία κομψότητας και πολιτισμού
Οι ρυθμίσεις της Hermes για τους χώρους στάθμευσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας για διευκόλυνση των επιβατών
Mια νέα γευστική εμπειρία από την PUNIN GROUP: THE CROISSANT by PUNIN
Εκστρατεία «ιατρικής ενημέρωσης» από Wizz Air ενόψει της αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης του Πάσχα
Ειδικά πακέτα διακοπών για τις εορτές του Πάσχα από ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου